跳至
[2006年] 好擔心...

首頁

尾頁

別墅

好擔心...

剛剛做完6個月大的健康院發展(2月1日出世),發現bb的腰部及腳仔的肌用發展得唔係太理想,姑娘話佢現時肌肉的情況就像一個4個月大的bb一樣,bb現在坐唔到,一陣都唔得,腳仔又唔識支持自己的身體,而且佢又唔識伸手去取玩具,醫生話要一個半月後再觀察佢的情況。
有沒有bb好似我個女一樣,肌肉發展得比較慢?
真是好擔心呀... :-( :-(

別墅

Re: 好擔心...

唔好咁擔心啦, 小朋友發展有快有慢, 迫唔o黎o架, 你平時係唔係好少俾佢反轉身, 同埋有冇得閒同佢按摩, 同佢玩, 用物件引佢取, 如果冇, 現在開始都唔會太遲。

大宅

hym2005

曦曦同您囡囡都是在2月1日出生,今天又是去健康院打針及監察發展。其實您不用擔心啦......bb會有個別差異,您可以多抽時間同囡囡玩,同囡囡做按摩,或囡囡想做任何動作由得囡囡自由發展吧(不是危險動作)。因為bb在4-9個月都是在探索階段。

複式洋房

hym2005:
Don't be so worried lar, every BB is different ma! The most important is your BB is healthy and happy, right? Try to spend more time to play with her lar~~ You'll see improvement gradually ar! :) Add oil

大宅

妳見醫生時佢有無提議幫bb做物理治療, 我細孖4個月時見健康院姑娘同佢話阿囡條頸習慣性擺向左邊, 唔轉右邊, 佢即刻幫我約見醫生, 醫生檢查後即時寫紙去屯門醫院物理治療部跟進, 現在細孖已經做了5次物理治療, 條頸正常番.

我在物理治療室見到好多小朋友手腳無力都可以去做物理治療, 不過要有醫生轉介信.

首頁

尾頁

跳至
熱門主題