意見反饋
義工
[2006年] 你地個bb有沒有摟計??怎麼辦??

大宅

國民生產總值:1199

你地個bb有沒有摟計??怎麼辦??

唔知道點解近日阿b好摟計,訓落床半個鐘都唔夠就會喊醒,喊到好大聲.好似無咩安全感.我已出盡辦法令佢多d安全感.半夜又容易醒.
有沒有媽咪的bb同我個b一樣,怎麼辦??

別墅

國民生產總值:614

Re: 你地個bb有沒有摟計??怎麼辦??

hi, 我都想知這個問題, 因我bb都好摟計. 食完奶又要抱. 下個月佢還要上托嬰院. 唔知點算好.

大宅

國民生產總值:3535

你有無試過比奶咀佢食?我個b都好扭計,我比個奶咀佢食,食到佢眼訓就自己訓

別墅

國民生產總值:903

我剛開始比奶咀佢食,唔知會否早左d

大宅

國民生產總值:3610

lwklilian 寫道:
hi, 我都想知這個問題, 因我bb都好摟計. 食完奶又要抱. 下個月佢還要上托嬰院. 唔知點算好.

你個bb幾大呀?咁快上托嬰院?

伯爵府

國民生產總值:18885

sarah622 寫道:

我唔會俾囉,我dad and mom話會唔好喎...我只係抱下佢囉,我知佢次次出完街就一定係咁...因為慣左俾人抱同坐車仔既感覺...不過有人同我講而家係農曆7月,bb係會喊多d喎... ?-(

大宅

國民生產總值:4835

我個b日頭一定訓唔夠15分鐘就要扭一扭, 都好似無安全感, 用左油甘葉枕頭壓住心口訓都無效, 有無咩好方法呢??

vickylyy 寫道:
唔知道點解近日阿b好摟計,訓落床半個鐘都唔夠就會喊醒,喊到好大聲.好似無咩安全感.我已出盡辦法令佢多d安全感.半夜又容易醒.
有沒有媽咪的bb同我個b一樣,怎麼辦??

別墅

國民生產總值:534

Prutong,
我個b都係o甘, 日頭每次目訓最多半個鐘, 好多時都係15分鐘就醒, 用o左好多方法都o吾得, 唯有抱住佢/同佢一齊目訓, 佢就可以目訓倒一個鐘, 我都好想知有乜辦法可以佢自己目訓耐d
如果佢目訓得o吾夠, 又會勁發顛勁摟勁喊(差吾多半個鐘), 連奶都o吾肯食, 我真係怕o左佢, 唯有陪住佢目訓 :-(
如果有經驗o既媽咪, 有好o既方法, 請比d意見la, 我真係冇佢辦法 :-(

民房

國民生產總值:18

我bb都係係床訓不足1小時又醒, 結果打開本聖經, 好似好左d, 尼兩日都係甘....

但我始終覺得食5安奶, "ur"3-4"次(around 1.5安掃一次風) 係訓得好d !

大宅

國民生產總值:2814

sarah622 寫道:

我不會抱他,我會先拍他心口幾下,表示我知道,給他安全感,然後播音樂盒給他聽(我懷孕時常聽),這樣他好快安睡。我不贊成食奶咀,驚大個介唔到,到時有牙仔出就煩,驚有哨牙。
[size=large]晞晞影樓照http://www.studio123.hk/onlinealbum/2007-04-12/jonathan.html
晞晞Blog:
http://www.baby-kingdom.com/?27606

別墅

國民生產總值:903

terecyy :
阿仔好扭計,我行埋去同佢講我知道你喊啦比佢知我聽到采吓佢,但佢都係喊細聲d又大聲返,拍他心口喊得仲大聲添.....依家都係一時時比佢食吓奶咀,因為都要做家務,唔可能成日抱抱. :-(

大宅

國民生產總值:3110

醒目開學勳章

我個b呢兩日都係開始勁喊 俾咩佢都係冇用 搞到6299係咁哦我 又話我唔理佢

別墅

o吾知你地有冇同感呢
其實係生bb之前, 諗定晒好多o野, bb出世後會點點...!
但係真係bb出世之後, 嘩! 大"wok"!
之前諗住生完bb會做d乜乜, 之前諗住會o甘o甘湊bb, 之前諗住bb會點樣點樣......唉, 結果乜都o吾係我o既預期之中:-(
我諗住o吾比奶咀佢食, o吾會成日抱佢, 訓練佢自己目訓覺, 點知..... 全部都吾得 :-( :-( :-(

洋房

國民生產總值:456

Hi mariechen, u can do all if u're "hard-hearted" enough.

I also set this all to my 2nd boy (2m-old), all successful except I need to give 奶咀 to him. For my 1st girl, all failed, even till now (over 1y8m-old), still need us carry a lot, and sing a song to make her sleep.

Like most of the mami here, my 2nd boy cries more in these 2 wks at daytime, it's sudden crying, like having nightmares. And don't want to sleep during daytime, just want play or cry.

別墅

Hi, 我開頭都好心硬, 試過比佢喊o左一個鐘, 但係佢完全冇停過, 把聲沙晒都要繼續喊, 我至冇佢辦法 :-( :-(

洋房

國民生產總值:456

Does this happen only 1 day (continual 1 hr non-stop crying)? Yr baby wants to test yr bottom limit. How that crying stop...fall asleep or carry?

You need to be "hard-hearted" for continual several days.

別墅

sunnyfyma,
因為e+開始o吾係我自己湊, 由工人同媽咪兩個湊, 佢地又o吾捨得bb喊, 所以我都好難控制, 攬到我都好難做, 我好想控制倒BB(訓練佢), 但係佢地又o吾合作, 所以我都有d o吾開心 :-( :-(

大宅

國民生產總值:1199

我個b出街坐住bb車都會摟計,例如我去快餐店吃個早餐,佢就訓係bb車到喊,要我抱.搞到我都要快快回家

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.