論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

工人續約問題

我打算跟印傭續約,他表示約滿後不固家鄉,我知只要他出hk境一次便可。但我有以下問題唔清楚,向大家請教:
1.我是否可以省下機票?
2.他那兩年的大假,可否4年後一次計?
3.他出境那天要否指定在約滿那天?
4.績約手續費,我最少要比多少?
多謝各位幫忙!

禁止訪問

Re: 工人續約問題

大宅

請問你係邊間 agent, 可否 pm 我, 我有個工人想請, 但想云一間收費平的 agent.

男爵府

如果續約雖唔雖要再比工人稅?

Don't worry!Be happy!

禁止訪問

民房

多謝Joe914的回應,我想請問機票折現,最少要付多少錢?(因從未試過續約)thanks!

禁止訪問

大宅

bun or yan? $1500 to Jarkata, $1800 to Surburya, $500-700 to Manila. You better buy her a ticket open for 1 year and allow her to go back within 1 year since her visa will renew for only 1 year woh.

民房

akycheung,
請問如果"折現",我是不是需要比來回機票的$印傭呢?謝謝!

別墅

我剛和工人續約, 她表示約滿後不回家鄉,我知只要她出hk境一次便可(返大陸)。但我是否要去中旅社辦手續/直接過關時辦手續, 我問咗中旅社要$210(一次簽證)

Thanks

大宅

for yan, 1 way ticket, bun will ask for 2 way ticket fee. If she not go back, can go to Macau or PRC for 1 day trip, no need to pay for visa fee if go to Macau woh!

複式洋房

我都考慮緊同工人續約, 但是否一定要搵agent 攪手續, 有否其他方法? 因為agent 收得貴。

民房

Hi,
If my yan yan goes back to Indonesia and I want to renew the contract with her, should I buy her one ticket or two tickets (return)?
funnykayu

男爵府

我個工人12月會回家鄉放大假,我想問下我要俾什麼錢她呢?

我知道的係
1) 來回機票
2) 她應得的13日大假,再加應有的休息日
3) 一份信寫明她放假的時段,如果事後不見人就當礦工論

但:
1) 由印尼機場返她家鄉的交通費可要負責?
2) 當月的糧唔出住,機票一人出一半先。待她回來,就一次過俾番她,可以嗎?
3) 她尚未結婚,我可要給她打避孕針?

Thanks

男爵府

請問有無人答得到我呀?唔該。

大宅

1) 由印尼機場返她家鄉的交通費可要負責? you need to give her $100 travel allowance
2) 當月的糧唔出住,機票一人出一半先。待她回來,就一次過俾番她,可以嗎?it is ok but need to agree with her because you need to pay for the ticket (2 way) when renew with her
3) 她尚未結婚,我可要給她打避孕針?need her approval, cannot force her, need to inject on 8-10 days after her M come, better ask your doctor.

別墅

我個工人上個月完咗合約, 我有同佢續約, 佢放 14 大假返印尼結婚, 因佢仲未到出量日, 所以我冇出比佢, and 我有同佢打埋避孕針, 3個月個隻. 好似hk$300.00, 印尼機場 至 返佢屋企嘅車費, 我上次都冇包個喎, 應該唔駛掛, 至於機票係我比哂 hk$3100,
BUT, 佢到最後冇返黎HK, 好彩我最後個月量未出, 如果唔係 洩死我
^_^

民房

yoballma,
可否給打避孕針醫生的資料我? Thank you.
funnykayu

別墅

funnykayu 寫道:
yoballma,
可否給打避孕針醫生的資料我? Thank you.
funnykayu

hi funnykayu
我住馬鞍山架, 你係咪住呢頭呀
^_^

複式洋房

yoballma

請問您是否自行同工人續約, or 經agent辦手續

首頁

尾頁

跳至