嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

Re: BB五個星期大,有小腸氣(腹股溝疝氣),點算?

由 jlie 於 2006-08-08 18:48:30

Hi CMNT,

Yes, I bought insurance for my baby. However, it's considered as congenital (先天的) thus we can't claim insurance. SIGH!! It's a lot of money...but I have no complaint as long as baby is alright.

jlie

吓? 咁大鑊!! 咁我地咪都冇得claim!!

珍珠宮

寶寶昨天完成手術,手術成功,他做完手術後不太食奶,可能麻醉藥未過,看來十分疲倦,但叫他的名字時,他報以微笑,我和老公見到都好開心。在醫院通宵陪伴他期間,發覺他隻手不停的郁,時睡時醒。今朝出院後,情況不錯,起碼有胃口食奶奶。
在此多謝各位媽媽的支持!如果不是你地教路,都唔知點算好∼∼

大宅

點解你地會發現bb有li 個病ga?有咩徵狀?我驚個仔有病,我唔識睇?因為佢有時呵唔到小便,要喊完一輪先呵到,唔知關唔關事呢?

謝謝解答!

珍珠宮

呢樣野都係我工人發現的。
起初bb出世的時候,發覺BB袋袋對上的位置,其中一邊有少少腫,起初係好輕微,後來大些,幾明顯的不對稱,而且時有時無,其實o個d係佢的腸,有時會縮返入去,好似無野咁,有時會突出黎,好似腫左咁。通常佢用力的時候,例如便便或者哭泣時會特別明顯。
醫生話,按落去,可以縮返入去,而且仲有少少氣聲,就係小腸氣,而唔係一般的腫瘤。
我諗對小便係無影響,因為通常係小腸跌入個窿,唔關小便事。反而寶寶做完手術後,大便輕鬆好多,唔知有無關係。

大宅

仔仔3個月時發現懷疑有小腸氣,我係去睇A&E,見醫生時已縮返入去,排期要到年尾先有得睇,但自從果次後,再冇發現仔仔有腫起,咁係咪應該生埋左呢?
thx!!!

侯爵府

tanyaQQ,

e 生話過歲半之前會自己生埋架, 過左歲半唔生埋就要做手術, 好似我仔仔咁 :cry:

大宅

除了仁安,有無BB在其他私家醫院做小腸氣手術,可否分享下。

侯爵府

lmchan
我相信間間私家E 院都有做小腸氣手術, 但可能唔係間間有微創手術做, 上次我睇另一個尊科係浸會就無, 所以先搵楊教授
其實應該係跟E生, 唔係簡E院BOR

珍珠宮

如果唔介意俾多d錢去私家睇,一定揀仁安楊教授,因為佢係呢方面的權威,以我所知,係佢發明微創小腸氣手術的。

珍珠宮

tanyaQQ 寫道:
仔仔3個月時發現懷疑有小腸氣,我係去睇A&E,見醫生時已縮返入去,排期要到年尾先有得睇,但自從果次後,再冇發現仔仔有腫起,咁係咪應該生埋左呢?
thx!!!

我個兒科醫生話,係有機會生埋,不過機會好微,因為如果腸成日”必”出黎,就好難生埋,所以你仔仔好好彩。我個仔兩個月大都做手術,係因為生埋的機會好微,為免佢痛唔識得出聲,攪到最後條腸壞死就無謂,所以醫生建議即做手術。

大宅

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章

請問做完手術後有什麼要注意,及可以食什麼食物補充下???

珍珠宮

做完手術要留意下BB食奶、大小便是否正常,同埋留意佢是否有麻醉後的不適,可能會嘔奶、痛……麻醉師會解釋俾您聽。
我個仔仔得兩個月大,只係可以食奶奶,無得食其他野補充。
SmallPig0109 寫道:
請問做完手術後有什麼要注意,及可以食什麼食物補充下???

大宅

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章

Froggy_joe:

Thank you very much!!!

民房

請問那一位醫院醫生做, 我bb也有小腸氣, 可否給我電話及醫生名稱, 謝謝

My email address : [email protected]

thanks you. :-(

大宅

仁德醫務中心
Professor Yeung Chung Kwong 楊重光醫生
尖沙咀彌敦道26 號東企業廣場診所 TEL: 2723 1999

He also sees patients at 仁安hospital

Clinic at Central, Hong Kong
电話29129900,

Consultation fee: HKD1,200-1,500

Here is more about this professor:
http://www.cuhk.edu.hk/cpr/pressrelease/041014c.htm

http://www.bme.cuhk.edu.hk/~ckyeung.html

Hope this helps.

jlie

侯爵府

hi jlie,

大宅

Hello hihirita,

It seems 小腸氣 is very very common. See, there are so many moms mentioning this, so I think you shouldn't be worried too much then.

jlie

侯爵府

jlie,

好多謝您同其他mama 報料, 而家我定左好多, 不過原來未必可入手術室架(麻醉前), 而家問緊楊教授未覆

不過我好擔心割包皮會好痛, 你話我係咪緊張大師呀

thanks a lot!!!!!!!!!!!!

珍珠宮

我囝囝都有小腸氣, 係佢兩個幾月大時發現, 跟住睇左兩個兒科醫生及一個專做小腸氣手術外科醫生, 証實係小腸氣, 當時不知幾擔心, 幾焦急...

當時果個小腸氣手術外科醫生quote 價連住院<聖保祿醫院>兩日大約 HK$40,000 , 但我覺得個醫生太老, 有o的擔心, o岩o岩我親戚叫我試下去睇急証. 係A&E 睇急証既醫生睇過我囝囝後覺得緊急, 即刻寫信比我地睇政府專科, 到專科醫生睇完就寫紙比我囝囝第二日入院做手術(普通果隻, 唔係微創), 都好快, 唔使等好耐..

果朝早見囝囝做完手術後一味喊(全身痳醉), 都覺得佢好悽涼 :-( , 下午已經o.k. 啦 ! 肯食奶, 跟住留院一晚觀察后第二朝就出院, 埋單都係百幾蚊, 簡直係心度笑出黎 , 不枉我地年年交稅..

做完手術每三個月番醫院覆診一次, 檢查傷口同埋另一邊有冇同樣問題, 一歲後就半年一次, so far 都 o.k. 喎, 個傷口仲埋得好靚, 我囝囝而家都20個月大, 個傷口係邊都搵唔到 lu...

珍珠宮

Snoopy211:
絕對同意你「不枉交稅」o個句~~

我初初都有諗過係仁安搵楊教授做,但最慘係埋單估唔到要幾多,保險又無得賠(因為小腸氣呢個case係inborn,無得賠),所以最後都係政府做微創,由見醫生到排期只係三個星期,埋單$150,今年交稅條氣會順d~~

首頁
12345...8

尾頁

跳至