母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

洋房

奶奶想去健康院

我同bb將要去健康院打針同見姑娘...
奶奶又話想去... 但我好怕d姑娘亂講野, 磅重啦, 大便次數啦etc....

唉.. 之前個姑娘係我奶奶面前話我d前奶會令到bb苛難pet pet. 之後奶奶次次喂奶前叫我pump走d前奶倒左去.... 超煩...我當然唔理佢, 但呢d確實係專業意見...

同唔同佢去呢.

大宅

Re: 奶奶想去健康院

我一直都知我奶奶想同我一齊帶bb去健康院, 不過我堅持唔使, 而家佢都唔再問我嚕

男爵府

sweetiecoco 寫道:
我一直都知我奶奶想同我一齊帶bb去健康院, 不過我堅持唔使, 而家佢都唔再問我嚕

同你處境一樣,同你應對一樣

大宅

我鍾意自己一手一腳攪bb o既野, 最好唔好煩我...哈哈

等待驗證會員

我都係,尤其奶奶啲態度好似差人問話咁,好惡頂!
我鍾意自己一手一腳攪bb o既野, 最好唔好煩我...哈哈

大宅

我會俾99跟去健康院(如果間健康院d姑娘support 母乳),
因我99成日都話咁.....話咁......
帶完去健康院我就同99講係健康院d姑娘話架
佢就冇野講

大宅

Agree,.... 我鍾意自己一手一腳攪bb o既野, but my 奶奶 is trouble, she always think that she is the best one to take care of baby. When baby come home from hospital, she dont let me help bb take bath, she did it herself .. i am unhappy, but i cannot complain to my husband as my husband think that 奶奶 is good to let me take rest...

everytime go to clinic, 奶奶 hold my baby, i just pick the bags.. like a maid... i saw other mums hold her babies, very admire them.... i am really unhappy. Now, my baby is 2 months la.. i just hold her to go out once ... :-( :-(

大宅

初時我奶奶都想幫bb沖涼, 不過我見到佢, 我就覺得好煩, 結果我一係就等我媽咪過黎, 一係就我唔理咁多, 自己濕水同bb沖...點都唔比佢攪, 去健康院一係我老公抱, 一係我抱, 佢過一次之後, 我同我老公講, 唔想我奶奶陪我去, (因為我老公要返工, 唔得閒陪我) 我話自己都可以攪得掂, 為左呢樣野, 我同我老公嘈交, 但係我都好堅持, 總之bb o既野, 我自己攪掂

大宅

Hello JSA and babyduo,

You two are really so kind to your 99s!

At first, I was like that too and tried to respect my 99's wishes. (For example, she tried to hold baby all the time and took baths for baby.) But I realized that she was not grateful for any of that and took things for granted.

Now, I would just be strong and tell my husband and her what I want. Afterall, I am the mother of my baby! She needs to respect my likes/dislikes. I'd rather let me myself be happy instead of her!! :tongue:
  Lulube was born weighing 3.2 kg

大宅

yes,.. 我同我老公嘈交 several times la .... at the beginning, may be due to hormone changes, i always cry in my room. My husband saw that and ask his mum to let me help bb沖涼. The first time I help bb沖涼, 奶奶stands besides me and said this is not good, that is wrong, i think she is so trouble. When I hold my bb 沖涼, she 搶 bb from my hands ...... really 過份. Then, I help BB 沖涼 when she had not arrived my home... I said that i can do so la....

She always said that it is wrong, that's wrong.... :tongue: :tongue: :tongue: 激c!!!

大宅

初時我奶奶都想幫bb沖涼, 不過我見到佢, 我就覺得好煩, 結果我一係就等我媽咪過黎, 一係就我唔理咁多, 自己濕水同bb沖...點都唔比佢攪, 去健康院一係我老公抱, 一係我抱, 佢過一次之後, 我同我老公講, 唔想我奶奶陪我去, (因為我老公要返工, 唔得閒陪我) 我話自己都可以攪得掂, 為左呢樣野, 我同我老公嘈交, 但係我都好堅持, 總之bb o既野, 我自己攪掂
情況同你一樣∼∼∼∼不過,真係同老公吵多左∼好煩.......

