自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

一邊耳仔塞咗呀!

好唔舒服呀,塞咗果邊耳仔成日都有D"温温"聲,最慘係會突然之間頭暈,我知呢D叫耳水唔平衡,有冇人試過有呢種情況呀!可唔可以幫吓我!我真的好辛苦!有咩方法可以令到隻耳仔通番呀?

大宅

Re: 一邊耳仔塞咗呀!

點解唔睇醫生?

洋房

我有睇呀,佢凈係比咗d止暈藥我,我連急症都睇咗,佢都係比d止暈藥我咋.

別墅

我以前都有呢D問題, 重好嚴重個種, 睇西醫唔會好o家, 因為耳水不平衡大多數係身體太虛弱, 所以我提意你都係快D睇下中醫.

應當一無掛慮, 只要凡事藉著禱告祈求和感謝, 將你們所要的 告訴神. 神所賜出人意外的平安, 必在基督耶穌裏保守你們的 心懷意念. (腓立比書四章6-7節) :-D

大宅

Re: 一邊耳仔塞

你是否睇耳鼻喉專科?耳仔是否突然"塞"左?聽覺有否弱左?

我試過一邊耳突然"塞"左,睇普通科醫生/急症是斷唔到症,最後睇耳鼻喉專科,做完聽力測試,發現是一種"嚴重"耳疾

洋房

係呀!聽嘢係弱咗呀!咁你係咩耳疾?可否介紹專科給我呀!我發覺我每次都是先鼻塞先,轉頭好快就會耳塞架啦.但隔幾日就會無端端好返晒,但隔冇耐又係咁塞.

男爵府

試下"反壓"丫:---

吸一啖氣, 然後合埋個口,用手"練"實個鼻, 再用力(好大力)噴氣, 咁d氣就會由耳仔出, 通番塞左既耳仔喇。 如需要重複再做。

洋房

我試過啦!以前就得,而家唔知係唔係年紀大咗,身體差咗,我試過好多次都唔得.

民房

快去找醫生

侯爵府

環保接龍勳章

我以前耐不耐都會耳塞, 睇西醫佢會比支滴耳藥水我, 而上次睇政府醫生佢系診所即時幫我滴藥水, 但醫生說明之後要系診所坐一陣才可留開, 因為洗完耳仔後會見暈.

侯爵府

環保接龍勳章

[quote]
hilarylam 寫道:
我有睇呀,佢凈係比

大宅

若是咁既情況,好可能是有鼻水倒流入"中耳",但若加上有耳鳴,可能有少少嚴重,我PM我那個醫生俾你,要預約的,佢經驗好似幾好,但個人有少少串

我當時是"內耳"有問題(神經線),聽覺弱左就唔會自己好番,仲要是"急症",遲左D醫都影響復完機會...

[quote]
hilarylam 寫道:
係呀!聽

首頁

尾頁

跳至