意見反饋
義工

母乳餵哺 今日: 0|主題: 84831

跳至
終於要介人奶.......好唔開心呀~

複式洋房

國民生產總值:298

終於要介人奶.......好唔開心呀~

亞B而家2個月大,係全人奶,因為我就快返工(我工作時間唔穩定,容許唔到我pump奶),所以今日比佢食咗第一餐奶粉.....望住佢食奶粉嗰刻,我竟然傻到忍唔住喊......個心真係好難受...... :-( 原來我毒引已經好深啦~)
由擔心無奶...勁飲魚湯(我唔食魚,食親都想嘔)...擔心亞B食唔飽...好勤力餵(2-2.5hrs一次,一餐要分三次食)....到而家見到有少少成績(由出世2.99kg,一個月4.55kg,兩個月7kg).....大大滿足感(食飽飽瞓到好淋)...好無奈地終於要放棄啦~ :-(

別墅

國民生產總值:792

Re: 終於要介人奶.......好唔開心呀~

o係唔使工作o既時候泵奶, 儲o向雪櫃, bb再定時食奶。
雖然唔係最新鮮o既, 但依然比任何奶粉都要好。
空姐都可以餵人奶, 妳都得。
DON'T GIVE UP~~

複式洋房

國民生產總值:388

你bb仲咁細,你不如現在開始儲多d奶,等佢可以繼續人奶啦!你放工亦可以埋身餵,請不要輕易放棄。
poison

別墅

國民生產總值:670

QueenieCheung 寫道:
亞B而家2個月大,係全人奶,因為我就快返工(我工作時間唔穩定,容許唔到我pump奶),所以今日比佢食咗第一餐奶粉.....望住佢食奶粉嗰刻,我竟然傻到忍唔住喊......個心真係好難受...... :-( 原來我毒引已經好深啦~)
由擔心無奶...勁飲魚湯(我唔食魚,食親都想嘔)...擔心亞B食唔飽...好勤力餵(2-2.5hrs一次,一餐要分三次食)....到而家見到有少少成績(由出世2.99kg,一個月4.55kg,兩個月7kg).....大大滿足感(食飽飽瞓到好淋)...好無奈地終於要放棄啦~ :-(

不要放棄...我明白你既心情
初初係醫院, 第2-3日都無奶, bb喊左幾個鐘, 終於要求阿姐俾奶粉佢食, 個一刻, 個心都好難受 ... 仲俾阿姐問, 你放棄??? 簡直想死!
之後有奶, 立志要餵佢6個月!! 依家都3個多月啦!!

複式洋房

國民生產總值:236

all new mum mum, don't give up!
我的工作也不定時,會落client office,又會出trip overseas, 但我一樣lunch時去dump,出trip都carry番啲奶回來,現在我都喂咗快8個月了,係痳煩啲,日日好似走難咁,但係好值得,我希望可以喂到佢唔要我奶奶為止!
so far, 我呢一生最快樂就時這段時光! 因為喂人奶,才使我和bb有如此親密的關係!

我都有比formula milk, ok的,you already try your best and our bb will understand! Don't be upset!

別墅

國民生產總值:807

QueenieCheung,

可以試下而家開始pump定先,儲下d奶,等你返工時亞b可以食pump奶,到放工同假日就埋身餵。如果到最後pump唔夠,咪先人奶+formula。

唔好唔開心,你已經好叻,我囡到而家10months都只係+7kg。努力,加油!

複式洋房

真係禍不單行......本想無論幾辛苦都要堅持下去之際....今日竟發現左胸塞咗乳線...惦到都好痛...情緒好低落.....不停喊不停喊....唔明點解我仲要堅持落去......

大宅

國民生產總值:1825

你用較熱的花洒淋, 邊淋邊按摩, 如果痛到自己落不到手, 就請老公落手按摩, 然後再請他幫你吮. 他才夠力幫你吮通. 我試過, 都解決到, 你要忍, 當時, 我咬住毛巾忍痛, 捱過了就可避免惡化成乳腺炎. 希望你順利無事!

大宅

國民生產總值:1143

雖然我已經停左冇餵, 不過我都餵到阿b七個月大(全人奶), 響朋友中成績算好好, 到宜家我都好proud of 自己可以餵人奶架, 所以你要努力呀. bb宜家好健康, 我深信同我餵人奶有關. 果時我響公司pump奶, 全部人都目光都響我身上, 男同事更用奇怪既眼神望住我, admin話我做咩放d咁私人既野響fridge, 我都照pump到阿仔七個月大~ 每個人奶mama都會遇到唔同既困難, 只要你信人奶係對bb好, 你就可以做得到架喇

男爵府

國民生產總值:6770

gloria.glory 寫道:
雖然我已經停左冇餵, 不過我都餵到阿b七個月大(全人奶), 響朋友中成績算好好, 到宜家我都好proud of 自己可以餵人奶架, 所以你要努力呀. bb宜家好健康, 我深信同我餵人奶有關. 果時我響公司pump奶, 全部人都目光都響我身上, 男同事更用奇怪既眼神望住我, admin話我做咩放d咁私人既野響fridge, 我都照pump到阿仔七個月大~ 每個人奶mama都會遇到唔同既困難, 只要你信人奶係對bb好, 你就可以做得到架喇

點解你會停餵人奶呢? 我好羨慕你可以否好多喎!!

