烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

點解我用手指餅整既tiramisu,d手指餅會浮起左既??

點解唔係沉落底既??有冇媽咪可以指點吓我

公爵府

畀面勳章

Re: 點解我用手指餅整既tiramisu,d手指餅會浮起左既??

m琳琳, hihi, 手指餅浮起係因為你打個個cheese唔夠杰, 或者我講我個失敗經驗你知, 我當時跟住個個食譜, 係要落cream既, 咁當時教既老師話, 你鐘意落幾多就幾多, 咁我本身就唔鐘意食cream, 亦嫌要自己打cream煩, 所以直頭唔落, 但係就令到個cheese唔夠杰身, d手指餅就浮起晒啦
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

伯爵府

Re: 點解我用手指餅整既tiramisu,d手指餅會浮起左既??

winwin;
原來係咁ga??唔該晒呀,我下次再打杰d先,我整左2次都整得唔靚,d手指餅突晒出黎,但個味就ok囉,thx~
妳都鐘意整cake ga??

公爵府

畀面勳章

係呀, 不過放低左年幾啦, 搬黎呢間屋後, 廚房又細, 連餐枱都冇埋, 都冇地方整, 個時逢爺爺麻麻生日就整一個, 人地讚好味, 好開心架, 我個時仲買左好多架餐, 依家浪費晒

歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

伯爵府

winwin:
原來妳係師傅級 失敬失敬

公爵府

畀面勳章

邊係丫...我覺得整cake比煮飯易好多, 將所有野mix埋咋嘛
歡迎參觀『文。穎之家』

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

你放手拍餅前有冇用咖啡酒將佢浸濕呀 ?

如果浸濕左冇咁易浮上來, 同埋吃起上來冇咁乾.
但又唔可以太濕, 因為可能拎起時會爛. 所以我浸一浸排好佢, 再倒D咖啡酒落去等佢索下先至倒入Cream.

伯爵府

ian723 :
有呀,有浸呀,可能真係我打cream打得唔夠起,我下次會試多次,thx~

公爵府

畀面勳章

m琳琳, 我個時會用掃上, 而唔浸, 因為浸好難控制, 有時冇為意, 就太淋
歡迎參觀『文。穎之家』

複式洋房

What 's the brand of finger biscuit you Use ??
[url=]

大宅

其實tiramisu唔應該落cream...應該用旦白...
落左cream會有騷味...

伯爵府

January 寫道:
其實tiramisu唔應該落cream...應該用旦白...
落左cream會有騷味...

咁如果落蛋白份量應該係幾多呀??
係咪假設140g淡cream就改做140g蛋白??
請指教

首頁

尾頁

跳至