自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止發言

好媽媽勳章

2歲仲末識講野,成日講bb話,可以點做???

大宅

Re: 2歲仲末識講野,成日講bb話,可以點做???

我仔仔26個月, 都係咁, 我都係成日同佢講嘢, 而家都識讀A-Z, 1-10等...但都係講唔倒句子, 如: 媽媽俾...希望佢9月返N1會好D啦!

男爵府

畀面勳章

唔洗咁擔心.
我糖糖佢兩歲兩個月開始返n.1,但係佢返n.1之前連bb話都未講,但係返左n.1 4個月就講由one數到ten.放暑假之前仲識唱abc歌,而家佢仲識唱返剛剛返學0個時d英文歌.
糖糖初初返學老師都覺佢講野係慢,因為佢當時連兩個字都講唔到.學校轉介左我地去做語言評估,當時糖糖得兩歲3個月,個治療師都話糖糖係慢,但係佢肯學,所以唔洗咁擔心,佢返耐d學就會學多d野,自然就會識講多d.做評估0個時治療師用朱古力引糖糖講野,初初糖糖要逐個遂個字捉住佢黎講先講到,引多佢幾次佢就識講"古力古力古力".我幾乎未聽過佢講兩個字,佢突然識講我都覺得好驚訝.
之後佢一路返學,一日唔同過一日.雖然而家糖糖都未追到正常的進度,但係佢比半年前真係講多左好多好多好多野.不過有時佢都會講:媽咪,xxxxxxxxxxxxxxx.講一堆我聽唔明0既bb話
若要人不知,唔好太低B~~~

別墅

比佢返Nursery 啦, 我大仔都係咁架, 返左一個月就 好好多啦, 讀完一個學期直情識駁咀tim

首頁

尾頁

跳至