嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

食糊仔會便秘???

我baby有左1個星期米糊, 但d便便由之前每日一次變而家2,3日先一次. , 正常嗎??

係咪隻糊仔唔岩佢食呢??

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 食糊仔會便秘???

我阿仔之前都係,由一日一次食咗糊仔後隔日一次,不過只頭一星期,跟住我俾多啲水同果蓉佢,之後就一日一次啦!
我要記得幸福......

珍珠宮

當bb轉食固體食物, 水份減少, 好易便祕嫁 ......再加上糊仔真係好熱氣 (因為要烘乾d米), 所以要飲多d水, 同埋食水果. :-P

民房

飲多d水就會冇事了。

大宅

我個b都有少少呢個情況喔, 佢平時已經飲好多水, 我想請問呢, 係唔係阿b開始食咗幾日糊仔, 冇敏感, 就可以開始比佢食果蓉啦?

珍珠宮

hoheima,

你個bb 5個幾月大, 可以每天刮d蘋果蓉比佢食喇, 開頭試少少, 2-3 匙, 然後慢慢增加份量, bb開頭食可能會抗拒, 但當佢習慣咗, 佢就鍾意食. 期間, 你要留意bb d 臭臭正唔正常呀.

當確定bb對一種水果冇敏感, 就可以試第二種水果, 例如: 木瓜, 香蕉等.

不過, 緊記循序漸進嘅原則, 逐樣逐樣咁試. :-P

仲有, 有d生果仲未適合5個月大嘅bb食, 例如: 士多啤梨, 橙...... 橙汁就可以飲, 但要先隔渣同埋開稀. :-P :lol:

hoheima 寫道:
我個b都有少少呢個情況喔, 佢平時已經飲好多水, 我想請問呢, 係唔係阿b開始食咗幾日糊仔, 冇敏感, 就可以開始比佢食果蓉啦?

大宅

MissMaMa,
唔該晒, 今晚買蘋果返屋企試下先

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

蘋果會便秘,飲多d水喇,大d比佢食vegetable

珍珠宮

蘋果係會調理腸胃, 而唔會令人便秘. :lol:
beaglelam 寫道:
蘋果會便秘,飲多d水喇,大d比佢食vegetable

大宅

醫生都話一日一蘋果, 我諗應該係調理腸胃多d喔
anyway, 噚日開始比阿b飲少少蘋果汁啦, 睇下佢今日d便便點先啦 

大宅

可以試食皇帝蕉, 細個時用spoon刮出來食, 我阿b由4個多月開始食, 日日食, 日日有poopoo.(以型補型? )
當然, 食糊仔要俾多d水bb飲, 或者開稀d~

珍珠宮

hoheima,

仲可以試下gerber嘅梨汁, 好飲d, 冇咁酸. 不過記住溝到好稀先比bb飲, 費事佢地食慣甜嘢.

:-P

首頁

尾頁

跳至