烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章

有無人用電磁爐代替煤氣爐

我想換電磁爐, 用煤氣爐真係好熱同煤氣費好貴, 有無人已經用緊, 好唔好用, 同電費會唔會好貴, 請指教

別墅

Re: 有無人用電磁爐代替煤氣爐

健朗媽咪,

我有一個單頭電磁爐, 即係係百貨公司見到做鑊/煲promotion 時,d promotor 用來煮野食的那一款.
我個款附有timer 和 漏電斷路的. 由於我是OL, 日
頭冇時間煲湯, 所以便用佢來煲湯, 加上用埋壓力煲
可以慳返唔少時間同石油氣費.. 哈哈
有時都會用佢來煮食,,, 貪佢快, 同埋煮食期間個廚房
的氣溫冇咁熱,... 真係好好用的

我諗住年尾會成個石油氣爐都唔要啦.. 轉個兩頭built-in
或三個頭built-in 的電磁爐.... 幾錢電費我唔知呀, 因為
呢排係夏天,天氣好熱.. 開冷氣多...
但先排冬天時係平了少許, 因為個時我係用電磁爐煲湯
但係未用壓力煲, 所以差距幾多話唔到俾你知.

我鐘意用電磁爐另一原因, 是貪佢平面,易打理, 一抺便可
同埋唔開時, 我可以多一個工成台面用, 因為我鐘意焗蛋
糕甜品, 你知啦..香港d 屋一般廚房有幾大,你同我心裡有
數...

我睇中 panasonic 三頭個款,因有一個爐面是何任何一
種煲都用到,,,, 但貴 $13xxx

大宅

ok架, 我有個尚朋堂雙頭, 2800w

煮一個鐘當3度電 (基本上唔會, 因你唔會用最大火+長煮一個鐘), $3x30日=$90, 自己可以有個預算.

廚房/廚具乾淨企理, 廚房唔熱, 唔會一滴滴汗咁辛苦煮, 我非常滿意.

公爵府

好媽媽勳章

小白427 寫道:
ok架, 我有個尚朋堂雙頭, 2800w

煮一個鐘當3度電 (基本上唔會, 因你唔會用最大火+長煮一個鐘), $3x30日=$90, 自己可以有個預算.

廚房/廚具乾淨企理, 廚房唔熱, 唔會一滴滴汗咁辛苦煮, 我非常滿意.

我都係想買尚朋堂双頭爐, 不過你買雙平面定單平面+炒鍋位, 邊隻好d,買咗幾多$

大宅

我個爐買左成2年, 揀隻平頭, 因為唔想係出面買既鑊唔岩弧度就搵自己笨, 況且出面平底中國炒鑊都好多選擇.

買左幾錢唔記得了!
該用戶已被刪除

男爵府

大廚勳章

我都用緊尚朋堂雙平面電磁爐,係葵方廣場一間電器舖買,平過去CLP,BEST果D SHOP,而且用時可以打開窗,無咁熱,同埋好易清潔,而且電費一定平過煤氣費,但平幾多就唔知,因為係老公交,SO FAR用左幾個月老公都無出過聲話電費貴左好多,咁應該幾抵用

公爵府

好媽媽勳章

funpucca 寫道:
我都用緊尚朋堂雙平面電磁爐,係葵方廣場一間電器舖買,平過去CLP,BEST果D SHOP,而且用時可以打開窗,無咁熱,同埋好易清潔,而且電費一定平過煤氣費,但平幾多就唔知,因為係老公交,SO FAR用左幾個月老公都無出過聲話電費貴左好多,咁應該幾抵用

咁係買咗幾多$, 同埋個爐w數有幾大呀

大宅

我用rasonic
三千有找
2800w
好好用
煮餸又快又清爽
兩頭平面爐
炒菜用平底中式鑊
好猛火

大宅

想問一個電磁爐壽命幾長?? 最可以用幾多年??

thanks!!

子爵府

I agree, 電費比石油氣化算,因石油氣近來太貴了.

大宅

去呢度睇下
d爐平過出面
http://www.ecox.com.hk/Search2.asp
我都係喺度買架

公爵府

好媽媽勳章

各位, 我今日終於去咗吉之島買咗個電磁爐la, 係樂信牌雙平面, 2800w, 做緊特價$1780, 足足比豐澤平咗成仟銀,

大宅

BK Milk勳章

健朗媽咪,

請問係咩型號,同埋特價做到幾時呢?
ths.

qmeiyee

公爵府

好媽媽勳章

qmeiyee 寫道:
健朗媽咪,

請問係咩型號,同埋特價做到幾時呢?
ths.

qmeiyee

型號係rasonic ra-ic283dw
2800瓦雙頭電磁爐(日本陶瓷面板)

我去豐澤問過要買$2680
吉之島買$1780, 平成條街
不過我無問特價做到幾時

別墅

我用個個係之前係 <惠康>用印花換架! 咩牌子就無留意喎! 要返屋企睇下先, 單頭爐, 都 OK 架! 我用左年幾, 幾好呀! 無乜油煙, 而且真係好快熱 & 熟, 又無明火唔怕危險, 我煮飯個陣都可以嘆冷氣.

係買鑊個陣麻煩 D , 因為唔係隻隻鑊都得, 要個底有磁性 (即用磁石會吸住咁解) 先得, D CHEAP CHEAP 十蚊店就一定搵唔到, 係大公司, 例如西田, 先施等先有, 我依家個隻都用左年幾, $250, 係易潔鑊, 好好用呀!

別墅

唔記得講價錢, 因為我一結婚就用電磁爐, 所以無得同煤氣 OR 石油氣比較, 而且我個熱水爐都無用電, 所以我一屋電器都係用電架!

大宅

BK Milk勳章

健朗媽咪,

唔該晒!今日我係jusco買左啦!原來係永安買$1980.
不過就有6件煲送.

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章 畀面勳章

我都想換.
但請問用開明火,現在用電爐看不見大火和細火,開頭會唔會好難煮同難控制個爐?
請問大家約莫要幾內先習慣? ?-(

公爵府

好媽媽勳章

我個爐今日送咗嚟la, 煮野時真係無咁熱, 不過無火, 唔係好慣, 唔知火力有幾大, 會容易煮燶,我諗要一排先可以適應到

首頁

尾頁

跳至