在職全職

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

有冇媽咪會轉做全職媽咪呢??

大宅

畀面勳章

Re: 有冇媽咪會轉做全職媽咪呢??

吾好太擔心! 雖然吾知你囝囝既問題嚴重程度去到邊.

但我個囝兩歲時去健康院做評估, 佢地都話囝囝既語言發展好慢, 只係停留係一歲至一歲半既階段, 仲寫紙轉介我去搵語言治療師跟進. 但我無去做到喎, 因為好多朋友都叫我吾好太緊張, 話小朋友發展個個吾同. 而且小朋友返學之後情況會好轉.

我記得我個囝返K1時(剛足兩歲九個月到)都仲係吾肯/吾識講太多野, 只係講埋D BB話, 老師都話佢好少出聲. 但返左學3個月之後進步神速, 多野講左好多.

依家我個囝4.5years, 升K3. 講野仲老積都痺!

我初頭都好似你咁擔心, 但比多d時間觀察下你囝囝既進度啦. 係咪會讀K1啦? 開學之後情況或許會有所改善呢!

希望幫到你.

大宅

畀面勳章

又或者試下比多d 講故事既CD或唱歌既 CD佢聽.

平時放工之後同佢傾下計, 講下故事都有幫助架.

禁止訪問

大宅

畀面勳章

總之你吾好太擔心啦! 點都係得3歲仔, 每個人發展快慢有別嘛!

慢慢來!

:wink:

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至