意見反饋
義工

母乳餵哺 今日: 9|主題: 84840

:-( :-( 真係要食藥, 唔可以餵人奶, 唔開心!!

大宅

國民生產總值:2378

:-( :-( 真係要食藥, 唔可以餵人奶, 唔開心!!

昨晚想早d訓, 但係訓唔著, 心跳得好利害, 即刻叫老公開車去睇急症, 照心電圖後見醫生, 還比埋之前抽血驗到有甲狀腺的report, 醫生話要長期食藥, 但係佢話d藥影嚮人奶好少好少喎! 叫我照餵, 到我去藥房取藥, 問藥劑師呢兩種藥會否影嚮人奶, 佢好有心機查, 然後讀比我睇, 兩隻藥都話有小小小到人奶, 咁即係我唔好餵BB!!

醫生還寫紙我要去內科排期又蓋urgent印, 又話今晚比一星期藥, 食晒又未排到睇醫生, 就去門診取藥.

回家訓到依家, 但係無食藥, 我真係好想餵BB呀 :-( :-(

你地會點呢???

男爵府

國民生產總值:8457

Re: :-( :-( 真係要食藥, 唔可以餵人奶, 唔開心!!

唔係唔信西醫, 亦唔係鼓吹中醫, 不過如果係我我會睇中醫, 攞多個意見啫.

大宅

Re: :-( :-( 真係要食藥, 唔可以餵人奶, 唔開心!!

fsy 寫道:
唔係唔信西醫, 亦唔係鼓吹中醫, 不過如果係我我會睇中醫, 攞多個意見啫.

多謝你回應!

但係嚮bk 婦女醫護 有個媽媽話食完中藥好大劑, 同埋佢地大多數係睇西醫

我當然信中醫, 我就係調理身子後才有bb

琥珀宮

國民生產總值:152003

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

我本身甲狀線都有過高的情況,以我所知,只要同醫生講話餵人奶,藥的份量是會減少至對BB無害的.....除非你現階段情況已經到左要好重藥的地步,我想如果醫生話無問題的話,情況應該未至於要戒人奶....
我建議你到私家醫生處再檢查清楚,再選擇一種對雙方都有利的醫治方法!
祝身體健康!

My Two Princess

複式洋房

國民生產總值:328

heiheiw,

我個e生都有講過食中藥可能會好快control到normal,但就好快反彈,咁再用西藥亦好難攪。Maybe問多個e生意見,睇吓餵唔餵得人奶。 Take care.
[url=][/url]

洋房

國民生產總值:384

Hi heiheiw,

我好明白你o既心情... 我之前都有呢個病, 睇西醫病情好反覆, 可能我唔聽話, 無定時食藥...
呢個病會好易喊同情緒低落... 你要小心d.
之後我好想要bb, 咪走去睇中醫....
醫師開藥時, 我問醫師要唔要介口, 佢話唔需要. 但要介怒(angry)... 因怒會傷肝...
你要保持心景開郎... 念多d開心野... 個病自然會好快好番......
當然你要聽醫生話啦..
祝您早日康復....

公爵府

國民生產總值:25476

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

係呀, 保持開心先.
雖然我唔知你病況, 但係最好都係問返醫生意見. 不過你仲有無冰奶儲存呀? 一下子完全唔餵會唔會有問題?

以我所知, 好多中藥食左都唔可以餵人奶. 我坐完月睇中醫進補, 佢都係咁講, 仲話就算一般補品, 最好都要食完三四個鐘先好餵.

anyway, 自己身體 (心理 + 生理) 好先可以湊好 bb, 食到人奶當然最好, 但都以你身體為先嘛.

祝早日康復.

大宅

國民生產總值:2063

heiheiw,

Don't be so unhappy. Wish you get well soon.
:lol:

大宅

國民生產總值:1825

heiheiw,

今日明報介紹3個母乳媽媽, 其中一個4歲仍在餵的媽媽, 都有甲狀腺問題, 聽講是bk的媽媽, 希望她見到你個題目, 可以給你意見la.

如果情況是必須要吃藥影響餵奶, 你都要放鬆心情接受轉變, 我會為你禱告. 祝你早日康復!

大宅

pigpig 寫道:
我本身甲狀線都有過高的情況,以我所知,只要同醫生講話餵人奶,藥的份量是會減少至對BB無害的.....除非你現階段情況已經到左要好重藥的地步,我想如果醫生話無問題的話,情況應該未至於要戒人奶....
我建議你到私家醫生處再檢查清楚,再選擇一種對雙方都有利的醫治方法!
祝身體健康!

