論盡家傭

跳至

首頁
12345...7

尾頁

別墅

"漂亮的一役",多謝晒FA8866,Winnie,開門見山及各位指教我的媽咪,爹地!)

我星期一要被傳召上勞資關係科,事關七月十四日做咗兩張合約個衰Bun(做嘢不過不失,但對我的態度就極差,當初佢來到頭一個月我話佢兩句就玩嘢話唔做,因為那段時間我小朋友太小,而且之前d工人轉得太多對小朋友不太好,結果我老公同佢傾後佢又肯留低,而且臨最尾幾個月當小朋友返學後,佢時時唔見人,我知佢有時走上樓上沒有主人在家dBunBun處傾計,租小說睇)但現在小朋友大些,唸住可以慢慢揀個好d嘅工人,已忍足佢四年唔再同佢續約,比晒17日大假錢,人工,而機票因佢話想留在香港繼續搵工,要錢,我話HK$1300,佢又話自己住得遠返到去要再搭內陸機要我比多HK$200再加allowance $100,我話你又唔係走比HK$1300代替一張單程機票已經預多咗(因為我沒有比較過價錢),如果佢想要機票及其他雜費我可以出機票比佢,但佢考慮後來話ok要錢

走咗後一星期,返嚟追我要HK$8760,我當然唔比,因為佢只做咗四年又唔駛比長期服務金,但佢話之前的僱主有比佢,我當然唔理佢,佢話會告我,我自問跟足手續做所以沒有理會佢,果然上星期勞資審裁署有信比我,話個工人追我遣散費加$300allowance

我本來想待暑假有時間才想清楚,慢慢揀工人(工人就一定要請,個仔只得8歲,只因為暑假唔駛番學去咗奶奶屋企住,但有唸過請本地工人),現在勞資審裁署話我沒有再請工人所以要比遣散費,真係離譜,唔通揀工人好似去街市買菜咩!現在我拿拿淋走去Agent請咗個新Bun,完本昨天話幫我遞文件話入immigration Dept,點知今天追問又話我揀那位工人在菲律賓驗身個肺生咗個腫瘤,唉!又要我去重新揀個,最慘就係勞資審裁署調解員話要我解釋用咗四年個Bun唔要嘅原因,係咪想逃避比長期服務金,我真係不明白完咗張約唔同佢續約有罪咩!我之前唸住大家好過無話佢衰,話唔用工人,點知好人難做比佢告,現在即刻請番工人又有問題,真係想死 :-(

但我想請問我上唔上星期一的調解會好呢?,因為我覺得都不用調解,勞資審裁署調解員就想我比番少少個Bun,話當封利是,但我唔想,好唔忿氣,所以係咪應該唔去等上庭呢?至於HK$300,調解員話個Bun唔肯比番HK$1300出來要Claim我都無乎

大宅

Re: Help!我下星期一要去勞資審裁署,請FA8866,Winnie,開門見山及各位指教!

仲乜你唔請個家務通??一個禮拜做兩個鐘咪唔使比遣散費囉...而家拿林林去登記左先啦...打23174567揾....法例冇規定你一定要請返外傭架麻...總知我有請人就得,隻死bun理得我請part-time 定full-time喎...係咪?? :mrgreen:

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: Help!我下星期一要去勞資審裁署,請FA8866,Winnie,開門見山及各位指教!

donomother,
唔好咁開名搵我地啦,我地唔好意思架. 其實呢度都好多媽咪可以答到您. :mrgreen: 大家拎出黎討論下.

您個case,
1. 比個官咁問係咪想逃避個長期服務金真係好正常,因真係有好多咁既僱主.您都無計,照講話佢態度愈黎愈差,所以忍到完約咪唔續,想搵個另一個囉.(儘量諗多d佢平時d衰野好鬼難頂既,講番出黎.)
2. 您係agent到請人,雖然話個工人有問題要再搵過,但您係有做搵人既動作架嘛,睇下可否攞到証明(問下agent),拎埋比官睇.
3. 機票您輸梗,佢唔認您比硬佢,呢個真係教訓.
4.我覺得您工人係有計畫告您.
5. 終極勸告-唔好避,一定要上勞資,如您唔上,您賠硬,會判您輸,您上,有機會講數比少d.

別墅

Re: Help!我下星期一要去勞資審裁署,請各位媽咪,FA8866,Winnie及開門見山指教!

我都打電話比勞工署同調解員傾過,家務通及part-time形式的家務助理唔算,一定要係24小時留宿跟以前的BunBun一樣才不屬於裁員免比遣散費,Agent那邊肯幫我寫信證明我何時去找工人,只不過未揾到啱而矣!我都今天拿拿臨揀個另一個,反正都係隔山買牛,我要求好底,只要個樣貌唔好太黑人憎,咁再賭一鋪囉,明天Agent答應我會入Form去immigration Dept.

