意見反饋
義工

母乳餵哺 今日: 0|主題: 84831

跳至
媽媽, 你好少奶奶啦....

侯爵府

國民生產總值:23056

媽媽, 你好少奶奶啦....

我一直都係唔多奶, 但係一直堅持, 而家囡囡3歲4個月啦, 仍然飲緊~~ 只要佢一日肯飲, 我都會比佢飲, 但係前幾晚佢飲飲下奶同我講:"媽媽, 你好少奶奶啦.... 你飲多d湯湯啦..." 跟住第二晚又話:"媽媽就黎冇奶奶啦..." 跟住就喊得好可憐, 見到囡囡咁, 個心好痛呀...... :-( :-( :-(

大宅

國民生產總值:1681

Re: 媽媽, 你好少奶奶啦....

唔好唔開心啦, 見到佢健康, 你已經盡左力, 咁就夠架啦...為你打氣...

複式洋房

國民生產總值:372

stephenietam,

don't be too upset, your emotion will some how make your milk production even worse. relax, try to find out the reason and tackle it.

男爵府

國民生產總值:9381

stephenietam

你囡囡都咁大啦,餵得幾耐得幾耐啦,唔好唔開心,反而我睇到你囡囡咁講我覺得好甜喎.你再諗下佢點同你講.如果丁丁咁同我講,我會甜到成個人溶了.

琥珀宮

國民生產總值:152003

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

stephenietam ,
唔好 :-( 啦!你自己心情唔好的話,會影響奶量的...
我都明白,小朋友到了3歲後,媽媽的奶量真係會明顯下降,我自己本身都係,其實現在應該只有一邊有奶﹙以囡囡處得知﹚;就算再飲多D湯水,都未必能回覆奶量,其實,你可以同囡囡講,佢叫更珍惜現在的階段,大家保持親密的關係,你的心情會好多得呢!
My Two Princess

男爵府

國民生產總值:8395

我仔仔都食到三歲半,其實小朋友到咗三歲,母乳已經唔係佢的主要糧食,反而係過口癮多,我個仔戒咗奶之後,都仲日日同我講話 "媽媽奶好香啊!媽媽奶好甜啊!",有時仲要錫啖媽媽的乳房,但我問佢要唔要食,佢就話佢大個仔唔食啦。

侯爵府

PIGPIG
我兩邊都冇咩個下慘呀ma, 囡囡每邊平均只係飲到幾分鐘就會自動轉邊, 我同佢兩個一齊訓架, 所以晚上兩個都好累lor... 因為兩邊轉黎轉去.... 唉..... :cry:

侯爵府

bbdou
你仔仔好叻叻呀, 佢係咪自己自動介架? 因我囡囡冇左佢會訓唔著架....

琥珀宮

國民生產總值:152003

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

你囡囡訓之前係咪食飽飽先訓?如果係的話,佢應該屬心癮多D...
我囡囡依家4歲幾,每晚訓覺前,都一樣要媽咪奶奶,佢都係只啜幾分鐘,然後,就自己話要拖住我隻手訓覺....
我都好明白你晚上訓得唔好會好累,你係咪好似有個細B?定係我記錯呢?
My Two Princess

男爵府

國民生產總值:7768

你女女的說話,好lum好sweet啊!

唔知Hayes 幾時會講呢?
Hayes宜家,會指住我breast講 "nai nai"(奶奶), 食住nipple會咪眼笑!
我放工一踏入屋,佢即刻拖我入房,自己爬上chair叫 "nai nai",好搞笑!

Hayes mama
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!
雲師奶 該用戶已被刪除

雲師奶 該用戶已被刪除

男爵府

國民生產總值:7995

long time no chat.. yes, agree with Pig Pig, my son also has 心癮, even he just had his dinner, he will tell me " I am hungry", and immediately wanted to drink my milk.
I always ask him if it has milk, he said " yes".

侯爵府

pigpig 寫道:
你囡囡訓之前係咪食飽飽先訓?如果係的話,佢應該屬心癮多D...
我囡囡依家4歲幾,每晚訓覺前,都一樣要媽咪奶奶,佢都係只啜幾分鐘,然後,就自己話要拖住我隻手訓覺....
我都好明白你晚上訓得唔好會好累,你係咪好似有個細B?定係我記錯呢?

