想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2個小朋友相差5年或以上的, 可否分享一下

原本想生一個, 但愈來愈想生多一個, 我小朋友現時4歲, Plan得黎可能2個會相差最少5年, 想知道其實相差5年或以上, 問題多唔多呢? 其實我自己身邊都有朋友係咁, 但多數係大女, 細仔咁, 而大女反而可以幫到手揍細, 仔又唔知會點呢? 有父母可以分享一下嗎?

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Re: 2個小朋友相差5年或以上的, 可否分享一下

我個大仔同細仔相差 7 年. 最初哥哥知道好快有個細佬, 唔開心, 驚私地唔鍚佢. 要耐心同佢解釋. 但當佢見到細佬好得意, 同埋我地無少o左理佢, 佢就無野. 仲好鍚佢.
但一定唔可以扁心囉.

伯爵府

玩具勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

無論差幾多年,都有問題啦!
我個女10歲,囝囝15個月,一樣好煩,個女話囝囝搞佢的野,整佢頭髮,有時佢搞到細佬,整到佢呱呱嘈,總之愈來愈無日安寧,愈來愈多問題.但亦都有開心同好玩的時候. :mrgreen:
無謂心大心細,想生就生啦. :-P

大宅

呢啲嘢講緣份, 我細佬大過細妹 六年幾, 媽咪冇時間督促細佬, 佢由考第8 變左考尾 8, 不過細佬同細妹感情好到飛起, 我好似多餘咁, 反而吃醋, 我大過妹妹近 8年, 開奶, 洗尿片......乜都做晒, 不過我好開心, 好鐘意妹妹, 不過妹妹開始講說話就好惡, 媽咪爸爸都偏心, 擺明冇道理都幫佢. 之後我就恨呢班人. 出嚟做事之後有自己生活, 冇再放在心上了, 嫁左之後可能見得少, 反而感情更加堅固. (未嫁之前家庭關係好差)
如果你處事公正, 大少B 的感受都照顧到, 就唔會好似我同細妹咁. 應該會似我細佬同細妹咁, 因為媽咪對佢兩個公平啲. 可能佢認為大女係應該屈就吓啦

大宅

我個大仔同細仔相差十一年, 個大仔都好開心有個細佬,佢做大哥哥, 都會幫下手, 但唔多唔少會有"軟"言

複式洋房

thanks for all reply

聽完你地咁講, 相差年齡唔係最取決的問題, 而係父母的處理, 例如會唔會只係理細唔理大, 或者會唔會偏心咁, 我都放心一d。

其實我無心大心細, 都決定生多個架喇, 不過生小朋友真係唔係話你想生就生, 想唔生就唔生, 我都係try my best囉, 有就開心, 無都開心既

thanks all!

首頁

尾頁

跳至