而FA8866告訴我一定要上去星期一的調解會,但今天跟那負責主任講,她的意思是這只是給大家講數的機會,但我跟本唔想比亦覺得無理由要比,所以調解主任話可以說上去都無意思,她亦說叫個BunBun都唔駛上去,等大家攤資料上庭等個官判,但我感覺位調解主任是幫個BunBun,因為經常問我如果唔好點解都用咗佢四年,而四年內我又沒有發過warning letter 比佢,真係有苦自已知,好人難做,調解主任不停說我比番少少錢佢,嚇我如上庭輸咗要比足8千幾蚊,又話佢臨尾做得唔好啫,之前都做得好咪比番d佢囉!真係想問那位調解主任係咪佢都有佣收,點解唔幫自己人,要幫個BunBun,一方面話自己不是做裁決,但好似講到我輸硬咁,係咪勞工署就是幫勞工呢!唔怪之得咁多僱主未上庭就比錢了事,感到好多時是香港勞工署偏幫d工人做成

因為我不熟悉類似的案例,想請教有沒有知情人事知道,可以幫幫我看看,係咪上庭就如那位調解主任講對我好似好蝕底會輸,講到我冇晒信心,要我比錢了事算數 :-(

明明自己對嘅,但法例就好似保障果班有預謀及背後有工會Back Up的工人
:-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(

個工人一定有預謀,就連我樓上,隔壁的BunBun都串謀,因為個衰Bun寄來比我封信及勞工署寫嘅地址佢係c/o我隔壁的BunBun(即隔壁的地址),上星期日放假見佢仲大搖大擺搭住我樓上一個BunBun返嚟我屋苑會所,大家見到面當然沒有打招呼,我嬲到爆炸,即刻摷出佢唯一張相比管理處唔比佢入嚟

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: Help!我下星期一要去勞資審裁署,請各位媽咪,FA8866,Winnie及開門見山指教!

個調解主任唔願做野呀.
係呀,您可以唔去,但您唔去,到個case擺上庭,工人個邊咪話您唔去囉,無意思調解囉. 個官對您印象咪差囉.

大宅

1.你咪同勞署話冇可能即刻揾到加麻,去街市買菜麼,做得唔好又要賠....你都要比時間我揾先得架....
2.你如果决定以後唔再請,就快d揾個現成外傭頂住兩三個月先,最多比多小小agent費同一張機票,好過比$8000幾蚊益隻死bun同佢地d工會...然後以"經濟理由"比一個月在職通知期佢走....渡過咗呢幾個月先,隻死bun都唔可以告你唔比遣散費....但要記住..以"經濟理由"term佢,半年內你唔可以再請架....

大宅

又或者...你又試下可以揾一d熟親戚幫吓忙,佢地鬼查到你地有乜關係麽...咪話比勞署聽你用$5000多蚊請佢......仲詐加依話請咗佢留宿做(但比兩天假佢囉),又唔使簽約既,鬼知咩...又順便用幾百蚊幫佢買份勞保(用嚟做證据比勞署睇之麻) ...咁佢想告都冇得告啦.... :mrgreen:

別墅

開門見山 寫道:
又或者...你又試下可以揾一d熟親戚幫吓忙,佢地鬼查到你地有乜關係麽...咪話比勞署聽你用$5000多蚊請佢......仲詐加依話請咗佢留宿做(但比兩天假佢囉),又唔使簽約既,鬼知咩...又順便用幾百蚊幫佢買份勞保(用嚟做證据比勞署睇之麻) ...咁佢想告都冇得告啦.... :mrgreen:

多謝你的意見,我都唸過,但我個人好"騰雞",驚比人問多兩問唔知點講,穿晒煲就慘,我老公仲衰,老實過頭,正一擔屎都唔偷食果隻,反正如果請得好的工人我都無所謂,但經此一役,我都好擔心新請嘅又係咁就死啦!

大宅

學winnie媽話dry,你諗吓要跌$$你就唔"騰雞"架喇 :mrgreen:

子爵府

醒目開學勳章

開門見山 寫道:
1.你咪同勞署話冇可能即刻揾到加麻,去街市買菜麼,做得唔好又要賠....你都要比時間我揾先得架....
2.你如果决定以後唔再請,就快d揾個現成外傭頂住兩三個月先,最多比多小小agent費同一張機票,好過比$8000幾蚊益隻死bun同佢地d工會...然後以"經濟理由"比一個月在職通知期佢走....渡過咗呢幾個月先,隻死bun都唔可以告你唔比遣散費....但要記住..以"經濟理由"term佢,半年內你唔可以再請架....

呢個方法老實人唔OK,C梗!

子爵府

醒目開學勳章

1.叫Agent唔好急入form,寫封已接受委托請外傭書就KO個食濕米狗官,呢個係我最建議做法,簡單快手!