佢9成係心癮, 而家有時佢啜多幾啖冇咩奶奶, 佢就會放隻手手係奶奶上面訓, 好似只有奶奶可以比到佢安全感咁...

我可以話你知我生左囡囡呢3年幾入面, 冇一晚試過一覺訓到天光... 佢而家夜晚訓訓下仲會不時不自覺咁搵奶奶, 啜下啜下又訓咁...

我冇細b啦, 一個b都夠累lu~~

珍珠宮

國民生產總值:39090

2018勳章

你已經比大部分o既媽媽叻啦 你係餵到無,唔係有都唔餵!!
或者同囡囡解釋係因為佢大個喇,唔需要食咁多奶奶,佢咁聰明應該會明白 好似 pigpig 話,依家要更珍惜
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

侯爵府

chiuchristan 寫道:

你女女的說話,好lum好sweet啊!

唔知Hayes 幾時會講呢?
Hayes宜家,會指住我breast講 "nai nai"(奶奶), 食住nipple會咪眼笑!
我放工一踏入屋,佢即刻拖我入房,自己爬上chair叫 "nai nai",好搞笑!

Hayes mama

可能佢係女仔, 好多時講野都好sweet架~~(當然係唔頂嘴個時啦~~ )

佢細細個開頭係叫我做奶奶, 唔係媽媽架~~

我一日唔係屋企, 佢可以一日唔飲, 但係我一番屋企, 佢就好似餓左十世咁... 激c..

侯爵府

雲的孩子都在跳舞 寫道:
雖然會有D唔開心,但係聽到你個女話叫你飲多D湯水就覺得好可愛!佢又知咁多野?!好八掛妹的感覺呢!好可愛!到幾時我個仔先識咁同我講呢?反而有點期待!

換個角度睇感覺就唔會咁難受架啦,而且你已經盡力!佢識咁同你講即係佢已經成長,你功不可抹呀!

你講好啱, 佢係百份百o既八妹仔~~ 佢講野連d語氣都十足十我, 有時都會比佢嚇呆, 跟住笑到6地... 有一時佢突然話:"唉.. 真係心都黎埋呀..." 有一次又話:"媽媽, 你嚇到我個心離一離呀..." (佢又用得啱時候架wor...真係比佢笑c)

侯爵府

monmantong 寫道:

long time no chat.. yes, agree with Pig Pig, my son also has 心癮, even he just had his dinner, he will tell me " I am hungry", and immediately wanted to drink my milk.
I always ask him if it has milk, he said " yes".

我囡囡都係架, 但係我而家會同佢講, 只係訓覺個時先可以飲, 不過有時都幾難, 尤其我同佢而家一齊放暑假.... 但係起碼佢而家係街已經介得好清, 100%唔好飲lor~ 我都好開心架啦~~

男爵府

國民生產總值:8395

佢係三歲半時腸胃炎嘔,之後就自己話唔食架,我仔仔之前都係要食住瞓,但我驚佢會蛀牙,所以未夠三歲就要佢食完奶奶,跟住要刷牙,先至俾佢瞓,佢宜家瞓覺都要我同佢攬埋一舊先得呀!你囡囡仲食,你真係要珍惜,宜家我想阿仔食佢都唔食呀!

stephenietam 寫道:
bbdou
你仔仔好叻叻呀, 佢係咪自己自動介架? 因我囡囡冇左佢會訓唔著架....

侯爵府

webjen 寫道:
你已經比大部分o既媽媽叻啦 你係餵到無,唔係有都唔餵!!
或者同囡囡解釋係因為佢大個喇,唔需要食咁多奶奶,佢咁聰明應該會明白 好似 pigpig 話,依家要更珍惜

係呀, 我都同佢講只係覺覺個時先可以飲奶奶lor~~ 佢都知就離冇架啦... 但係佢好鬼感性咁... 有時會突然喊話就黎冇奶奶飲啦~~~

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.