懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

週數點計??

7月27個日返去覆診醫生話而家34週但係我預產期係9月1?咁個日唔係應該35週幾先岩咩????

大宅

Re: 週數點計??

我都有lee個問題呀, 因為如果計bingo的日子, 我bb應該10w幾, 但今日做oscar, 醫生話個應該係12w, 他話計size唔係計日子喎... 真係好唔明.

子爵府

用 last m 的第一日計.
要果 m 週期長, 就 bingo 日子 + 14 日.

但, 而家多數用第一次產檢 size 計.
多數都準. 除非個 b 特別大隻/ 細隻啦.

大宅

即係點唔明??咁佢地同我計左先知個預產期但係而家同個預產期相差成個星期既??

大宅

預產期係計出嚟當參考, 到咗約12週時check size 先準架.
我當時計出嚟係3號, check完size係12號, 14號就生啦

大宅

但其實係計size定係bb幾大呢, 因為我好清楚bingo係邊日, 照計應該10w6日或以下, 咁如果bb size超過lee個week數, 係咪他比較大呢?

大宅

我都係好清楚邊日bingo,但計出黎既日子同預產期又好唔同,第一次產檢係照到2月10日出生,十四日後再去照多次,照到2月4日出生,十七日後再去政府照,照到1月27日係預產期,我都覺得好攪笑。
不過希望bb1月尾出生,一來同我老公同一個月生日,可以方便慶祝,二來佢一月尾出生,我剛好座埋月,就可以新年帶埋bb出去拜年,諗起都開心呀﹗

大宅

照你咁講, 即係計size唔係計日子啦...

我同你相反, 我想bb過左2月5自出世, 因為我like豬bb>>>> hehe>..

首頁

尾頁

跳至