男爵府

QueenieCheung 寫道:
真係禍不單行......本想無論幾辛苦都要堅持下去之際....今日竟發現左胸塞咗乳線...惦到都好痛...情緒好低落.....不停喊不停喊....唔明點解我仲要堅持落去......
[size=medium]你唔好停啦!

我試過係乳腺炎要食藥添! 用熱敷都有幫助, 話你知我唔想停餵人奶都唔得, 因為有病要食藥, 我都唔開心, 不過無計, 我好想餵bb至一歲

男爵府

國民生產總值:8395

你已經餵咗兩個月,宜家應該係開始輕鬆的時候,點解要咁快放棄呢?你工作唔定時,但總有食飯的時候,何不快快趣趣食完飯,用半小時去泵奶俾BB食。我餵仔仔到三歲半,泵奶都泵到佢兩歲先至停,期間係犠牲咗好多私人時間,冇得同同事出街食飯,有lunch meeting都要話俾老細知要泵奶唔出席得,俾同事話我係時候同佢戒啦,咁大仲食人奶冇益呀,亦都有出現乳腺塞咗,熱敷、安摩、搵老公幫手都搞唔掂,要睇醫生食藥,雖然食藥期間阿仔唔可以埋身食、泵出來的奶亦唔可以俾阿仔食,但我仍然依時依候泵奶,目的係維持奶量,等食完藥又可以餵,就算你要俾奶粉俾BB食,都可以同時餵人奶架,最多唔泵,只係埋身食囉,冇必要完全戒哂啫,有問題就上來呢度問吓,好多人會幫你架!唔好咁容易放棄,餵得一餐得一餐囉!

複式洋房

國民生產總值:236

bbdou, you are so great

Queenie, don't give up and we all support you!

男爵府

bbdou 寫道:
你已經餵咗兩個月,宜家應該係開始輕鬆的時候,點解要咁快放棄呢?你工作唔定時,但總有食飯的時候,何不快快趣趣食完飯,用半小時去泵奶俾BB食。我餵仔仔到三歲半,泵奶都泵到佢兩歲先至停,期間係犠牲咗好多私人時間,冇得同同事出街食飯,有lunch meeting都要話俾老細知要泵奶唔出席得,俾同事話我係時候同佢戒啦,咁大仲食人奶冇益呀,亦都有出現乳腺塞咗,熱敷、安摩、搵老公幫手都搞唔掂,要睇醫生食藥,雖然食藥期間阿仔唔可以埋身食、泵出來的奶亦唔可以俾阿仔食,但我仍然依時依候泵奶,目的係維持奶量,等食完藥又可以餵,就算你要俾奶粉俾BB食,都可以同時餵人奶架,最多唔泵,只係埋身食囉,冇必要完全戒哂啫,有問題就上來呢度問吓,好多人會幫你架!唔好咁容易放棄,餵得一餐得一餐囉!

你好叻

複式洋房

多謝你哋呀~雖然我返工真係唔可以pump奶(我戶外工作.無雪櫃可以冰奶),而我bb又唔係同我住,但我會堅持落去.....餵得一餐得一餐~
我而家已開始儲奶,希望可以餵bb到6個月or以上~

大宅

國民生產總值:4177

pump 完d奶味放冰堡,keep 到返屋企,我諗都ok,
不過就會辛苦D,又或者有冇朋友左你返工附近,可以借到雪櫃雪奶,
實有辦法解決
我支持你!!!!

複式洋房

國民生產總值:297

QueenieCheung,
我雖然唔係戶外工作,但我d泵奶一直都只係放冰袋,無放雪櫃,因為唔想俾其他同事見到一樽樽奶,會周圍講,仲有就係個雪櫃極污漕,我唔放心.我咁樣已維持半年,d奶返到屋企都仲凍,放喺雪櫃雪番做冰奶留俾bb食, 一直都無問題.

我返工初期認識到母乳育嬰協會一位義工媽媽,她本身是外勤工作,長期在外面泵奶,用嘅都係avent手泵連冰袋套裝,佢仲講笑話,全香港邊度有地方泵奶,佢都知道,而且都實地考察過 佢話其實外勤工作仲方便泵奶,因為可以就返自己schedule.你有無興趣同佢分享下?我可以問準佢再聯絡你.我擔心你成日咁長唔泵會好辛苦,跟住奶量會漸漸少.

我很明白你嘅在職奶媽生涯會比較困難,但我地個個都支持你,也很高興知道你會堅持落去.

複式洋房

bblove :
多謝你呀~不過我唔可以帶奶pump冰袋出去工作....因為我做警察ga~我要行咇.......唔方便帶咁多嘢出街~不過好多謝你既關心加支持,我會堅持落去,比最好既野比bb~

子爵府

國民生產總值:11700

咁你要加油儲多D奶喇,希望你可以達到你o既目標,甚至超越佢,支持你呀!

男爵府

國民生產總值:6628

嘩! 我哋繼空姐之後, 又一出息奶媽

QueenieCheung

加油呀

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.