自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2020勳章 好媽媽勳章

有冇人申請過特快公屋呀?? 入黎傾傾丫~~!

上倨星期收到房屋署既信話收到我既申請, 要9月~11月期間會選單位....而家審核你的申請資格....

1. 我想問之後有咩程序架??

2. 有冇得自選地區??

3. 係咪9月~11月就會攞到屋架???

禁止發言

好媽媽勳章

Re: 有冇人申請過特快公屋呀?? 入黎傾傾丫~~!

男爵府

2020勳章

HI :

1. 我想問之後有咩程序架??
其實佢會寄信比你, 叫你幾時去選樓既, 但係你可以响相約前一兩日先去樂富睇下佢有啲乜嘢地方比你選, 同埋仲有冇你鍾意既地區咁囉~ 因為佢地會將UPDATE仲有乜單位貼BOARD架~

2. 有冇得自選地區??
其實係將佢有多啲單位張貼晒出嚟, 你地去到係見到所有地區既單位, 有層數, 幾人單位, 租金, 同埋個單位之前有冇發生過唔好嘢咁囉~ 所以基本上你好彩既話, 係可以選到心水樓同地區架~

3. 係咪9月~11月就會攞到屋架???
據我所知你選完後先會審查你入息一次, 冇問題就可以配房架啦~ 佢地會比信你幾時會去攞key囉, 如果你全部都唔啱既話, 會即場簽番張話今次棄權唔要架, 但係又唔會扣你三次機會其中一次架~

[/quote]

大宅

2020勳章 好媽媽勳章

我想問下咩條件下, 可以申請特快公屋呀?

男爵府

我都申請左特快呀...到係收到信話9~11月會有信叫我選樓..我都希望可以快些上樓呀.但我號碼好後呀..我估我好遲先有得選單位囉..
子峻媽咪

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都申請左特快呀.....上星期仲收到信下個星期二可以去做審查添呀.......咁我米有2個機會等樓囉

首頁

尾頁

跳至