義工

烹飪錦囊 今日: 9|主題: 112229

跳至
急:請教 COOKIES 嘅製法

大宅

國民生產總值:1453

急:請教 COOKIES 嘅製法

各位,

我試左好多次, 但次次都失敗, 唔明點解, 曲奇餅的底部焗燶而餅心就唔熟!有無媽咪可以教一教我呢?

珍珠宮

國民生產總值:49755

Re: 急:請教 COOKIES

你用邊隻牌子的爐呢,
我覺得個爐好重要,
之前我用忠臣都係黑蚊蚊,
現在轉左delonghi就好好多啦.

大宅

MMM888,

我用大爐架, 即是連埋煮食爐個款!

珍珠宮

國民生產總值:49755

HAY03
個陣我朋友用你呢類爐都話焗唔倒COOKIES,
最後佢買左個細焗.

子爵府

國民生產總值:12659

hay03 寫道:
MMM888,

你用邊個食譜?
[size=large]Honney的美食廣場<b><font size="medium"><font color="CC9933">Honney & Monogram 私房菜

大宅

MMM888 寫道:
HAY03
個陣我朋友用你呢類爐都話焗唔倒COOKIES,
最後佢買左個細焗.

大宅

Honney 寫道:
[quote]
hay03 寫道:
MMM888,

你用邊個食譜?[/quote]

試過幾個, 我做都係牛油曲奇, 至簡單的款式!

子爵府

hay03 寫道:
試過幾個, 我做都係牛油曲奇, 至簡單的款式!

咁係打發牛油既,定係溶牛油既食譜?
[size=large]Honney的美食廣場<b><font size="medium"><font color="CC9933">Honney & Monogram 私房菜

大宅

Honney,

係打發牛油架!唔 ... 係唔係因為咁會影響到個 RESULT 呢?

我仲想問, 張牛油紙放在焗盤上, 仲需唔需要再搽一層薄薄的牛油呢?

大宅

國民生產總值:3073

hay03,

妳不如試下跟E個做, 睇下得唔得, 我都跟佢做過, 一次成功

http://www.rthk.org.hk/elearning/dessert/cake_cccookies.htm

該用戶已被刪除

子爵府

hay03 寫道:
Honney,

係打發牛油架!唔 ... 係唔係因為咁會影響到個 RESULT 呢?

我仲想問, 張牛油紙放在焗盤上, 仲需唔需要再搽一層薄薄的牛油呢?

係呀,有時打發得唔好成品都唔好架∼
唔駛搽牛油架啦∼

大宅

子健&媽媽,

HI, 原來唔需要搽牛油架, 唔知係唔係因為咁所以燶哂呢

咁妳意思係唔係放係大間個層會好 D 呀?

大宅

Honney,

我過兩日試下妳個做法先!希望成功啦!我見妳做嘅曲奇好薄喎!

子爵府

hay03 寫道:
Honney,

你指芝麻脆餅薄?

大宅

Honney 寫道:
[quote]
hay03 寫道:
Honney,

你指芝麻脆餅薄?[/quote]

唔係呀, 我見妳整個 D Mickey, Hello Kitty 餅干好薄身呀!

子爵府

hay03 寫道:
唔係呀, 我見妳整個 D Mickey, Hello Kitty 餅干好薄身呀!

係呀,我唔鐘意太厚架∼ :mrgreen:

大宅

Honney 寫道:
[quote]
hay03 寫道:

係呀,我唔鐘意太厚架∼ :mrgreen: [/quote]

妳整得好靚呀!

子爵府

hay03 寫道:
妳整得好靚呀!

多謝
你下次都試下唔好整咁厚睇下效果如何∼

大宅

Honney,

係呀, 我仲有想問, 我都有將個粉團先雪入雪櫃, 然後才 cut 個模樣出黎, 但往往好快就會軟哂痴實枱面架啦, 有乜野好方法呢?請指教!

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.