跳至

首頁

尾頁

民房

讀安基司的國際班能否銜接本地的主流小學?

讀安基司的國際班能否銜接本地的主流小學?

在安基司讀國際班的小朋友在他們畢業後多派往什麼小學呢?

請各位指教。謝謝!

民房

Re: 讀安基司的國際班能否銜接本地的主流小學?

得閒睇下「談幼稚園」都幾

珍珠宮

2019新春慶豚圓 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果你想小朋友入主流小學, 就梗係比佢讀主流班啦.

主流班既課程會銜接番小一, 學寫詞彙同認字等等. 國際班就未必有呢回事, 到時你小朋友認識既詞彙有限, 讀主流小一時就會好辛苦.

就算你去安基司報, 老師interview時都會問你將來比小朋友讀咩類型學校. 如果佢知道你係比小朋友讀主流學校, 佢都會叫你報主流班架~~

如果你真係好想小朋友讀國際班, 你可以N1比佢讀國際班, K1先比佢讀主流班囉.

你唔駛擔心佢地英文問題喎.....係安基司, 由K2開始, 如果你報全日班, 小朋友上午一定係主流班, 下午就係國際班. 咁小朋友可以照讀主流課程之餘, 下午又可以學英文.

下午國際班係完全唔準講中文架, 連tea time小朋友傾計都要講英文架.

所以, 你可以考慮咁囉:

N1(國際) - K1 (上午主流下午國際) - K2 (上午主流下午國際) - K3 (上午主流下午國際)

我囡囡就係咁既::mrgreen:

N1(主流) - K1 (主流) - K2 (上午主流下午國際) - K3 (上午主流下午國際)

複式洋房

你如果想佢讀主流小學,國際班未必銜接到喎!
我知明雅國際班上午國際,如果讀全日的話,下午會開設中文課程比國際班小朋友,等佢地讀國際班都可以學到中文,又可以銜接到主流小學,你可以查詢一下

大宅

YuYuMother�all,

我想問下意見...

我唔會俾囝囝讀國際學校,但係想囝囝英文基礎好d(尤其係聽同講方面),應該點安排?? (有工人照顧,所以只會俾佢讀半日) N1定K1俾佢讚國際班好?? 又少少擔心佢連廣東話都未攪掂,語言混淆。屋企都係兩種語言,因為工人只講英文。

侯爵府

YuYuMother :
但我打去學校問, 打算報讀出年k1全日班, 學校個職員回覆, 可能唔再開全日班, 咁仲點樣有上午主流下午國際 ?-(

民房

參加 playgroup英文班

珍珠宮

2019新春慶豚圓 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

霖格格 寫道:
YuYuMother :
但我打去學校問, 打算報讀出年k1全日班, 學校個職員回覆, 可能唔再開全日班, 咁仲點樣有上午主流下午國際 ?-(

係呀, 之前聽校長講好似話N1同K1唔再開全日班, 但K2-K3仍然會有....

咁你可以考慮好似我囡囡咁, N1-K1讀半日, K2-K3先轉全日囉~~~~

民房

讀國際班,在家自己教多些中文就得!

侯爵府

YuYuMother 寫道:
係呀, 之前聽校長講好似話N1同K1唔再開全日班, 但K2-K3仍然會有....

咁你可以考慮好似我囡囡咁, N1-K1讀半日, K2-K3先轉全日囉~~~~

我個人鍾意這間學校多o的, 所以我寧可自己&小朋友辛苦o的要跨區讀, 亦因為咁就必須讀全日, 現在無k1全日, 我仲諗緊報唔報好, 難得鍾意這間學校, 但又唔開全日班, 感到可惜 :-( :-( :-( 其實學校係咪確實唔開k1全日

珍珠宮

我估應該唔開囉~~~~ 我之前同校長傾計時佢都有提過話N1唔開, K1就仲諗緊. 你不如打電話去學校問清楚啦. 學校0岩0岩裝修完開返架啦......

其實K1既小朋友仲細, 下午仲會訓晏覺, 所以K2先讀全日會好d架!!

侯爵府

YuYuMother:
thx 我已經打o左去問, 出年K1係得半日, K2 & K3先有全日, 不過我會照報名, 到收o左先決定了, 唔係錯過了就無位的呢, 但佢地未無知幾時派表, 叫我八月尾再打去問 ?-(

珍珠宮

Hello~~~ 霖格格,

安基司通常9月中左右會派表....舊年好似係9月12日派....

你9月頭再打電話去問下啦.

侯爵府

YuYuMother:
我會打去再問 thx

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
K2學英文 ... 2 3 4 5 6 .. 8