咁你好番未呀!?!? 有無餵bb食人奶?

大宅

Jsa 寫道:
Hi heiheiw,

我好明白你o既心情... 我之前都有呢個病, 睇西醫病情好反覆, 可能我唔聽話, 無定時食藥...
呢個病會好易喊同情緒低落... 你要小心d.
之後我好想要bb, 咪走去睇中醫....
醫師開藥時, 我問醫師要唔要介口, 佢話唔需要. 但要介怒(angry)... 因怒會傷肝...
你要保持心景開郎... 念多d開心野... 個病自然會好快好番......
當然你要聽醫生話啦..
祝您早日康復....

咁你依家重有無事呢? 睇中醫時醫生有否抽血, 若果唔抽血醫師又點知你好番未呢??

大宅

w_y 寫道:
係呀, 保持開心先.
雖然我唔知你病況, 但係最好都係問返醫生意見. 不過你仲有無冰奶儲存呀? 一下子完全唔餵會唔會有問題?

以我所知, 好多中藥食左都唔可以餵人奶. 我坐完月睇中醫進補, 佢都係咁講, 仲話就算一般補品, 最好都要食完三四個鐘先好餵.

anyway, 自己身體 (心理 + 生理) 好先可以湊好 bb, 食到人奶當然最好, 但都以你身體為先嘛.

祝早日康復.

我5月份試過乳腺炎後, 用晒d凍奶, 果時最高鋒有100安冰奶!!

大宅

abk 寫道:
heiheiw,

今日明報介紹3個母乳媽媽, 其中一個4歲仍在餵的媽媽, 都有甲狀腺問題, 聽講是bk的媽媽, 希望她見到你個題目, 可以給你意見la.

如果情況是必須要吃藥影響餵奶, 你都要放鬆心情接受轉變, 我會為你禱告. 祝你早日康復!
[size=medium]我都想呢個媽媽比d意見我呀!!! 初初稔住餵3個月, 後尾半年, 家陣8個月, 真係好想餵到一歲, d人鬧我話我快d睇醫生唔好餵, 又話唔明點解唔餵奶粉, 心稔知咩喎!! 我想有個成功感呀!!

大宅

SMM 寫道:
heiheiw,

我個e生都有講過食中藥可能會好快control到normal,但就好快反彈,咁再用西藥亦好難攪。Maybe問多個e生意見,睇吓餵唔餵得人奶。 Take care.

所以我咪唔係好敢去睇中醫囉!!

洋房

國民生產總值:384

不如我講下自己經歷.

我係結婚無耐就開始有手震同心跳得好勁... 成日會無啦啦喊, 體重下跌但食好多好多野... 食極都唔飽...又成日發老公皮氣... o個時真的非常唔開心...
有一日我係公司drum茶.. 由drum 茶到返位只係好短距離, 我手震到杯茶得半杯
o甘我覺有唔多對路... 咪去睇醫生... 佢話我甲抗 (甲狀腺高). 要我抽血.. 嘩... 個報告話我超出正常3賠...
醫生之後transfer我去政府到follow
你知啦, 我要返工... 點可以成日請假去覆疹...而且我覺得d醫生唔係好理我... 淨係識開藥....
我之後咪去睇中醫... 個醫師開藥比我... 佢話我知呢個係壓力病, 要介怒... 唔好食o甘多nuts.. 因會影響喉嚨...
之後我自己睇左好多關於呢個病o既書... 原來真係同壓力同生活轉變有關.... 最後得出結論係.... 自己要生活得開心, 唔好比壓力自己... 要括達d... o甘我咪盡量唔念d唔開心野... 盡量去理d開心野o罹...
之後無耐自己感覺好好多... 仲有o左我o地愛情結晶品
當然要聽醫生話....

大宅

Jsa,

唉!! 咁你依家重有無睇醫生呢?

亦或你重睇緊中醫呢? 可否pm我呢!

都唔知係唔係好彩, 生完囡囡後先發生.

雖然我份人係緊張d, 我係大情大性, 都成日笑, 又會大笑, 都唔明點解會咁!!

陣間去私家睇番超聲波報告.

版主

國民生產總值:15824

2018勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

heiheiw,

請你到http://www.bfvghtc.org/forum/在右上方的搜尋打 " 甲狀腺" 就可找到好多相關討論, 版主是對母乳有研究的小兒科新生兒科醫生. 希望可以幫到你!

祝你早日康復! 不管病情如何, 請你保持開朗愉悅的心境面對, 情緒對這種病是有很大的影響. 心情好, 是有奇妙的改善!

支持你!

【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

大宅

Glad,

唔該你呀!!!

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.