論盡家傭

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

Re: Help!我下星期一要去勞資審裁署,請FA8866,Winnie,開門見山及各位指教(其他媽咪如有高? />

大宅

Re: Help!我下星期一要去勞資審裁署,請FA8866,Winnie,開門見山及各位指教(其他媽咪如有高? />

別墅

大宅

子爵府

醒目開學勳章

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

別墅

公爵府

公爵府

大宅

大宅

男爵府

複式洋房

大宅

別墅

Re: Thanks FA8866,Winnie,開門見山及各位指教我的媽咪,爹地

真係多謝晒大家,今日結果係個衰賓攞唔到我一分錢

同大家分享番今日去勞署同個衰賓請數的過程:
首先我同老公早十五分鐘去到,已經見佢坐咗喺到等,我當然無同佢打招呼 因見到佢就火到嚟埋
我就坐前佢兩行,坐喺第一行,等侯期間有過男人拖住過仔去問勞署人員問題,話個賓賓同佢做咗5年幾,但剛剛個賓賓話加拿大搵到份工,要求嗰個男人(僱主)幫佢寫reference letter,個男人話拒絕後,個賓賓比封辭職信佢一個月通知唔做,問咁嘅情況仲要唔要比長期服務金個賓賓 唉!我心唸佢真係慘,又覺得好唔公平,我哋唔同d賓續約比佢哋告,但同佢哋續約後玩嘢唔do試問邊個保障我哋d僱主 :-( 正當我好用心想知道勞署個職員點答個男人時,個調解主任就已經叫我同個衰賓入去,入咗去間房後,我坐中間,我老公左邊,個賓就喺右邊,然後個調解主任問我想用全英文,還是同我用廣東話,同佢用英文,我當然話用廣東話,起碼我同調解主任講嘢時佢會一知半解(雖然個衰賓喺香港8年幾,廣東話或多或少都知d),一開始就問個衰賓有甚麼理據話我遣散,而追討遣散費,個衰賓話我同我老公都有話唔請工人,但調解主任未問我時我已交份defendant statement 連所有資料比佢(我唸位調解主任估唔到我咁有準備都嚇咗一跳 )所以基本上我都唔駛答任何嘢,個調解主任根據我d資料回覆個衰賓追討遣散費唔成立,但無理解僱個Point,個調解主任讀我寫defendant statement話個衰賓平時做得唔好d嘢而唔同佢續約,個衰賓緊係唔認,死話如果係咁點解同佢簽第二張約,又點解唔一個月通知解僱呀?起初我都好心平氣和,但後來見佢越來越"吋",作大話自己幾咁好,我終於忍唔住同佢嘈,我問佢知唔知我忍佢幾耐,知唔知我成年都唔同佢交談除必要工事外 (當時唔記得我話用中文,結果又中又英同佢argue咗一輪)我老公同個調解主任終於出手勸我哋一人少句 今日個調解主任比喺電話時正常好多,發覺佢今日好公正吓,佢又記得我喺電話時講個衰賓幫唔到我個仔睇工課,想搵個學歷好d嘅賓賓,所以個調解主任同個衰賓講這個Point,點知個衰賓話我個仔放學時佢要煮飯(佢都攞嚟講,佢無話自己食完飯8點左右就入房睇小說,已經當係自己既私人時間),最後佢都無嘢講,話我既然請番工人佢都告我唔到,但最好笑佢話會留意住我係咪真有新工人,連個調解主任都奇怪問佢走咗點留意,個衰賓話會叫隔離屋個同黨(又係哀賓)睇住我, 你話佢幾衰呀!

最後講果$300駁腳費,個調解主任睇到我比佢簽收張紙寫明話無allowance只有hk$1300,如果當時唔滿意點解都肯接受及簽收,佢依依哦哦,跟住個調解主任話咁現在可以比你揀多次要機票+HK$300allowance,但要比番hk$1300出嚟,好唔好?佢即刻話咁算啦..,最後調解主任話咁樣即是你cancel所有的申索,要簽番名作實,咁個衰賓咪嬲爆爆咁簽咗取消申索

但最後調解主任話個衰賓都仍然有權喺9個月內再向法庭提出申索,佢話你都知啦,菲律賓工會好叻 離開嗰時我老公話個衰賓即刻狂打手提電話 :tongue:

唉!我希望事件真的就此結束啦!今晚終於可以瞓覺好 真係多謝晒大家一直以來比信心及教我點做 Thanks You Very Very Much!現在又開始擔心新來的賓賓究竟會如何 但吸取今次的教訓,我唔會好似以前咁寬鬆 寵壞晒佢哋,一定要夠狠!

大宅

Re: Thanks FA8866,Winnie,開門見山及各位指教我的媽咪,爹地

donomother ,
唔好客氣啦,恭喜哂 ...佢如果再玩,我地又再跟佢片過囉,我地再殺過佢片甲不留 ....冇得再

別墅

[/img][size=large]恭喜晒呀

大宅

donomother:
[size=xx-large]恭喜你!!!

我都好明白比d衰工人告的心情, 我都試過, 幸好那次我都唔駛比多左錢, 只出番一個人工及機票佢(係佢自己走佬唔出糧然後告我的)

ymama

水晶宮

Hello donomother,
[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_505.gif[/img]
大快人心

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

洋房

恭喜妳呀!!!
8-) :cheeze: :-) :roll:

首頁
23456...7

尾頁

跳至