烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

整蛋糕或曲奇時,書中通常有個步驟係把牛油打發成乳白色篷鬆狀,但書中又教只需把牛油事先室温軟化,而非用熱水整溶,但發現很難把牛油打發,每次都一舊舊黏住打發器,請問應該點做先啱呢?請高手幫忙幫忙。

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

牛油室溫放軟, 應該要加糖/糖霜打, 起碼打5-10分鐘到先會creamy

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:打發牛油一問

但每次打發時牛油都黏在打發器上轉,要不停用匙把牛油從打發器弄回碗上再打發,這是否正常呢?謝!mouth:

珍珠宮

畀面勳章

引用:但每次打發時牛油都黏在打發器上轉,要不停

原帖由 siu_mei 於 13-02-26 發表
但每次打發時牛油都黏在打發器上轉,要不停用匙把牛油從打發器弄回碗上再打發,這是否正常呢?謝! ...
係正常,打打下就無咁癡了,千祈咪座溶牛油呀!

伯爵府

BK Milk勳章

回覆 siu_mei 的帖子

參考下http://m.youtube.com/#/watch?v=mQW-mVn4Nww
頂果條片

禁止訪問

大廚勳章 畀面勳章

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Whisky521, 條片睇唔到
Anyway, 多謝各位指教!我會再試下的

公爵府

好媽媽勳章

妳d牛油未夠溶, 試下張d牛油軟身時切細d, 容易d打.
[管教]必須建立在母子間信任,關懷, 溫柔的基礎上, 至能達到良好的效果. 親情的溫暖比嚴格的管教更為重要.

"在人生道路上面對種種不同的困境時, 最困難不是要面對那個問題, 而是堅持一個信念: 向前看. 就算問題有多複雜都好, 只要你肯正面地面對, 一定可以克服. 當事情過去後, 回望整件事都是不外如是........................"

伯爵府

BK Milk勳章

http://m.youtube.com/#/watch?v=mQW-mVn4Nww

大宅

還有,有些牛油放唔到軟身。我試過叮10秒等佢軟些

男爵府

引用:還有,有些牛油放唔到軟身。我試過叮10秒

原帖由 steplim 於 13-02-26 發表
還有,有些牛油放唔到軟身。我試過叮10秒等佢軟些
我都好有這問題每次坐溶左所以每次出來效差

侯爵府

認識瑞士牛牛第三回 DHA勳章 陪月勳章

引用:整蛋糕或曲奇時,書中通常有個步驟係把牛油

原帖由 siu_mei 於 13-02-26 發表
整蛋糕或曲奇時,書中通常有個步驟係把牛油打發成乳白色篷鬆狀,但書中又教只需把牛油事先室温軟化,而非用 ...
可能你份牛油未夠軟身呀,可放耐d

首頁

尾頁

跳至