嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

有無媽咪是做語言治療師的?

有無媽咪是做語言治療師的?我囡囡條脷筋較短,因囡囡只得28個月, 我唔肯定佢講野是否有問題,因我本人就覺等得囡囡講野好清, 請問可否透過語言治療而不用做手術介開條脷筋? 

別墅

Re: 有無媽咪是做語言治療師的?

hi! worry,
我雖然唔係語言治療師, 但我同你有差不多的問題, 一次遇然帶個女去睇e生, 個e生話我個女痴利筋要剪, 如果唔係會影響佢將來發唔到某d音, 由於我覺得好殘忍, 而且以前聽過d講座話而家唔一定要剪, 所以我同老公一致認為唔剪......個女而家2 1/2我都覺得佢講野好清, 不過有d字的確唔係好講得正, 於是我又請教playgroup d姑娘, 佢地就觀察到我個女講野時個咀唔多郁, 叫我多d用誇張的表情同佢講野......所以我覺得你應該預約健康院, 叫e生幫個女檢查清楚 (純屬個人意見)

大宅

2020勳章

Hi,

我不是做語言治療師, 但是BB's aunt 是. 佢講過X脷筋只要.習練多D, 會無問題. 很多明星如陳X容以前說話不清, 訓練後, 現在不是話得很好嗎?

BB還年紀小,不一定用做手術. 對嗎?

MandM :lol:

侯爵府

皮亞莉

咁到目前維止, 你都是決定唔同囡囡剪? 其實我囡囡講野都好清楚, 但我好怕將來大D, 條筋愈扯愈緊, 到時真係講唔到野LOR.

侯爵府

MandM

你可唔可以幫我問吓BB's aunt , 我囡囡說話好清晰, 語言表達都無問題, 如果KEEP住咁, 我覺得O.K.BOR, 但我怕囡囡年紀漸長,條脷筋會扯得愈緊, 到時真的有語言障礙. THANKS!

大宅

worry
其實你唔需要擔心, 我自己本人小時候都係痴脷筋, 我媽咪帶我去普通西醫診所到剪. 好簡單, 唔駛麻醉.

侯爵府

盈b媽

請問你剪的時候有多年紀?

男爵府

worry,
我有個朋友係醫院做語言治療師,你可以pm我,講清楚你個小朋友既問題,等我幫你問下啦!

侯爵府

KimB,

Thanks! Pls check pm.

子爵府

我個女幾個月大的時候帶個女去睇e生, 個e生話都話我個女條利較短, 可能要剪利筋, 要等佢大d 一歲先決定.....到了一 歲e生又話唔係太短, 可以唔剪....依家2歲講野都ok.....
我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

侯爵府

mokchingyin0910

咁你依家仲會不否考慮同囡囡剪脷筋呢? 我真係好煩, 剛去完健康院見姑娘,姑娘話囡囡條脷筋明顯短D,但都可接觸上下唇, 係可以接受,再加上囡囡講野咁好, 叫我放心,我巳放下心頭大石, 但姑娘話若我唔放心, 可以比我見見醫生,當我見完醫生, 個醫生竟然話囡囡條脷筋係短, 剪左佢囉, 我話唔想剪, 有無辦法, 個醫生竟然話唯有剪, 我無任何方法可以幫你,唔好晒佢時間.真係火滾,早之唔見醫生好過見.   :evil:

水晶宮

2020勳章 熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我又唔覺得剪利筋係殘忍喎, 有"病"就要醫架啦, 正如肝癌要割肝一樣, 根治問題之嘛。如果唔做,小朋友講野唔清楚,比同學仔笑比人笑, 會令佢自專心受損添。重有,講廣東話冇捲舌音都ok, 講英文及普通話就好難搞了.......總之,問多一兩個醫生的意見喇。

皮亞莉 寫道:
hi! worry,
我雖然唔係語言治療師, 但我同你有差不多的問題, 一次遇然帶個女去睇e生, 個e生話我個女痴利筋要剪, 如果唔係會影響佢將來發唔到某d音, 由於我覺得好殘忍, 而且以前聽過d講座話而家唔一定要剪, 所以我同老公一致認為唔剪......個女而家2 1/2我都覺得佢講野好清, 不過有d字的確唔係好講得正, 於是我又請教playgroup d姑娘, 佢地就觀察到我個女講野時個咀唔多郁, 叫我多d用誇張的表情同佢講野......所以我覺得你應該預約健康院, 叫e生幫個女檢查清楚 (純屬個人意見)

侯爵府

2020勳章 認識瑞士牛牛第一回 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

worry,

你試下 pm 呢位 bk member 啦 ~~ "稚言治語", 你可以到"親子溝通"呢個討論區, 裏面有個 topic ~[唔肯講野], 相信佢可以幫到你.

侯爵府

Michelmcy,

Thanks! 我巳pm左啦, 希望佢幫我解答啦.

首頁

尾頁

跳至