意見反饋
義工

產前產後 今日: 23|主題: 240814

坐月期間,你地成日照顧bb會唔會搞到"唔夠瞓"呀?

複式洋房

國民生產總值:376

坐月期間,你地成日照顧bb會唔會搞到"唔夠瞓"呀?

我有d擔心到時會好辛苦........
但我見有d媽咪重可以有時間上討論區...發表意見......
why? ?-(

男爵府

國民生產總值:9146

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Re: 坐月期間,你地成日照顧bb會唔會搞到"唔夠瞓"呀?

其實辛苦係辛苦嫁啦~
不過只要bb訓覺果陣你又訓~
咁都唔會太過辛苦既~
只係每次訓覺既時間好短姐~
有冇人幫你手坐月牙~如果有既你都冇咁辛苦~
如果餵奶粉既~就更加冇咁辛苦~
因為你可以叫人幫你餵奶~
咁你自己就可以有多d既休息時間~
如果可以既,就盡量叫人幫你手做家務~
依家我係媽咪到坐月~都唔算太辛苦~
可能因為有媽咪幫手掛~又唔使我做家務~
佢又煮埋野食比我~仲幫埋bb沖涼添~
不過一到夜晚就係我自己湊b既時間~
而且我係餵人奶既~所以真係冇咩時間訓~
但係只要阿b訓你又訓~咁你都唔會覺得太累~

放心啦...只要對住自己個b~就咩野累都會唔記得晒嫁啦~

子爵府

國民生產總值:13830

回想起生完大囝,簡直辛苦到攞咗我條命。 好彩坐月期間,我老公 同 我媽咪 & 工人 幫手,否則 我肯定我会有產後抑鬱!

大宅

國民生產總值:1302

hi 又係我呀.

我同奶奶住, 好多家務都係佢做, 我就照顧bb所有嘢, 我又係餵人奶, 基本上係b不離手, 餵奶, 換片, 掃風, 清潔搞得嚟都個幾鐘, 跟住唔夠1個鐘又嚟過(因為食人奶bb嘅黃疸係會退慢d要勤d餵, 而初生bb又食得密d). 頭幾星期一定會唔夠瞓架(唔知係咪有股沖勁一定要餵得好呀b食人奶, 因為奶奶唔支持我餵, 我又唔覺好眼瞓) 當然有得瞓就去瞓. 到bb滿月後會好d, 因佢食奶嘅時間都定d.

複式洋房

國民生產總值:334

初頭係會辛苦d,當時我同老公都在想:幾時可連續睡多過四個小時呢?不用擔心,這段期間很快過,而且不用返工,總之阿仔幾時睡我就一起睡(工人煮飯洗衫),有時我在餵人奶時也會睡著(當然你要確保bb安全)。這段時間雖然辛苦,但你見bb大得很快,真是非常值得的。

別墅

國民生產總值:751

辛苦呀~ 不過好開心

大宅

國民生產總值:2817

我就冇你地咁幸福,因為可以話冇人幫我坐月,(幫我我唔夠2wk已經冇幫,就算佢黎幫手,都係朝早10點半到下午2點,佢幫我仔沖涼時都要我幫)由朝到晚家務湊仔都係我一個做,有時老公幫下手咁啦..就算連幫bb沖涼都係我做,我可以同你講,我係超級極度辛苦,仲要我個仔最初夜晚唔肯訓,我又冇得訓...前大半個月我個人根本就係癲左一樣,又喊又累...有d抑鬱tim...不過後來個仔開始肯訓覺,同埋老公多左幫手,我有多左少少時間訓覺,個人就好左d,雖然都仲係好辛苦,不過相比起之前個大半個月,係好大分別!
雖然係咁,但係我一手一腳湊自己個仔,都幾大滿足感...而家個仔好痴我,成日要我同佢傾計,講真..雖然辛苦,但係一定係值得架!!!
加油!!

大宅

國民生產總值:1858

Re: 坐月期間,你地成日照顧bb會唔會搞到"唔夠

會o架. 當時幾乎晚晚抱通宵 tim ah. 好彩奶奶朝朝o黎接力, 等我 日頭有覺好

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.