論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

比d意見喇,唔該.

我想問下炒過工人的mummy經驗.我之前6年都是用bun bun,可能慣左,依家呢件yan yan在hk做左兩年,cooking,cleaning, ironing都ok,不過唔係好攪得惦我兩個細佬(一個7歲,一個5歲);可能yan yan後生d,只有22歲,sunday 放假去ymca讀英文及computer.返來同緊d細佬玩都掛住做功課,叫佢同個女睇英文書,就自己睇.
佢做家務ok,不過因為懂cantonese,令我覺得佢好似成日聽住我講野(因我是full time mom).有時我同老公出去食飯傾野,佢唔醒目成日望住我地,唔識睇住d細佬;攪到好似多左個第三者甘.另外,自從轉左cantonese yan 後, 我兩個細佬在家唔講英文,英文會話大退步.所以,我上星期日終於去左agent到,申請個在台灣做過的bun bun,會10月初來.諗住9月尾叮yan yan. 不過,如果我炒佢時理由話因為想用bun bun,所以唔用佢,補番晒一個月通知金,機票,如果佢需要,比買reference letter 佢,等大家好來好去,有無問題呢?請指教!

珍珠宮

Re: 比d意見喇,唔該.

炒人如果補足,基本上唔駛原因,信上只須寫 your service is no longer required 便可,更加唔好同種族問題扯上關係!Immigration問嘅話,是但講啲嘢都得!
如果佢各樣都ok,呢度 BK 啲Moms都會有興趣!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

Hi SandraLo,

我知炒人如果補足,基本上唔駛原因.不過,我見我個yan yan基本上無犯必炒的罪,也不是做得差.但因為是回教,日日煮飯要就她,不吃豬肉,不懂英文及其餘之前posted出來的其他原因等等,覺得喜歡用bun bun多d.想不用她時,想比條好d路佢行,想出埋封reference letter 比佢搵新僱主.但又擔心如果講因為佢係yan,而我們想用菲,所以炒她,會唔會比佢有藉口玩野呢? please advise,tks!

大宅

You can tell her directly with your reason. You can say "want to give more chance for my kids to speak English" Of course, you can also say, you are doing very well except this problem.

I love baby

大宅

Hi Iv222,

Do you mean I can terminate a maid for any reason if I pay one month salary in lieu of notice and a return ticket to her. She cannot ask for other compensation even the false is not her, right?

sumheima

子爵府

醒目開學勳章

咁梗係啦,我問下你,老闆炒你,你可唔可以問老闆:
你炒我就得?咁有乜賠償先?一係你比多十萬九千七過我啦!唔係我唔比你炒架!
你唔使咁善良架,佢做其他野無乜問題,你寫封好D o既信留埋電話,下個僱主自然會打黎問,你照實講就已經係幫佢,唔使額外比其他錢佢架!

珍珠宮

响天書揀封較好的 reference letter 落埋自己 contact telephone 就掂!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

Thank you, all of you!

首頁

尾頁

跳至