跳至
[2006年] 人奶vs奶粉

首頁

尾頁

洋房

人奶vs奶粉

hihi,我係新join架!!
有d野想問下,本來1向都諗住餵人奶,因為對bb好好多,但係聽番其他媽咪講,餵人奶自己有好多野唔食得,1個唔小心忍唔到口對bb就唔好,而且生完已經累,餵人奶夜晚就更辛苦,而且o個個位會好痛同變型,搞到我而家都唔知點好,
本來諗住生完第1次1定餵人奶因為好有營養,之後先轉用奶粉,但原來bb飲完人奶就唔肯飲奶粉,
而且生完我係要番工o既,餵人奶就好唔方便,
大家有咩意見呀?

男爵府

畀面勳章

Re: 人奶vs奶粉

我呢胎雖然係第3胎,但呢次係第1次餵人奶,我都有同樣嘅煩惱

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我生大囡就餵左3個幾月人奶,之後返工就冇餵,因為bb唔係日日同我一齊,會跟婆婆,而我頭幾日埋身餵,真係幾辛苦,因為我同bb都未太習慣,bb又啜到我損左同起晒水泡,都幾驚同痛架,不過我都堅持繼續,最後我pump奶去奶樽度餵bb,咁佢再轉飲奶粉都容易d~

我今胎都會餵人奶,因為人奶係最好,所以我會盡力餵到幾多就幾多囉,餵唔到好耐,1個月都好呀,bb吸收到好多抗體架喇~

如果返工有lunch time,可以keep住pump奶,再帶返屋企比bb飲,都唔會唔方便,去到個刻你會好偉大咁堅持架喇,除非有其他原因啦,而我就因為婆婆唔贊成餵人奶,覺得麻煩,大b又重得唔好,所以大b餵到我返工就冇囉,今次我希望婆婆肯合作啦~

點都試下啦,我覺得唔好擔心太多,餵到就餵囉,可能你會餵得好成功呢,試下啦,哩個感覺好好,好warm架,記住影張相比自己留念,做爸爸永遠都感受唔到架~

[/url]

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我唔覺得餵人奶辛苦喎,可能我個b好快食完啦,所以夜奶餐同餐之間,我都有兩個鐘訓,而且你會覺得好母愛偉大,感受良多.
bb好小唔肯食奶粉,你需要俾佢適應期,慢慢轉,同俾佢多d擁抱,等佢感到你的愛.

要堅持同努力呀!!!

我好同意natalielin的說話

男爵府

畀面勳章

但我最大嘅煩惱係因為放完產假後,個BB會暫時比人湊過夜,1星期返嚟2日度,直至過埋年4月开始先会全職湊BB,加上幫我湊的人離我屋企較遠,我放工又要睇大仔D功課,跟本冇可能日日PUMP定奶攞去比BB,咁係咪只可以偎到放完假為止呀?如果我每日繼續PUMP奶,咁到時可唔可以一湊返BB再偎人奶架? ?-(

首頁

尾頁

跳至