嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

BB有啖,應該點令佢吐出來

BB有啖,應該點令佢吐出來。
BB成日咳完後就吞左啲啖,所以成日咳,見到都心痛。
:-(

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Re: BB有啖,應該點令佢吐出來

我的兒科醫生話唔識吐啖唔緊要,因為只要bb可以將啖咳出,就算吞

大宅

Yes, my doctor also said BB will cough the flam to 食道, then poopoo. It's their way to handle the flam.
What we can do is to 拍鬆d痰, 等佢咳出到食道.

大宅

如Mao所講, 妳可以幫佢拍鬆d痰, 等佢咳出到食道, 就算吞返落肚都唔緊要, 平時多飲水, 煲or燉多化痰湯水比bb飲, 我多數燉川貝同瘦肉比囝囝飲, ok架

珍珠宮

食余仁生猴棗未啦, 係bb化痰良藥嚟嫁! 媽咪一定要識.

食奶多痰或者傷風感冒後d痰未清都得. 3-4樽, 包保一啖痰都冇! 我2個bb都有食. :-P
angel525256562 寫道:
BB有啖,應該點令佢吐出來。
BB成日咳完後就吞左啲啖,所以成日咳,見到都心痛。
:-(

民房

謝謝MissMaMa & 各位

請問"余仁生猴棗"
邊度有得買呀~
係唔係藥房可以買到咖啦~^^

珍珠宮

當然要去番余仁生啦.
angel525256562 寫道:
謝謝MissMaMa & 各位