論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

解僱工人是否要比遣散費?

我將要解僱現任工人, 佢做左20個月, 是否需要給遣散費?

大宅

Re: 解僱工人是否要比遣散費?

工作超過4年先要比遣散費,如果工人沒有犯嚴重錯誤而又未滿約,都要比一個月代通知金.
我叫芷琪,27/7/2004出世 W:3.76kg  H:49.5cm,

禁止訪問

洋房

如何界定嚴重錯誤? 謝謝

洋房

joe914,

oic, 唔該晒

大宅

如偷竊!
我叫芷琪,27/7/2004出世 W:3.76kg  H:49.5cm,

洋房

MAMAKIKI 寫道:
工作超過4年先要比遣散費,如果工人沒有犯嚴重錯誤而又未滿約,都要比一個月代通知金.

明白喇, 唔該晒

而加真係要認識多D僱傭條例, 否則自己吃虧

禁止訪問

禁止訪問

別墅

我工人做咗四年我唔再同佢續約,佢追我遣散費,我已請番新工人,但勞工處話佢可以另外再告我無理解顧,所以我真不明白為何覺得個工人唔好,原來也要舉證,所以當佢做得唔好沒有發WARNING LETTER比佢,而我不再跟她續約也預先個幾月同佢講,,但我以前唔知咁都有得告,,現在煩死了,我好嬲,自問平時待佢不薄,我忍氣吞聲多年,唔知邊處幫到我 :-(

大宅

我曾經打電話去問勞工處, 如果工人連續做滿廿四個月唔用,就要俾遺散費, 但係廿四個月內唔用,只需補一個月就可以, 勞工處職員仲提我 (如果我一個月前通知,到last day都不可做滿廿四個月)否則便要補遺散費.

我曾經有個工人做滿四年,我無同佢續約, 我請左個新工人, 而個舊工人搵到新工, 佢都無告我無理解顧.

重點係唔係在於個工人搵唔搵到新工? 因為"聽聞" 我無問過勞工處, 如果工人做滿四年,顧主唔續約, 但工人搵到工, 就算個顧主唔再請工人, 都唔駛補遺散費. (未經証實,得閒打去勞工處問先!)

首頁

尾頁

跳至