烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

有無人用緊電磁爐代替煤氣爐

我想換電磁爐, 用煤氣爐真係好熱同煤氣費好貴, 有無人已經用緊, 好唔好用, 同電費會唔會好貴, 請指教

子爵府

Re: 有無人用緊電磁爐代替煤氣爐

健朗媽咪

不過要換咗成set爐具ga, 現在的起不時很浪費. 我之前都有想過不過我不想轉過一set新爐具我有d買了不久還很新的.

男爵府

健朗媽咪

上個月我都有在"自由廣場"問過.. 不過反應唔係好多.. 後來都有人問過.. 下面係條 link..

我問過公司 e&m engineer.. 佢地話應該會平過煤氣.. 當個爐2000w - 2400w .. 用中火一個鐘大約用一度電.. 大概 $1 .. 不過一定要用金屬器皿 .. 如果係咁.. 我d康寧煲咪要掉晒 .. 所以都係買番煤氣爐..

CLICK HERE
Ding

大宅

電磁爐好用到爆 唔係誇張, 我用o左佢唔知有無一年, 已經好小再用煤氣爐, 好處如下:
好處:
1) 夏天唔駛對住火爐煮野, 唔駛同佢一齊熱
2) 煮一boat水平時用十幾分鐘, 而家4,5分鐘ok. 唔駛等又唔駛開抽氣扇.
3) 煮湯快滾起, 快靓正.
4) 爐面易清潔.
5) 用電平.
唔好處只有一個:
1) 抄, 煎野食都係用易潔pan+煤氣爐好d.

侯爵府

好媽媽勳章

accsu118 寫道:
健朗媽咪

不過要換咗成set爐具ga, 現在的起不時很浪費. 我之前都有想過不過我不想轉過一set新爐具我有d買了不久還很新的.

而家好多買爐送爐具, 我都攞咗佢地派的磁石貼測試過我家的爐具, 淨係隻鑊同pan唔用得, 要再買過, 但係隻鑊都用咗成6/7年, 就算唔要都過到自己ga

同埋而家已經有可以上得電磁爐的易潔pan同瓦煲, 不過價錢會比普通的貴少少,但係如果真係慳到燃料錢, 條數都係返到

我想換的原因係因為煤氣煮野真係勁熱,攪到唔想煮, 煮完都唔想食, 仲有好大油煙(有報告話成日吸入會引致鼻煙癌等癌症), 成日要抺, 又會有廢氣, 同埋煤氣真係勁貴, 我地一家三口, 一星期約煮4-5日飯, 煲一至兩次湯, 加埋沖涼同乾衣(一星期都未必乾一次)每次都交成5-6佰蚊試過最勁成8佰幾(果兩個月煮飯煲湯多咗), 電費如果秋/冬天都係唔過5佰(我地成日都開燈,有時仲開埋暖爐), 煤氣費仲貴過電費, 都幾肉赤,

大宅

電磁爐都幾好用,又慳$,如果我搬左屋,一定用佢
hi~我有2個囡囡~~venus&chloe~~</b></i>

子爵府

我屋企都用緊電磁爐,我同老公都覺得好好呀,一黎夏天煮飯冇咁熱,又感覺上乾淨d..最重要用電平好多 不過成日有fd問會唔會唔夠獲氣?我自己煮咁耐又唔覺,同埋好睇你個電磁爐火數幾大,我個o個唔係雙連式,係兩個獨立分開,好似每個都有成2000w

複式洋房

電磁爐, 好用呀, 我用左 10年有啦. 單頭式, 用來火鍋更加好, 吾駛 "興"住晒...

侯爵府

好媽媽勳章

各位, 我今日終於去吉之島買咗個樂信牌雙平面2800w的電磁爐la, 做繄特價$1780, 足足平豐澤成仟蚊, 好抵買

男爵府

不過如果停電, 咪連煮個公仔麵or boil煲水都唔得lor

侯爵府

好媽媽勳章

有幾何會停電吖, 一年都未必有一次, 停電咪出街食囉,我有毎朋友試過屋企發現灟煤氣, 要即cut煤氣,仲要停成兩三日,等佢地整, 連涼都無得沖, 咪仲慘

男爵府

健朗媽咪

如果我個舊爐可以捱而家就好啦.. 有咁多回應 ..
唉..我個新煤氣爐要 $3,xxx .. :-( :-( :-( ..
Ding

男爵府

健朗媽咪 寫道:
有幾何會停電吖, 一年都未必有一次, 停電咪出街食囉,我有毎朋友試過屋企發現灟煤氣, 要即cut煤氣,仲要停成兩三日,等佢地整, 連涼都無得沖, 咪仲慘

又係bor

侯爵府

好媽媽勳章

Ding 寫道:
健朗媽咪

如果我個舊爐可以捱而家就好啦.. 有咁多回應 ..
唉..我個新煤氣爐要 $3,xxx .. :-( :-( :-( ..

咁慘, 咁起碼要用多十年八載喎

其實我個舊爐仲未壞架, 不過我覺得用煤氣真係太辛苦la, 又貴, 所以先諗住換電磁爐, 好在我個死佬唔理廚房d野, 如果唔係佢實要我用壞咗個舊爐先比我換

男爵府

健朗媽咪

我一心想換電磁爐架.. 可惜我老公又話怕電費貴.. 咁我咪問公司 e&m engineer.. 佢地話一定平過煤氣.. 跟住老公又話要問下其他人意見.. 真俾佢激 c.. :evil: :evil: .. 梗係啦.. 佢都唔煮野.. 點知煮果個有幾辛苦.. 最後因為好少人回應而且見個爐真係唔掂.. 所以咪換左個煤氣爐囉 .. 3仟幾.. 好赤丫嘛...
Ding

侯爵府

好媽媽勳章

Ding 寫道:
健朗媽咪

我一心想換電磁爐架.. 可惜我老公又話怕電費貴.. 咁我咪問公司 e&m engineer.. 佢地話一定平過煤氣.. 跟住老公又話要問下其他人意見.. 真俾佢激 c.. :evil: :evil: .. 梗係啦.. 佢都唔煮野.. 點知煮果個有幾辛苦.. 最後因為好少人回應而且見個爐真係唔掂.. 所以咪換左個煤氣爐囉 .. 3仟幾.. 好赤丫嘛...

D 死佬就係咁ga la, 我老公咪又係咁,平時都淨係我煮, 無佢煮, 叫佢煮個公仔麵,都煮到好似同個麵做完負離子咁, 如果我返工, 佢同亞仔一日三餐都係食公仔麵同叮叮食品, 成日唔落街都得架, 真係難為咗亞仔, 所以我老公好少理我煮飯d野,有得食就得, 費事講講下激嬲我, 我罷工佢就大件事

首頁

尾頁

跳至