論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

菲僱做了3個月.想X'mas放2個禮拜,你地會唔會俾佢

我BunBun 5月上工,在前雇主時直轉過來冇放假,他做野都ok,現她說X'mas 要放2weeks回Philippines, no paid leave也可以,其實我可以就到佢,但我未應

男爵府

Re: 菲僱做了3個月.想X'mas放2個禮拜,你地會唔會俾佢

唔會,點解過嚟之前唔放假?
[

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 菲僱做了3個月.想X'mas放2個禮拜,你地會唔會俾佢

如果您就到時間都無所謂既,佢上次無番入境處應該係簽1年visa比佢?佢點都要係一年內返去一次.係咪?
如是,今次比佢番,等佢番黎入境處比埋餘下既visa佢.您都方便.

不過要小心假期問題,佢上次無返去,佢既大假係上手僱主既責任.而係您呢邊佢係做滿12個月先有7日,所以佢如X'mas返去係無薪假.唔好心軟,大家都勻真d.
仲有千祈唔好借$$比佢.

大宅

I wouldn't approve it. This is possibly her plan to ask for holiday during Christmas time after she worked for you for 2 month (too soon to judge if she is really a good one).

If I were you I will ask her seriously why didn't she tell me her plan at the time of the interviewed instead of raising this problem after working for me, see what kind of reason she will gives you. If she said this is not her plan, then I will just ask her to go back home later on because this is not easy for me to arrange back up in December.

If you think she miss her family, why didn't let her go back home before she starts working for you!

To Philippino, especially for those who have been working overseas, they do have some savings, of course she said "no paid is acceptable to her" because she wants fun.

It is really all up to you and your feeling on her but better think clearly...imagine all those bad experience that other BK mom experienced. I always has reservation on all they say.

已代刪除

水晶宮

FA8866 寫道:
如果您就到時間都無所謂既,佢上次無番入境處應該係簽1年visa比佢?佢點都要係一年內返去一次.係咪?
如是,今次比佢番,等佢番黎入境處比埋餘下既visa佢.您都方便.

不過要小心假期問題,佢上次無返去,佢既大假係上手僱主既責任.而係您呢邊佢係做滿12個月先有7日,所以佢如X'mas返去係無薪假.唔好心軟,大家都勻真d.
仲有千祈唔好借$$比佢.

我都覺得如果就到, 就可以比工人飛番去菲律賓放下假. 因為
1) 佢個心已在菲律賓
2) 佢始早都要飛一轉攪掂個visa.

不過有個 concern就係 x'mas 機位緊張 兼機票貴. 留意, 你只需要負責工人由菲律賓返香港果程機票, 由香港去菲果一程, 係由前僱主負責比, 相信工人亦已收o左人地錢以代替機票

大宅

if she told you before and you can arrange with her, but less than 2 weeks law, no paid and you need to bear half of her return ticket.

大宅

多謝各位意見

男爵府

請教各位, 工人做了一年多, 想聖誕節回菲, 咁機票錢是她自已付, 假期 是NO PAY 或是完約時才扣除,
thanks
:-P

複式洋房

Wewangwang,

仲要留意聖誕機票特貴。
風暴媽媽

大宅

你個agent換人, 要唔要錢嫁...唔洗我就同個工人講, 你有 long vacation laa...好好enjoy...

大宅

如果你係ARRANGE到時間俾佢既,
我覺得俾佢番去都未嘗唔係一件好事,
因為佢今年點都要走一次架啦~
既然你可以做到既,就將就一次~
不過,都要同佢講明..係佢好好彩,
你就到時間先俾到佢放,
同埋,如果你真係俾唔到14日,
就同佢傾12日囉...睇下佢既反應...
都要俾佢知道佢係同你商量,
唔係INFORM你..

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Krymum 寫道:
請教各位, 工人做了一年多, 想聖誕節回菲, 咁機票錢是她自已付, 假期 是NO PAY 或是完約時才扣除,
thanks

機票因佢未完約,所以叫佢自己比.假期就如佢同您係第1張約既,咁佢已做滿1年,您就比7日佢,餘數no pay leave,因要佢完第2年先比埋個7日佢. :lol:

大宅

but you need to pay the ticket fee for her from Philippine to HK woh.

男爵府

唔該晒, FA8866
:-P

大宅

Same case with you. I am also considering. 如果比佢返去,係咪要佢簽定resign letter。多謝咁多位的意見先。

[quote]
wewangwang 寫道:
我BunBun 5月上工,在前雇主時直轉過來冇放假,他做野都ok,現她說X'mas 要放2weeks回Philippines, no paid leave也可以,其實我可以就到佢,但我未應
小蕎媽媽

大宅

Hi all,

我決定俾佢放, 因她上工前己講左,睇得出佢好想返,
no advanced salary 同no paid leave (未做夠一年)

雪瑩媽咪

我會叫佢cut幾日, 同係佢好好彩, 就到時間先俾到佢放,唔好諗住年年放.........

小蕎媽媽
resign letter,要既

大宅

china airline and pacific cebu is cheaper woh!
http://www.ticket.com.hk

首頁

尾頁

跳至