大宅

可能我性格火爆啦, 我堅持o既野, 無人可以理得到, 我初初生完返屋企, 我奶奶每日都話要黎兩次, 仲要每次都要餵人奶o既時間, 攪到我都做唔到自己野, 好多時佢想幫bb沖涼, 我一係話沖左, 一係就唔使咁早沖...

大宅

有個朋友同我講過一句說話, 佢話最唔值得, 就係因為其他人而影響兩夫婦o既感情, 我都有將呢番說話同我老公講

大宅

Lucky I am breatfeeding my baby, otherwise, she help me to feed my baby tim.... so, 我堅持餵人奶, otherwise, 埋身親近BB time 都無埋

大宅

babyduo 寫道:
Lucky I am breatfeeding my baby, otherwise, she help me to feed my baby tim.... so, 我堅持餵人奶, otherwise, 埋身親近BB time 都無埋

You'll soon find an "extra benefit" of breastfeeding. A few months later, your baby will know very well that mummy has the milk milk and 99 doesn't.

Now my BB refuses to go to 99 everytime I'm holding him. :tongue: :tongue:
  Lulube was born weighing 3.2 kg

民房

好多奶奶都係咁!!!我就會同佢講"下次我亞媽話同我黎,唔好次次煩到你啦!"我都費事同我老公講!!

侯爵府

我一早知同男家唔夾, 一早同老公講定唔想及唔駛佢地幫手(但當然預咗自己做哂), 但之後都試過比佢地激到喊幾次, 於是清清楚楚同老公講自己感受, 而且講明話家下唔係講邊個對或錯, 而係新手媽媽生完好多嘢要適應同好大壓力, 好易產後抑鬱, 唔好攪我, leave me alone, 之後佢地就乖乖, 我就安樂, 好彩我唔駛同佢地住!!

複式洋房

我都係呀!我99又係啲好煩嗰啲,成日多多意見,又要成日話要唻幫手,叫左佢唔駛(因一早知佢係啲麻煩人),佢又係都要,好啦,到正式幫手又要周圍同人講話因為幫我手要搞到病左,唉∼大佬呀,我都話左唔駛咖啦,又係你自己要幫,好喇,成日買餸有車仔都唔用,又要周圍同人講啲餸好重呀、攞到好辛苦咁,叫佢如果係攞得多野既就搭的士(佢住我好近,的士都係廿零蚊),怕貴就我比,又唔聽,又周圍同人講攞住幾重既野點山長水遠過唻幫我,對我既湊仔方法又多多埋怨,叫佢接手湊又話自己唔識呀、又呢度痛、嗰度病呀咁......唉!真係數之不盡~~

我老公仲想叫佢陪我去健康院喎,佢嗰啲所謂「偉大」野,我就真係受唔起啦∼我情願辛苦啲自己抱去(因為我老公唔能夠陪我去),有時我媽咪請到假咪可以過唻陪我去囉(因我媽咪攞晒啲假陪我坐月,而且佢住得好遠,如果搭的士都要成百五蚊咖),好過無啦啦做左衰人啦,好激氣呀!

等待驗證會員

各位︰

呢度就嚟變咗難為媳婦加油站,真係好多句好正同好到肉,

我最怕99見我一次問一次佢個孫食幾多安,又話佢實跟工人多啲(雖然呢個係事實,不過我覺得個孫係一啲都唔跟佢,有口話人無口話自己)。
雖然我老公成日話我針對佢阿媽,但係佢又唔諗下佢阿媽點對我,我又唔係同佢老人家嘈,係唔嘈佢啫!
[quote]
FishBall00 寫道:
對我既湊仔方法又多多埋怨,叫佢接手湊又話自己唔識呀、又呢度痛、嗰度病呀咁......唉!真係數之不盡~~

洋房

I totally agree with you..

所以我要堅持喂人奶同每晚帶bb返屋企...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