夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我阿媽日日都問我仔....

我阿媽日日都問我仔'爸爸有冇返黎訓,爸爸有冇同你食晚飯,爸爸今日有冇帶你去玩...等等',仲同我仔講,'這些係我(我媽)同你(我仔)的秘密,唔可以話比媽咪(我)聽,你地會唔會同樣的情況,你地又會點睇這件事?

因我仔習慣每日我沖涼就同我媽傾電話and我媽一開始就不太鍾意我老公,我知我媽係關心我,驚我生活得唔開心,但這樣會唔會有點問題呢?

大宅

Re: 我阿媽日日都問我仔....

可能你媽唔想咁直接問你~所以咪問你個仔睇下你近來點~
又或者你個仔同你媽講過d野呀??

大宅

好媽媽勳章

咁你老公有冇做齊你呀媽問嘅嘢吖?如果有,佢問多幾次都悶啦,問問吓就唔再問,咁咪no poblem la

洋房

你個仔幾大?我就覺得有問題, 如果亞仔唔聽話,爸爸"noew"佢或者打佢,佢又去婆婆到投訴點算?時間耐左, 亞仔會唔會覺得有咩事搵婆婆就得,唔使搵自己爸爸/媽媽?
e+d小朋友好早熟,唔好比佢地覺得自己爸爸係唔可靠或者無用.

其實我亞媽都係咁,不過佢唔係問亞仔爸爸點樣,而係日日都問我有無煮飯比個仔食,比咩餱佢食,食左幾多.日日都係咁問,真係好煩.萬一嗰日比亞仔食一d佢覺得無益既嘢,就係咁鵝,真係好乞人僧 :tongue: :tongue: :tongue:
仲有,佢係唔會覺得多餘或自己有問題

民房

你老公常常不回家咩?

大宅

試下同自己媽咪傾下。

大宅

老人家如果無聊係會咁,日日問同樣問題,而且佢只係問,又唔係講爸爸壞話,都無咩所謂,好似有D好鐘意問小朋友食左咩,我初聽都以為係揪我後腳,後來先發現係唔知同我女講咩好所以求其搵野講,你不如教你仔問番佢公公有無返來訓,有無同佢去街之類,又或者每日有咩有趣野發生就叫你仔記得係電話度話俾婆婆知,等佢地有其他話題或者可改善。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

咁你亞媽可能擔心你老公唔痴家,
驚你老公成日出去唔理你兩母子呢。
講真,「好女兩頭瞞」,你亞媽問你,
你老公就算成日出左去你都話唔係喇,
免得亞媽再哦你唔好放個老公出去 (長氣煩嘛)

咁你亞媽可能唔敢問又或是想知真相,
咪問你個仔囉,小朋友直接唔講大話吖嗎!
我覺得佢問你亞仔呢D 問題無咩問題,
小朋友唔會諗得咁複雜,因佢唔知婆婆對爸爸不滿的。
不過,如果你仔講完「Daddy 好少同我地去玩」,
而你媽咪又加意見如「你Daddy 都唔錫你兩母子既…..」
咁就唔係咁好喇,如果係咁你要同你媽咪傾下。

複式洋房

你所講的嘢我仔都有做

袁太 寫道:
你不如教你仔問番佢公公有無返來訓,有無同佢去街之類,又或者每日有咩有趣野發生就叫你仔記得係電話度話俾婆婆知。

複式洋房

全中,你講晒我媽的心聲出來,不過我'林'我媽無在我仔面前加評語,但會收線後會同她家中的人說我老公壞話

麟媽媽 寫道:
咁你亞媽可能擔心你老公唔痴家,
驚你老公成日出去唔理你兩母子呢。
講真,「好女兩頭瞞」,你亞媽問你,
你老公就算成日出左去你都話唔係喇,
免得亞媽再哦你唔好放個老公出去 (長氣煩嘛)

咁你亞媽可能唔敢問又或是想知真相,
咪問你個仔囉,小朋友直接唔講大話吖嗎!
我覺得佢問你亞仔呢D 問題無咩問題,
小朋友唔會諗得咁複雜,因佢唔知婆婆對爸爸不滿的。
不過,如果你仔講完「Daddy 好少同我地去玩」,
而你媽咪又加意見如「你Daddy 都唔錫你兩母子既…..」
咁就唔係咁好喇,如果係咁你要同你媽咪傾下。

首頁

尾頁

跳至