意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 62|主題: 126684

請各位給一點意見-many thx

大宅

國民生產總值:1359

請各位給一點意見-many thx

經家姐工人介紹...準備十成九都請8月滿約的工人. 我手上知道對上僱主電話, 但怕冇la la 打過去一陣個工人可能給老闆鬧.....但想心一層, 怕自己請錯工人...厚面皮都要問一問佢舊老闆....呢個工人咩料la. 得出以下答案 :
話佢年半前一個月只放一次假, 有時唔放,,好聽話.肯做.
之後半年要求每星期日都要放假,工人不要補水..要求每個星期日一定要放....問題係...半年後常放假日子...工人出左部
mobile 之後好常在工作中...接聽電話...工作時有時大意..
我話唔該la 提供以上資料. 後來我話我請佢係照顧bb 一家三口, 佢舊老闆對我說話小心d lor , 放開假的工人開始變壞,不聽話.....now 個心 15 /16 請唔請好, 因我不想隔山買牛..
係咪所有印印做滿二年都係一樣.....請唔請好ar..
請各位給一點意見!! Many Many thx
:lol: :lol:

大宅

國民生產總值:3101

Re: 請各位給一點意見-many thx

kakamie04,

我個工人就開始出現緊你未來工人的情況...所以我都可能要換第2個新的了...
"人的慾望係冇止境的"
佢地係唔知足, 時常話自己份工辛苦, 想搵其他工...試問如果唔辛苦, 我地又洗乜請佢地呢..不如叫我地呀媽做...

別墅

國民生產總值:827

我都想講我依家呢個工人的前僱主都同我講佢都Ok, 之後炒佢係因為佢恃熟賣熟, 同埋有講電話, 同試過一次放假遲返. 不過都可以話佢.所以都recommended我可以請佢.

點知依家先就夠3個月,已經開始時時躲在洗手間講電話, 仲成日用不同理由放假, 叫我扣佢人工, 仲有,3個月未夠, 已經有幾次遲返記錄.我要求佢9點返, 佢10點前我都唔出聲,最差見你唔出聲又咋咋帝, 昨天又成10點半先出現...
我唔係好識罵人, 變成成日激親自己. 話佢又煩, 唔話佢我又屈住. 既然舊僱主都咁講要小心, 係我就一定唔會請. :tongue:

複式洋房

國民生產總值:79

相信她在外一定有伴,經常不守時,籍口多多,不誠實,沒有責任感,無心工作.... 為免後患,建議馬上找一個新的,再解僱她.

該用戶已被刪除

男爵府

國民生產總值:8152

我諗你都係第一次請工人, 基本上在HK做過的都會遇上同樣問題, 只係工人會唔會好過份地你在家時都講電話, 如果你係WORKING MOM更加控制唔到, 因為你返工時佢實會講, 如果佢做到你要求便會ONE EYE CLOSE, ONE EYE OPEN.

前僱主有沒有說家裡試過失竊? 同埋在HK做過的起碼識聽同講, 你教就冇咁辛苦, 但工人太醒你便會好難食住佢; 請海外的就比較乖, 但教就比教辛苦... 針冇兩頭利, 或者試下搵多一個見下

大宅

國民生產總值:1359

我不是第一次請工人, 這次是第二次 因試過一次隔山買牛的不愉快經歷...不想再來一次, 因真係教到死死下......還要補水補機票給佢..損失慘重, 二年前我BB初生, ...真係擔心都不得了, 最後決定炒工人, BB給家附近的EE 日湊, BB巳長大了為小朋友, 我真係多了很多工作要做..
放工回家做到唔停手.....E家真係知咩叫生活迫人啊.....
NOW ..我個小朋友2歲半LA 可以說一些簡單說話. 同埋表情會話到我知有冇人打佢之類, 所以決定請本人做過的印印..
問題係個個都話大部份印印做過二年後都係有問題....
mymelody 說得對..針冇兩頭利 ... 所以我才15/16
請唔請好AR....還是天下烏鴉一樣黑.= 答案 係HK 做過信唔過 ,新來的係聽話但教到會死.
:-(

侯爵府

國民生產總值:23818

好媽媽勳章

kakamei04:
其實佢個舊僱主都叫得你小心D,又冇同你講呢個工人請得過,仲話埋比你知佢開始壞,咁你都仲要15/16呀?係我就實唔請啦,隔山買隻牛返o黎你都仲有機會博到件好o既返o黎,但依家呢件就擺到明唔方好o野.....

複式洋房

國民生產總值:326

子峰mama 寫道:
kakamei04:
其實佢個舊僱主都叫得你小心D,又冇同你講呢個工人請得過,仲話埋比你知佢開始壞,咁你都仲要15/16呀?係我就實唔請啦,隔山買隻牛返o黎你都仲有機會博到件好o既返o黎,但依家呢件就擺到明唔方好o野.....

yes, i also choose the one who never come to HK.
始終未來過香港,開頭都會乖d,至少我哋做僱主的,有幾個月honeymoon! U can choose the one who work in Singapore. I tried 2 maid from Singapore, they can manage the basic cleansing work and cooking simple food. But the character is just by luck!

別墅

國民生產總值:918

同意呀!

子峰mama 寫道:
kakamei04:

民房

國民生產總值:17

I hv an experience not to empolye the maid has worked in HK.

My maid will finish contract 1/15/07. Now, I'm checking the empolying company & seraching for those worked in Singapore. What I can descripe her is 練晶学惰,唔叫唔做. She talk with me in Cantonese & she has many excuse.

My son is now 1.5 yrs & he is very active which need to pay more attention on him. She dare to let him played the bulb & switch on my bed room light while she told me she didn't know ?? I verbally
warming her at the first time. Later, my son did the same & I further warming her seriously. Again, she has her excuse..... doing housework.....etc.

So, if the ex-employer told u " be careful", I would say better find another news. Because, I wl do the
same & tell the true if any employer call me.

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.