懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

好擔心,麻煩比D意建!!

今曰已經係預產期啦,但係阿B仲未出世,吟咪去醫生度做多次檢查囉,而家阿B 3.6kg......吟醫生話可以撰擇等多1個禮拜,唔得就催生,但係怕到時BB大得濟生唔到最終要開刀.一係就預約呢幾日揾日開刀.

我同老公都唔知點好,因為由始至終都想順產!請問各位mami覺得邊樣適合D呢?我而家好迷惘又好擔心呀 :-( :-(

男爵府

畀面勳章

Re: 好擔心,麻煩比D意建!!

俾我即刻開刀啦...一陣作動左先黎開刀就要痛左先...唔抵=v=
同埋催生聽人講好痛架~所以我自己就一定會選擇開刀~
06年7月8日在浸會醫院開刀出世,重2.55kg,身長46cm,頭圍32.5cm

伯爵府

好媽媽勳章

bb已經40 w有多
我明白你真係會急
等一個星期也許你會覺得好漫長添

不過既然 bb仍未肯出世
你無法子喎

不如等多 3,4 日 (半個星期)
看看到時可唔可以順產啦

其實 3.6kg到不是king size bb
也許仍可順產呢

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

洛紫, olimo,

所以醫生今日都同我book咗3/8 12:30開刀.果一刻我都冇意識,唔知點算好!

我同老公都'林'住如果阿B响3/8 肯自己出黎,就try吓順產;如果冇動靜就照計劃開刀 :cry:

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

仲有野問呀,你地會撰擇全身定半身麻醉?兩者有セ利弊

男爵府

BK Milk勳章

有什麼利弊, 半身好似好d, 可以自己都見到bb :lol:

男爵府

CreamyWen HI,
我個囡囡都係過左預產期才出世的, 遲左5天(即40+5), 佢出世時就有4.1kg, 即超過9磅, 話你知, 我都係順產的, 所以我覺得你不用太擔心, 最重要係你要對自己有信心 .首先你應該話從醫生的意見, 若醫生建議你順產, 你可多等數天, 因為真係無人知道bb會幾時出世, 始終都係順產比較好, 對你和對你的bb也是一樣. 另外, 催生都不一定成功的, 就我個人經驗來說, 我入院那天, 也有個孕媽媽要催生, 因醫生落兩次左催生藥後, 都不能成功催生的, 最後佢都要開刀, 所以, 我覺得你應先聽聽醫生意見, 然後再作決定.

男爵府

CreamyWen
please check pm

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

lokyiumum,
我醫生話實在怕BB大隻,所以suggest我開刀 :cry: :cry:

男爵府

但你會否堅持多等兩天?

珊瑚宮

好媽媽勳章

唔洗擔心,我生大仔時9磅3順產都可以,放心la

男爵府

dear CreamyWen, 原來除左我, 還有manicheung都係生左個9磅bb, 你放心啦!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

因為我個肚仲駝得好高(我mami話),所以我諗都唔會係呢3或2日ge事!!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

lokyiumum, manicheung,

噤點解我地阿B會禁遲出世ge?

男爵府

CreamyWen, 生bb的事, 無人可以預計的, 雖然話你媽媽都有經驗, 但真係話唔"賣"(唔識打), 我生之前"果"日, 我仲去左shopping, 完全沒有什麼不適或跡象可言, 連肚痛都無.

珊瑚宮

好媽媽勳章

CreamyWen 寫道:
lokyiumum, manicheung,

噤點解我地阿B會禁遲出世ge?

我都唔知 ?-( ?-( 所以要催生

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

CreamyWen 寫道:
仲有野問呀,你地會撰擇全身定半身麻醉?兩者有セ利弊

如果你真係要開刀生, 半身麻醉好好多,
一來你可以睇住阿B出黎, 老公又可以陪產,
重無全身咁多負作用架, 我本身都係半身麻醉生架.

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

leejoannelee,

重無全身咁多負作用架---咩幅作用呀?

男爵府

若果真係要開刀, 應該半身痳醉會好d, 你會清醒d, 睇到bb出世.

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

全身因為要成個人落麻醉藥, 對個腦唔係咁好架,
我朋友就係全麻之後話好無記性呀,
另外e生話麻咗果時要o係個口到插條侯至侯o龍,
起身時會好痛.重有會想嘔, 重知係辛苦啦.. :-(

首頁

尾頁

跳至