夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

老公失業又成日發脾氣

老公之前做老闆,但生意失敗,令屋企欠債累累,之前搵到兩份工,但又嫌辛苦、嫌遠、嫌錢少。在屋企急要錢之際,又話要辭工,他說要辭了工才可有時間再找工,我都不明這道理,我問他為何不能騎牛搵馬,他又發脾氣。

但辭了工後,在家就睡到十一時多,我打電話給他,他就說不知醒,我覺得如他重視找工的,就不會不知醒,我話他每晚都是打機至深夜,當然會不知醒,他又發脾氣。

我對他說個女就來九月開學要錢交學費了,他又說得得得,很快就可找到工的。

其實,我真好想支持他的,由老闆成打工仔,又蝕了我們積蓄,又欠債,但他又不積極去做一些事,只是用打機來逃避問題。

同他講多兩句就發脾氣,我俾銀行追數時,為免他煩,我都自已想掂去,在這壓迫生活下,還要受他氣,很辛苦.........

他又成日對我冷言冷語,如之前同女搭地鐵,有三個位,我話之前搭巴士坐得太多不坐了,他就在女面前話我犯賤,成日在女面前踩我......

他不開心發脾氣,還要我支持他,安慰他,但誰人支持我呢?真是貧賤夫妻萬事哀。

禁止訪問

Re: 老公失業又成日發脾氣

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

佢可能失業, 佢覺得自己無尊嚴, 無自尊, 唔開心先會咁, 你暫時體諒下佢啦, 比少少時間佢, 佢好快會好.

你要對你老公有信心, 佢可能都想你可以坐係度舒服D, 唔想你企咁辛苦, 有時男人係唔識表達自己, 往往講左D令你傷心既事.

開心D, 唔好唔開心.你有我地支持你.
[img][/img][img align=left

大宅

DDYY~~

「他說要辭了工才可有時間再找工,我都不明這道理,我問他為何不能騎牛搵馬,他又發脾氣。」

其實唔辭左份工..係好難搵過另一份工..
因為你約見工...打電話去..就約你去見..
你返緊工就好難就到時間去見工..
騎牛搵馬唔係咁易...

打機打得夜..自然無精神起身搵工啦...
佢打機都係減壓方法之一...
因為...唔係日日都有o岩的工作可以搵到...
同埋你有留意的話...
其實報紙登招聘廣告..
最多工作的會係星期一、三、五..
其他的都唔多...
仲有就係...仲要o岩你老公做的工作..
真係唔係話搵就搵到..
你比d時間佢啦..

當然你都有壓力...
通常d 男人係只顧自己有壓力
而忽略左身邊的另一半...

其實你都好了解你老公...
好體諒佢...
當然係你的境況...
你試下再比d 時間佢,同埋你自己...
慢慢逆境會轉變...
祝好運...

侯爵府

ddyy:What did your husband work before ga?

男爵府

男人遇到困難及壓力都會入自己的山洞內思想....

你老公都係要d時間來調較一下,由老闆轉去做打工仔,EQ小D都唔得,又或者佢想東山再起,在等候時機...,如果生活上你仍可以支持一下的話,鼓勵老公就算未找到「理想」工作前,都唔好

複式洋房

Dear ddyy,

我好明白你的心情及處境, 因為我亦試過同樣的經歷o 男人是一種好自私同好幼稚的動物, 一遇到錯折就只係識逃避, 等天打救, 好少積極去面對去解決問題, 佢只會覺得自己懷才不遇, 從來唔會去檢討自己的失敗, 只會自怨自捱, 最慘是佢重要伴侶明白同體諒, 佢又唔明佢身邊果個所受的壓力亦唔會少得去邊, 男人係一家之主, 無左經濟之柱你話有誰唔擔心o 我認為你現在無野可以做, 你話佢, 叫佢去搵工, 只會大吵一場, 你要好聲好氣把你要解決問題同佢講(例如銀行追數), 你亦要用愛理不理的心態, 佢唔急你亦唔好急, 千其唔好一個人攬上身, 咪諗住自己搞點佢就會appreciate 你, 佢會覺得你什麼都搞得點更加懶懶閒, 你要將個問題比番佢, 你一定要忍o 當佢發脾氣你就走開, 唔好同佢嘈, 你要扮到同情佢, 但你又什麼都做唔到, 千其唔好自己撐起頭家, 因為最後你會覺得這個男人已經無用, 你唔會再需要佢, 你會睇佢唔起o

禁止訪問

複式洋房

Dear ddyy,

我好明白你心情, 因為我老公曾經都試過失業17個月,
當時又係態度勁差, 我當時日日返工放工就入房

首頁

尾頁

跳至