嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

BB五個星期大,有小腸氣(腹股溝疝氣),點算?

醫生證實仔仔有小腸氣,佢話可以觀察多幾個星期,佢仲介紹了個外科手術醫生,但BB咁細個,得5個星期大,要做手術,仲要全身痳醉,會唔會好危險?係咪等大個d做會好d?
:cry:

男爵府

Re: BB五個星期大,有小腸氣(腹股溝疝氣),點算?

我小B住咗個幾月醫院先返屋企, 冇耐就發現小腸氣, 睇咗幾個醫生, 最後搵到發明小腸氣微創手術的楊重光教授, 佢話因為小B突出的地方識自己縮返, 就唔係咁急切性, 加上佢係早產, 太輕太細又弱, 最好等佢重返少少先做, 不過如果我地堅持要做, 佢都可以一樣咁做呢個手術. 所以當時冇即刻做...
但最後覆診發現突出地方好似愈來愈大, 所以剛剛於31/7(3個月大)做咗手術...

男爵府

這種哭泣時或使勁時,腸子就会跳去到這個袋狀組織裡,形成腹股溝疝氣。
如果突出來就冇法復原的話,腸子脫出的根部会緊縮,造成血液冇法向前流動,如果置之不理組織一部分会腐爛,這会危急生命安全。
自癒率好低,而且可能会出現上面嘅情況。一般医生都会建議及早治療,個手術很安全,同你個B仲細,過多個月你個b冇時停個傷口咪仲慢好!

珍珠宮

你BB係私家醫院做還是公立醫院做手術?幾錢?我個兒科醫生都係介紹了楊重光俾我地,我知道手術一定要做,但是否待BB大個點才做,會比較安全呢?全身痳醉不知道有沒有副作用?你BB做完後,有沒有不舒服的情況出現?

民房

請問需要住院幾多??

洋房

我bb都係5星期大發現有小腸氣,我當時去了廣華,醫生說bb太細不宜做手術,6個月大後做會比較安全,除非突出部份不能縮番上去,就要即刻做.政府排期排到而加bb8個半月話有得做,不過政府唔係用微創,開刀我怕傷口會好大,要住幾日醫院,所以而加心大心細,想去你地講既楊重光度做.
CMNT,
你bb做左點呀,係唔係即做即日出院呀?幾多錢呀?可唔可以pm我個醫生地址呀.thanks.
[size=small]朗朗係全人奶bb

大宅

My son is going to have this surgery tomorow (he is 4 months old baby). Professor Yeung is going to do the surgery for him.
Here is some useful information:
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=685344&post_id=11561953&order=1&viewmode=flat&pid=11561460&forum=11#11561953

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=681610&forum=11&25

Hope it helps!

jlie

大宅

Hi CMNT,

My son is going to do the surgery tomorrow (Friday) at Yan On Hospital (Professor Yeung Chung Kwong). How's your baby now? Is he/she alright after the surgery? Is he/she fully recovered now? May I know how much did u pay for the surgery + hospital staying all together?

I trust Professor Yeung, and I know he is able to help my son.

Hope your baby is well.

jlie

男爵府

我係仁安做架, 政府醫院都有得做, 不過唔知係咪楊教授親自操刀, 因為呢個微創手術係佢發明, 所以搵佢會100%安心囉... http://www.cuhk.edu.hk/ipro/pressrelease/041014c.htm
手術收費$24,000 + 麻醉師 + 手術室 + 其他住院...
但係結果出院要$86,XXX
(因為小B做了3部份的手術, 左右卵巢+肚臍位, 所以要$60,000)
由於係早產及超輕磅BB, 當時兩個月大都係得8磅, 所以建議重返少少先做, 但係再去覆診時發現左面卵巢位突出愈來愈大, 就決定即時排期做喇...
第二日就出得院, 一切正常, 只係胃口差少少...

大宅

Hi CMNT,

I hope your baby girl is doing well and fully recovered soon.

I am worried about my little one and very nervous today as the surgery is set tomorrow.

jlie

男爵府

楊重光教授預約tel: 26083383

我小B係女仔, 因為最初只係左面卵巢位(大脾對上)及肚臍突出, 但係唔知右面卵巢位有冇事, 但係用微創做就可以一次睇埋右面, 結果真係都有事, 可以一次做埋, 唔使第時再做多次手術...

我住雙人房, 因為初時諗住大B都做, 但其實大房只係4人...
楊教授都有問係咪趕住出院, 如果唔係就留一晚觀察令佢安心, 我聽日會去首次覆診, 傷口而家仲貼住膠布, 不過好細範圍, 應該第時都唔覺...
手術費$60,000, 麻醉師$15,000 + 其他 = $86,705.50

男爵府

Hi jlie
我之前都好擔心架, 因為book咗12點做手術, 6:00 am後就要禁食, 驚佢實喊死...
所以個日我5:45am 餵完奶之後, 7:30am同佢沖涼沖耐d, 跟住又唔俾佢瞓, 係咁同佢玩, 到咗醫院後佢一直瞓, 有時醒咗一醒就俾奶咀佢食, 咁先頂到6個鐘囉...
你放心啦, 我咁"驚青"都得喎, 你地一定冇問題架!!

大宅

angiedodo

我囝囝係30/6瑪麗做左, 佢只係得3個月咋, 係用微創做架, 住左1晚就走得, 我囝囝由發現佢脹都做都唔夠2星期, 我果時第一次見佢脹就帶左佢去瑪麗睇急証, 醫生都話佢唔係厭重, 所以要排一段時間先做得, 不過我d朋友話其實係政府唔駛排好耐, 因為佢地睇小朋友係好小心架, 唔會排好耐,

男爵府

Hi jlie
你BB聽日幾多點做手術呀?

大宅

Sigh...2:30pm.
I have tried to wake him up at 4 am this morning and fed him with 5 oz milk, then woke him up again at 8:00am with 4.5oz milk, the result is...HE CRIED and STARVED again at 12:00pm. He can't go to sleep with empty stomach although he was so sleepy. SO I gave him another 6 oz at 12:15pm, then he slept well. My god, I don't know what to do tomorrow. I am sure he will cry out loud. I already tried to play a lot with him today...but still...
Any other method that I can copy so he will forget about milk and water in 6 hours?

Thanks!

jlie

珍珠宮

Hi Jlie,
希望BB手術順利,楊教授係呢方面的翹楚,一定無問題!
我現在考慮是否在私家做,因為醫生費實在無得估,實在係一個難題。政府又怕排期排得耐,又驚無微創做,現在真的提心吊膽,膽心寶寶有事。
Froggy_joe

洋房

fung1975,
原來瑪麗這麼好ga, 唔講都唔知. 你囝囝3個月都可以做, 重係微創咁好, 而家囝囝點呀, 手術做得好嗎? 唔知廣華可唔可以轉介過瑪麗呢? 還有邊間有微創呢請問?

珍珠宮

你囝囝book了廣華幾時做?

洋房

Froggy_joe

本來廣華約我下星期同bb做手術, 但bb剛剛患上玫瑰疹, 所以今次取消, 要再排期, 姑娘說大概過幾星期吧. 照所知廣華應該沒有微創, 現在未知點打算.

珍珠宮

既然又要排過期,何不試試瑪麗或者威記?

首頁
12345...8

尾頁

跳至