自由講場

跳至

首頁

尾頁
該用戶已被刪除

我老公個姪女個仔點樣稱呼我地阿B呀?

琥珀宮

Re: 我老公個姪女個仔點樣稱呼我地阿B呀?

首先你老公既姪女理應嗌你地個B做堂弟,咁佢個阿仔即係稱呼你地個B做表舅父囉。

大宅

睇吓邊個大啲 應該叫(梳)堂兄弟
有錯請更正

大宅

表舅父 is right.

大宅

喔~~明白了

大宅

[size=medium]完全認同

[quote]SandyKL 寫道:
首先你老公既姪女理應嗌你地個B做堂弟

侯爵府

應該係堂舅父~如不對請指教

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

叫得姪女既,咁你b同你老公個姪女既關係就係"堂",咁你b細d既嘛~姐係堂姐弟!(如果係掉番轉,就會係外甥?)
咁姐係做細佬既(你個b),個阿家姐生左個囝,咁佢個囝就會叫你做舅父啦~
所以,無錯既話就係"表"舅父喇~ (因為堂既係男家"同姓),表既係女家"唔同姓"~=甥同姪喇)

我覺得都好混亂~不過應該無錯掛 如果有錯請原諒
有個問題,其實叫舅父一句咪就ok囉~ahahaha唔洗煩

大宅

bobohau 寫道:
表舅父 is right.

同意,你100%正確!!如果你個係囡,就叫表姑姐!!!
該用戶已被刪除

男爵府

你老公同佢姪女個父母係咩關係先,如果係兄弟,咁咪即係堂兄弟姐妹law!

大宅

如有錯, 請指教!

如係姪女既, 咁就會叫你 b 做堂弟, 咁姪女個 b 就會叫你 b 做堂舅父! 至於點解唔係表舅父呢, 因呢個 b 係屬男人家, 如姪女有舅父, 咁姪女既舅父所生既 b 先係稱表弟, 在咁既情況下, 姪女個 b 先會叫, 姪女舅父既 b 做, 表舅父!!

所以, 姪女個 b, 應該叫你 b 做堂舅父!!

teresa621 寫道:
叫得姪女既,咁你b同你老公個姪女既關係就係"堂",咁你b細d既嘛~姐係堂姐弟!(如果係掉番轉,就會係外甥?)
咁姐係做細佬既(你個b),個阿家姐生左個囝,咁佢個囝就會叫你做舅父啦~
所以,無錯既話就係"表"舅父喇~ (因為堂既係男家"同姓),表既係女家"唔同姓"~=甥同姪喇)

我覺得都好混亂~不過應該無錯掛 如果有錯請原諒
有個問題,其實叫舅父一句咪就ok囉~ahahaha唔洗煩

琥珀宮

堂舅父係唔
該用戶已被刪除

大宅

或者我再提出一點大家討論下吧!!

爸爸的兄弟所生的兒子--> 稱: 堂兄弟
爸爸的姊妹所生的兒子--> 稱: 表兄弟

如在堂兄弟的情況下, 小 baby 要稱呼爸爸的堂兄弟為
-->堂叔

如在表兄弟的情況下, 小 baby 要稱呼爸爸的表兄弟為
-->表叔

爸爸的兄弟所生的女兒--> 稱: 堂姊妹
爸爸的姊妹所生的女兒--> 稱: 表姊妹

如在堂姊妹的情況下, 小 baby 要稱呼爸爸的堂姊妹為
-->堂姑姊

如在堂表姊妹的情況下, 小 baby 要稱呼爸爸的表姊妹為
-->表姑姊

就在以上四點己例出了!

那為不可以有堂舅父&表舅父呢??

在媽媽方面:
公公(即媽媽的爸爸)的兄弟所生的兒子--> 稱: 堂兄弟

公公(即媽媽的爸爸)的姊妹所生的兒子--> 稱: 表兄弟

如在堂兄弟的情況下, 小 baby 要稱呼媽媽的堂兄弟為
-->堂舅父

如在表兄弟的情況下, 小 baby 要稱呼媽媽的表兄弟為
-->表舅父

又例如:

爸爸的爺爺, 小 baby 稱為--> 太爺 (同姓)
爸爸的公公, 小 baby 稱為--> 太公

媽媽的爺爺, 小 baby 同樣稱為--> 太爺 (在這不同姓的情況下, 應該不會叫媽媽的爺爺為太公吧!)
媽媽的公公, 小 baby 同樣稱為--> 太公

[quote]
SandyKL 寫道:
堂舅父係唔

大宅

經你咁樣寫一寫出黎的確好清楚,咁我之前錯了,
應該係堂舅父先岩囉,sorry!
不過我改左你少少野,希望大家睇得更清楚d.
[quote]
ZZZ 寫道:
或者我再提出一點大家討論下吧!!

爸爸的兄弟所生的兒子--> =我的 堂兄弟
爸爸的姊妹所生的兒子--> =我的 表兄弟

如在我是baby爸爸的情況下, 小 baby 要稱呼我的堂兄弟為
-->堂叔

如在我是baby爸爸的情況下, 小 baby 要稱呼我的表兄弟為
-->表叔

爸爸的兄弟所生的女兒--> =我的 堂姊妹
爸爸的姊妹所生的女兒--> =我的 表姊妹

如在我是baby爸爸的情況下, 小 baby 要稱呼我的堂姊妹為
-->堂姑姊

如在我是baby爸爸的情況下, 小 baby 要稱呼我的表姊妹為
-->表姑姊

就在以上四點己例出了!

那為不可以有堂舅父&表舅父呢??

在媽媽方面:
媽媽的兄弟所生的兒子--> =我的 堂兄弟

媽媽的姊妹所生的兒子--> =我的表兄弟

如在我是baby媽媽的情況下, 小 baby 要稱呼我的堂兄弟為
-->堂舅父

如在我是baby媽媽的情況下, 小 baby 要稱呼我的表兄弟為
-->表舅父

又例如:

爸爸的爺爺, 小 baby 稱為--> 太爺 (同姓)
爸爸的公公, 小 baby 稱為--> 太公

媽媽的爺爺, 小 baby 同樣稱為--> 太爺 (在這不姓的情況下, 應該不會叫媽媽的爺爺為太公吧!)
媽媽的公公, 小 baby 同樣稱為--> 太公

該用戶已被刪除

用戶要求終止服務

一聽就知係堂舅父啦,你阿b同姪女係堂姐弟關係,又何來表呢!如果係你女定既姪個仔就應該叫你阿b做表舅父

公爵府

畀面勳章

sorry 只有(堂)兄弟姊妹, 用堂字, 其實叫時都唔會叫埋堂字啦!!好多時叫名都得,同輩嘛,堂兄弟姊妹同一祖宗, 如同親生, 就咁叫舅父就得啦

laiki 寫道:
一聽就知係堂舅父啦,你阿b同姪女係堂姐弟關係,又何來表呢!如果係你女定既姪個仔就應該叫你阿b做表舅父

大宅

只係拍男人之苦果陣影而已.佢真人的確好好的.
ken&june 寫道:
bobohau
我好有興趣知你點解可以同蘇玉華影相既,我都幾LIKE佢?

首頁

尾頁

跳至