跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

有冇bb係唔會反身o架?

大宅

Re: 有冇bb係唔會反身o架?

ricebear,
我個囡5個月零一星期多,都係唔反身嫁,但比佢坐就無問題喎,激c呀.

大宅

我個臭b都仲未識反身呀,但健康院d護士話無問題喎,如果7個月仲未識就要check下.

禁止訪問

別墅

RiceBear 寫道:
我隻豬已經5個月大, 不過都唔反身, 有冇問題呢?
佢只係鍾意"埃"住坐同扶住企...

咁快就識得扶住企咁勁???

我個妹妹已經識轉身, 不過轉黎轉去都淨係識轉右邊

別墅

我個b五個月大的時候已經識反身,但現在六個月大就唔識坐及企...唉...

大宅

我都想問呢個問題, 原來我bb都正常, 剛剛5個月, 都未反身, 正係兩邊側, 因為早產, 所以咩都遲, 見有咁多伴都放心d.
其實我地可以安心訓多陣, 你去隔離版睇下, bb識反身後, 媽咪會冇覺好訓 :cry:

男爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章

我個仔都識反身, 但只係識向左反...哈哈

咁快就識得扶住企咁勁???

我個妹妹已經識轉身, 不過轉黎轉去都淨係識轉右邊

大宅

妳地係咪好少將bb擺落地下, 我係佢地3個半月時已經擺佢地落地墊玩, 4個月時已經識反身, 4個半月識反番轉, 不過千祈唔好將佢地擺係大床, 因為我見過大孖玩連橫反身, 轉咗出地墊, 快到接都接唔切.

大宅

我隻豬已經5個月大, 不過都唔反身, 有冇問題呢?
佢只係鍾意"埃"住坐同扶住企...

我阿女都係......hehe

大宅

我個bb就黎6個月啦,仲係唔識反身,正係兩邊側,仲要係我推他先會側身,有時會發脾氣,坐要我扶住,唉!!!!!
我好擔心呀,好多bb已經懂得反來反去,有些仲學爬忝,我啊b未識反身和坐,所以好心急和擔心 :-(

男爵府

好媽媽勳章

我個bb還有一星期便7個月了,他也是唔識反身,他好懶,我將他打側,他就會自己轉返正面,但就唔會肯自己主動去轉身,挨著坐就ok,但不挨著就唔得,好似沒力的, 其實他到現在頸力都不夠,所以抬頭不很高,還有他從不會去主動拿玩具,好似沒興趣的,比搖玲他玩都只是玩幾下便放手,但有人同他玩就好開心,健康院醫生說他發展緩慢,我都是和你一樣好擔心和心急,體能上慢一點沒問題, 但他不願去觸摸東西會否代表他沒興趣去學習/探索世界??...

ellachn369369 寫道:
我個bb就黎6個月啦,仲係唔識反身,正係兩邊側,仲要係我推他先會側身,有時會發脾氣,坐要我扶住,唉!!!!!
我好擔心呀,好多bb已經懂得反來反去,有些仲學爬忝,我啊b未識反身和坐,所以好心急和擔心 :-(

男爵府

jencheng :
我以前豬b條頸又係無力,我每日將佢扒係度,佢個頭自然會起,我覺得可以訓練佢頸力(我個仔係 ),不過你唔好放佢咁耐喎,我個時一日將佢扒幾分鐘,跟住佢ok喎,就加多少少時間,每日都咁做,你可以試下呀!

男爵府

好媽媽勳章

syviawong,

我現在1日最少3次要他"扒"低做抬頭,由5個幾月開始訓練他抬頭到現在快7個月,個多月現在可以雙手叠在胸前抬起頭幾分鐘啦. 他好懶,好快便伏下頭只左右擰, 他的腳有力可以扶著企一陣,但我就是不知怎可以令他肯去主動拿著東西. 他對玩具,甚至奶瓶都沒興趣, 就算是會發聲的玩具也只是去望著而不去抻手取.
sylviawong 寫道:
jencheng :
我以前豬b條頸又係無力,我每日將佢扒係度,佢個頭自然會起,我覺得可以訓練佢頸力(我個仔係 ),不過你唔好放佢咁耐喎,我個時一日將佢扒幾分鐘,跟住佢ok喎,就加多少少時間,每日都咁做,你可以試下呀!

大宅

我見過仔仔佢可以自己反, 但就成日都唔願反, 就算幫佢打側身, 佢都係寧願大字型瞓係度.

不過佢就好鍾意扶住d嘢企係度.

別墅

jencheng

我個囡囡同你的bb一樣,佢都快7個月大了(2月1日出世),但只是識反身,其他如坐,企都唔得,醫生都話佢發育比較慢,唉...見到其他bb發展得咁好,真是有d羡慕...

別墅

我記得有書講過要訓練BB轉身及Crawl唔好o係床或軟林林既地方, 最好o係地板或用 Yoga 墊上俾佢地試下, 因為咁樣BB先至借到力轉身同Crawl

jencheng 寫道:
syviawong,

我現在1日最少3次要他"扒"低做抬頭,由5個幾月開始訓練他抬頭到現在快7個月,個多月現在可以雙手叠在胸前抬起頭幾分鐘啦. 他好懶,好快便伏下頭只左右擰, 他的腳有力可以扶著企一陣,但我就是不知怎可以令他肯去主動拿著東西. 他對玩具,甚至奶瓶都沒興趣, 就算是會發聲的玩具也只是去望著而不去抻手取.
[quote]
sylviawong 寫道:
jencheng :
[/quote]

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

聽你這樣說都放心些, 可能我4個月前大部份時間都放bb在high chair上睡, 沒位給他轉身,他慣了這樣,現在己將他放回床細睡, 有時放在地墊上給他自由發揮, 多謝你告訴我. thx.

同奶奶傾開話阿仔唔願反身, 佢話佢另一個孫女細時都係咁, 直情bb階段係冇反過, 其他方面(如坐, 爬, 企)都同其他bb一樣, 所以我想有些bb真係天生冇興趣去反身. 正如姑娘話有些bb係唔會爬就已經學行一樣, 所以大家都係唔好擔心.

複式洋房

我個女成6個月多D,淨係發脾氣狂喊既時候自己反過一次咁多,平時最多打側郁下....教佢反轉佢就好似以為我同佢玩,特登"fing"番過來!激死

首頁

尾頁

跳至