論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

如果叫工人落百佳買野~

叫工人落百佳買野~叫佢買貢丸~雞翼~菜同香蕉~比100蚊佢買!!
番黎額外買多2包丸~一pack抹手紙~方飽~買左成百幾蚊番黎!
雖然呢d都係屋企所需既~但係咪應該問過我先呢?
你地會唔會話佢?

大宅

Re: 如果叫工人落百佳買野~

I will definiately ask her for sensible reasons and take the opportunity to talk to her seriously that she has to do things as what you told. Ask her to take unwanted items back to park n for refund.

Let her know that rf the similary happen again you will give her a warning letter.
已代刪除

大宅

我工人都有去買野的時候買多左, 同埋要佢去惠康買, 佢去街市買, 我就話我從來都唔會去街市買, 你都不要去, 如果買左, 我就唔會俾錢, 同埋去買的時候要買我講左的, 如果未講都唔俾錢, 如果屋企需要買, 你同我講聲, 再睇下會不會買.

請左之後佢會听.

洋房

應該要先問下先可以買, 唔係做壞規矩.
如果第一次, 我會問佢係咪有須要買, 同叫佢下次要先問過你.

巴斯 :wave: :wave: :wave:

大宅

My bun also bought extra items that I never asked, I wrote her memo & talked to her the problem next day.

After that she did not do so la!

珍珠宮

我印印又係咁,比幾多錢就買幾多野,心諗叫你買嘜就買嘜,如太多或貴我會用visa有cash dollars嗎,所以我係唔會比太cash佢去supermarket.

大宅

我個印印咪又係,次次都買多過我要的item,話極都係咁,唔通要我發 先收手。

大宅

我以前个 " 姐姐" 冇 ga wor
But if we go to supermarket together,
she will tell me : need this, need that…….
But 通常都係需要 ge 野
所以有 buy law
:-P

複式洋房

咁0岩既,我個印印又係咁

成日都自把自為

大宅

我果個又係咁.不過佢果次都唔係買好多,可能佢地同我地一樣,去supermarket 都好似shopping 咁,想過下手癮.
咁比少D錢佢,佢咪買唔到extra野.

大宅

Yes, agree! all women are shopping maniac, no exception even bun bun/yan yan !!!

janicetsang 寫道:
我果個又係咁.不過佢果次都唔係買好多,可能佢地同我地一樣,去supermarket 都好似shopping 咁,想過下手癮.
咁比少D錢佢,佢咪買唔到extra野.

大宅

She usually only buys what we ask her to, but we like to buy things ourselves so that we can see what is on special.

該用戶已被刪除

複式洋房

醒目開學勳章

通常我寫低買咩,工人就跟住買,不過間唔中又見買多枝油, 買多少少其他食物,見唔太貴我都無出聲

洋房

Same, I will write down what need to buy, then ask her to use the Octopus to pay, no problem!

But, I still like to buy by myself for bunbun will not care which brand is in special price, she likes to buy the most expensive one.

男爵府

Hello!
我個印印都係甘 ~ 最初佢係唔係都買, 我有話佢, 但佢話因為就黎用完, 所以要買, 之後我有同佢講一定要等有特價先可以買, 佢都聽話 雖然我都比較喜歡我自己去買野, 但有時我去買又未必有特價呢!而有receipt佢唔可以出什麼古惑 :mrgreen:
Don't worry!Be happy!

大宅

Gracemama 寫道:
我工人都有去買野的時候買多左, 同埋要佢去惠康買, 佢去街市買, 我就話我從來都唔會去街市買, 你都不要去, 如果買左, 我就唔會俾錢, 同埋去買的時候要買我講左的, 如果未講都唔俾錢, 如果屋企需要買, 你同我講聲, 再睇下會不會買.

請左之後佢會听.

我鍾意買野,亦唔想過錢比工人,所以多數自已帶工人去買!不過你個idea幾好!

首頁

尾頁

跳至