跳至

首頁

尾頁

男爵府

幫bb massage真係好重要!

想分享今日都市日報同埋尋日嘅apple daily都有一大篇幅講關於幫bb按摩.真係對bb好同埋好重要,你地依家有冇幫bb按摩?

男爵府

Re: 幫bb massage真係好重要!

係呀我都有睇会高d&聰明d!
多左個tim

男爵府

係呀我都有睇過話会高d&聰明d!
咁我要勤力d同佢做洗

侯爵府

請問應該咩時間做好啲 ?

歺同歺之間 ?

bathing 之前 or 之后 ?

大宅

之前定左, 不過睇完之後, 琴日馬上按摩

大宅

我都有睇過news 呀~~好彩0601媽咪咁醒上咗堂

車莉 寫道:
之前定左, 不過睇完之後, 琴日馬上按摩

大宅

Happy小米,
tutor 話bb唔太餓太飽做........飲過奶個半鐘度.....當同bb玩......
bathing前後冇所謂, 不過因為要用baby oil, 我會bathing前做message, 跟住bathing洗走d oil
bb太眼訓都不宜, 因佢會冇耐性俾你按!
你上次有冇上堂 , 如冇你試吓join, 我覺得唔錯

Happy小米 寫道:

歺同歺之間 ?

複式洋房

TAMMY104,

點解要係bathing前做message,bathing後未BB可能滑滑囉?
tammy104 寫道:
Happy小米,
tutor 話bb唔太餓太飽做........飲過奶個半鐘度.....當同bb玩......
bathing前後冇所謂, 不過因為要用baby oil, 我會bathing前做message, 跟住bathing洗走d oil

[quote]
Happy小米 寫道:

歺同歺之間 ?

[/quote]

大宅

上次無上堂,可以係邊度JOIN呀!!!

大宅

baby oil 太油(可能未找到合用)......我個b揸完出粒粒
that's why i prefer before bathing
AntheaLee 寫道:
TAMMY104,

點解要係bathing前做message,bathing後未BB可能滑滑囉?
[quote]
Happy小米,

[quote]
Happy小米 寫道:

歺同歺之間 ?

[/quote][/quote]

大宅

我哋上次join 呢度--->click
你可以參考吓
灰熊寶寶 寫道:
上次無上堂,可以係邊度JOIN呀!!!

男爵府

baby oil 太油(可能未找到合用)......我個b揸完出粒粒
that's why i prefer before bathing
[quote]
AntheaLee 寫道:
TAMMY104,

[quote]
Happy小米,

[quote]
Happy小米 寫道:

歺同歺之間 ?

[/quote][/quote][/quote]

其實都冇話bathing前定後,最緊要係你bb當時心情好,又未好眼瞓,又唔係啱啱飲�食飽,咁你同佢按摩大家都會happy d! :-)
當你同bb按摩,可以同佢輕聲講嘢,又或唱下歌仔,仲有,留意下bb會唔會對某位部位特別鍾意,咁你可以按多一陣.
仲有,個instructor都有講唔同season可以用cream / oil / lotion(當然視乎bb's skin),資料如下:
spring & autumn: cream
summer: lotion (冇咁"笠")
winter: oil
點解summer唔用oil呢?因為某程度上揸咗baby oil之後會容易blocked咗d毛孔,咁咪容易出粒粒lor~~ tammy104,會唔會你轉用番lotion會好d?
記得按摩嘅時候連bb d手指仔腳指仔都最好按下,好多穴位都呢咗喺度架.
btw,上過按摩班嘅媽咪,有冇睇過隻vcd呀?我仲未呀

複式洋房

網上有冇資料教點樣幫 bb 按摩呢? 我找不到
我前晚用 johnson's bb oil (bb 甜睡系列) 搞到亞b成身粒粒, 昨日要睇醫生 :(

男爵府

mother-to-be 寫道:
網上有冇資料教點樣幫 bb 按摩呢? 我找不到
我前晚用 johnson's bb oil (bb 甜睡系列) 搞到亞b成身粒粒, 昨日要睇醫生 :(

我係用johnson 甜睡系列lotion (紫色蓋嗰隻),但冇出粒粒喎

男爵府

我係6月上左堂之後每日幫BB沖完涼後都會幫佢按摩, 佢而家見到我倒baby oil係手, 佢就知道我會幫佢按摩, 佢會笑得好開心架!

大宅

mother-to-be,
for your reference!! my son also 出粒粒when using baby oil!!
我哋上次join 呢度--->click

複式洋房

thanks Tammy104
昨日睇醫生話 bb 皮膚敏感, 最初仲驚係出疹

bb 本週剛開始溝食2號奶粉, 唔只會唔會都有影響!

複式洋房

我之前睇過本台灣出嘅bb按摩書,有圖教按摩手勢, 都幾好, 書名係"嬰兒按摩 : 寶寶的身心打造工程 [能登春男著]", 可以係圖書館借到. 我試過跟住本書同bb試做, 佢好似好enjoy 另外我報左YMCA8月19日個按摩班, 有興趣嘅媽咪不如齊報名

P.S. paulina, 我想請問你上次去完有咩comment? 除左毛巾同baby oil之外有冇嘢要預備?

別墅

你bb的反應好好bor, 我有時同bb按摩, 佢都未必下下咁enjoy, 但如爸爸響旁邊同佢一路傾計,佢就happy好多

carol_kk 寫道:
我係6月上左堂之後每日幫BB沖完涼後都會幫佢按摩, 佢而家見到我倒baby oil係手, 佢就知道我會幫佢按摩, 佢會笑得好開心架!

男爵府

hihihi 寫道:
我之前睇過本台灣出嘅bb按摩書,有圖教按摩手勢, 都幾好, 書名係"嬰兒按摩 : 寶寶的身心打造工程 [能登春男著]", 可以係圖書館借到. 我試過跟住本書同bb試做, 佢好似好enjoy 另外我報左YMCA8月19日個按摩班, 有興趣嘅媽咪不如齊報名

P.S. paulina, 我想請問你上次去完有咩comment? 除左毛巾同baby oil之外有冇嘢要預備?

hihihi, 除咗一般你會帶嘅bb出街items之外,都冇乜特別嘢要帶.其實上堂嘅導師會每人俾一包"souvenir bag",裡面已經有一支 J記baby oil, 膠墊,同埋有一隻vcd...帶條毛巾係啱嘅.
不過因為唔知你bb到時會唔會扭計,我建議你帶定一些玩具and/or bb snacks以備不時之需.enjoy the class

首頁

尾頁

跳至