意見反饋
義工

興趣嗜好 今日: 700|主題: 122913

跳至
[電腦] excel -- 請帮忙!!!

大宅

國民生產總值:1939

excel -- 請帮忙!!!

請問有無人知點樣係excel中 add-in 一個新既formula,將numbers 轉做英文大寫文字?

我部機只得BAHTTEXT (number)呢個formula,將number轉左泰珠文字.

子爵府

國民生產總值:14914

Re: excel -- 請帮忙!!!

atbaby:

係咪好以寫支票咁, 剩打數字, 就會起另一個cell自己彈"英文大寫"呀?

比個email address 我, 睇下係咪想要呢d?!

男爵府

國民生產總值:7117

醒目開學勳章

用char
e.g. you enter cell B1 = 1

in cell A1 : =char(64+b1)
result in A1 (display) : A
as char(65)=A, 66=B, 67=C......

=> if B1=1, A1=A, if B1=2, A1=B, if B1=3, A1=C ......

侯爵府

國民生產總值:22164

Click this link.

http://www.thisiscool.com/Num-Num.htm

侯爵府

Click this link.

http://www.thisiscool.com/Num-Num.htm

大宅

Thanks Papa, wilbert and Okla. What I want is exactly Okla mentioned. I want to print cheques from Excel. Once again, thanks a lot for all your help!!

Okla, I have pm my email address to you.

版主

國民生產總值:28454

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

寫支票大寫其實唔一定要用文字,你都可用大啲字体嘅數字(20 font size 以上 Bold)就得,好多銀行都喺咁用,我公司都用咗十年以上,冇問題喎。

用文字你重要就埋轉行,好易出事架。

順便一提,唔好用laser printer 印支票,一來可以用膠紙起番啲字上來,二來可能會煎左下便啲cheque no 嗰行字出來。

別墅

國民生產總值:703

Wilbert 寫道:
用char
e.g. you enter cell B1 = 1

in cell A1 : =char(64+b1)
result in A1 (display) : A
as char(65)=A, 66=B, 67=C......

=> if B1=1, A1=A, if B1=2, A1=B, if B1=3, A1=C ......

攪咩呀? ?-( ?-(

子爵府

atbaby :

E-mail左比你喇 收唔到話我知.

大宅

okla,
I have rec'd your e-mail ar. Thank you very much!!! It's a bit complicated for me but will try to work out how it is formulated.

Clpapa,
Thank a lot for your valuable advice!!

洋房

國民生產總值:72

okla
我都想要個檔案, 用來開支票.
可否e埋給我. [email protected]
Thank you

子爵府

睇落好似深左dd, 但明左就冇問題喇, 你應該處理到既~

[quote]
atbaby 寫道:
okla,
I have rec'd your e-mail ar. Thank you very much!!! It's a bit complicated for me but will try to work out how it is formulated.

子爵府

請check e-mail 啦 收唔到話我知

evalam 寫道:
okla
我都想要個檔案, 用來開支票.
可否e埋給我. [email protected]
Thank you

子爵府

其實唔剩只用起支票, 我地公司用黎開invoice忝呀, 幾好用架

侯爵府

OKLA 寫道:
其實唔剩只用起支票, 我地公司用黎開invoice忝呀, 幾好用架

I also have the interest to know how to do it.
Can you PM me?

大宅

OKLA,
我攪掂左啦!吾該晒你, 真係好好用!

子爵府

atbaby :

恭喜你呀 你好醒呀!

atbaby 寫道:
OKLA,
我攪掂左啦!吾該晒你, 真係好好用!

子爵府

昨天我開極都開唔到平日用來upload file 既网頁, 所以要問你地

大宅

國民生產總值:1145

OKLA

我用你這個檔案係DATA改左中文版的數字,

如數字是
HK$9,830.70是沒有最問題的.
會是<港幣玖仟捌佰叁拾元柒角正>

HK$8,001.06有問題啦??
會是<港幣捌仟壹元陸分正>不會分出零的.

請指教.
喜歡的金句:
己所不欲.勿施於人
世界本來就不公平,但快樂卻是公平的,只要你知足.
一個人的快樂, 不是因為他擁有得多, 而是因為他計較得少

子爵府

小寶貝:

其實EXCEL 本身已經有個功能, 可以將英文轉做中文大寫:

格式 > 儲存格 > 數字 > 特殊 > 在右手邊選取你要的類型便可 (即"壹萬貳仟參佰肆拾伍)

不過如果你想用我呢個upload的程式, 等我下午放假返去改改野先, 因為中文同英文大寫係有分別架

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.