2.法例只講明係長工就已代替外傭,長工定義好含糊,只要拎住香港身份證你就請得,買份1年保險(保單僱員名字係隨時改得架嘛!之後再轉番俾外傭亦得,問下保險經紀就知.)
個食濕米狗官兇你之嘛!只要每星期18個鐘就已經屬於連續性合約傭工,佢識唔識架?你好人得滯俾佢蝦.

3.最後一招連個食濕米狗官都無你乎,就係你已經同賤工人講過黎緊秋天呀媽呀爸老爺奶奶是但兩個會搬黎住,係工人話唔想照顧,所以你要請另一個外傭,其實合約內定明屋內要照顧咩家人,但係任你加成村人架嘛,佢地唔係度住,例如係附近/隔離屋,會日日過黎食飯,個工人唔肯照顧佢地亦係可以果喎?!係咪?你'林''姐'!

民房

您好 ! 我有問題想問,
你給bun bun機票節現, 沒有要她簽收咩? 點解會話你無比架?

別墅

WIN2007 寫道:
您好 ! 我有問題想問,
你給bun bun機票節現, 沒有要她簽收咩? 點解會話你無比架?

我比咗成千三蚊當作單程機票錢佢,因為我哋好人嗰頭,佢話自己未搵到工想留係香港,但現在佢追我meal allowance 及在菲律賓駁腳番屋企嗰程,共hk$300,我唔比佢因為好憎佢凡事同我計,我當天話你又唔走,又話要錢,其實千三蚊for張單程機票我預多比佢,而且我話比機票我就比埋300蚊佢,最後佢自已話要錢,唉,又係自己老實過頭,在簽收單上寫HK$1300 in lieu of one way ticket (no meal allowance......due to the maid don't want back to Phillippines and looking for another employer in hk),我都知現在死硬,我叫佢比番錢我出過機票及比番300蚊佢,個衰bun一定唔肯 :-(

大宅

你上庭時同個官講叫佢比番錢你﹐你出過機票及駁腳費佢﹐你攞定個至平的quotation及搵agent check清楚駁腳要幾錢(一定唔駛$300)﹐証明少過$1300﹐咁你咪企硬1個仙都唔會比多佢囉。

上labor tribunal其實個官咪又係叫你地自己settle。你有quotation企硬個bun吹你唔漲架。

至於severance就更加容易﹐照winnie講搵agent出d證明你搵緊工人咪得囉﹐咁而家你真係搵緊工人呀嗎。

大宅

one way ticket to manila + travel allowance must be less than $1300, the cheapest airline is pacific cebu, around $300-500 (not include tax), tax around $200 + $100 travel allowance not > $600, you have pay $700 more. you can check the price from http://www.cebupacificair.com/

大宅

[quote]
開門見山 寫道:
仲乜你唔請個家務通??一個禮拜做兩個鐘咪唔使比遣散費囉...而家拿林林去登記左先啦...打23174567

大宅

donomother,

你的case 和我6年前的case 很相似.

當時我BunBun 剛繼第三個約即想博炒的態度,我用一個月通知炒她.付晒所有費用.怎知佢去告我 “無理解僱”. 調解員也是說為何用了四年好地地要炒,我們列了原因也冇用,因為他們認為是芝麻綠豆小事,解約都要雙方同意. 除非有刑事, 才可構成解僱理由. 一味要我們和個衰人和解即比錢. 我們完全唔服,我有給她所有解僱應付的錢, 為何無啦啦個衰人話要錢, 政府就話要比. 完全冇理由. Agent 也說過可以企硬不要付.

但那次是我第一次請工人, 也未知有BK, 勞工處和調解員完全在幫外傭, 所以我們當時很無助, 最後都是給了8仟幾當學費.

但之後, 我知外傭她們根本有理冇理都走去告, 因為她們完全無損失, 而調解員有理冇理都叫僱主比錢. 在這幾年中, 我看過其他人的case, 再回頭總結自己的case, 當時只要我們企硬, 同佢鬥過, 我地一定嬴. 只是衰冇經驗和 “騰雞”.

所以, 現在佢要claim你遣散費這點, 你一定要企硬, 而且BK這麼多人教你, 不要 “騰”, 最緊要 “定”. (法律係唔公平的, 人

子爵府

醒目開學勳章

完全同意littlepig所講!
我上次陪朋友上去,個調解主任一面倒幫我地,係因為佢睇穿隻賤工人D衰野,而我地就齊哂所有事後證據(係齊到你唔信,全部係工人由走之後開始收集o既證據)所以個主任教埋我地下一步點做!
我相信好o既調解主任係好少數,要睇彩數,不過只要你企硬,就唔使怕個主任幫埋個衰工人!

大宅

我當時的調理員及翻釋員像要同你洗腦緊, 一味"贏面很少, 比錢算啦" , 仲話 "比多些啦!" 幫咪賤人乞錢呢! (雖然已過了六年, 但我現在的心還有在咒個賤人,勞工處,勞資審裁署地人. 真要求主饒恕我.)

大宅

del.

首頁
12345...7

尾頁

跳至