自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

比D意見.......

今日阿女跟我去跳舞,點知係阿女前面嘅阿太(約50歲)踩到阿女,阿女就話佢'有冇搞錯'(好細聲),個阿太好突然,跟住停咗係到,miss 見到就問阿太係咪對步法有問題,跟住佢就眼紅紅咁走咗.(個阿太冇乜方向感,成日踩到人)
另外一位同佢好friend 嘅阿太,我問佢係未好 ,佢話唔知,佢話叫我個女同阿大講對唔住咪得羅.
咁我想問,阿女係咪應該向佢say sorry?
又或者會點做好?

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

Re: 比D意見.......

I would ignore her as apparently she didn't say sorry to your daughter after she stepped on your daughter's foot.

Obviously the 阿太 does not have the talent to learn dancing bor......
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

大宅

我覺得都可以 say sorry , 一來say sorry 無大影響, 二來大家見面都唔 , 三來可以教囡囡大方一點,人們會覺得你囡囡有裋貌, or 囡囡做人處事都有幫助.

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

BTW, how old is your daughter ?? If she is too young to understand what's right and wrong and you force her to say sorry......then she may have the misunderstanding that she needs to say sorry under similar circumstances in the future.......in my view, this would make her less self-confident.......and be a "um chun"......

otherwise, if you feel that saying sorry would not affect your daughter, why not do that and at the same time teach her that this is what she would face when she has grown up.

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
何謂不誠實使用電腦??

男爵府

我會教個女:
"跳舞時比人踩到, 係好平常o既, 唔需要介意, 亦唔需要咁大反應"
不過當然自己要醒目d啦....盡量避開一d 跳得dun o既人啦...
而如果個位太太因為小朋友一句無心說話走左去,
根本無須理會佢....只需繼續跳舞.... :-P :-P
個人認為, 其實好少事....講唔講sorry都唔緊要
教小朋友大方d 仲緊要......

男爵府

我番到屋企都有鬧阿女,跟住同佢解釋,但阿女好堅持佢冇唔啱,點解要佢say sorry ?
跟住我又好勞氣咁又同佢講一次,之後先開始軟化,知自己態度唔好,跟住問我,幾時同阿太say sorry?我都冇睬佢,跟住我行開咗.(之後我諗,阿女都有進步,以佢性格比較硬頸,從來唔會覺得自己唔啱.所以佢肯開口問,幾時同阿太講sorry,所以覺得佢有少少進步.)

珍珠宮

oh, no need to 勞氣.

何謂不誠實使用電腦??

男爵府

我唔會咁做, 因為個女內心可能會覺得不公平...
"我無做錯....點解要我講sorry..."
反而, 我會教個女考慮別人感受..
"其實你都無做錯野.....不過如果你唔小心踩親人,
人地立即講有無攪錯, 你會有咩感受?.....
"如果人地唔岩,你只需要望佢一眼, 等佢同你say sorry,
如果佢無, 你亦都唔需要咁大反應...因為做人要大方d...自己行開已經得架啦....
"個位太太可能因為其他原因走左去, 未必關你o既事...自己唔需要考究太多..."
(以上係我自己o既做法...hehe)
:-P

男爵府

我問過佢個fd, 佢真係為咗我阿女而 .係酒樓飲茶見到面,佢都掘住阿女,跟住掘住我,見到我同其他阿太坐係佢張枱隔離,佢即刻埋單走人.

首頁

尾頁

跳至