意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 35|主題: 127079

跳至
你地工人有冇自把自為

複式洋房

國民生產總值:221

你地工人有冇自把自為

我工人黎左3個月, 佢好鍾意自把自為, 叫佢做野永遠吾聽你旨示, 好似屋企d清潔用品, 柴米油鹽,廁紙, 佢通通同你換過哂d牌子, 之前已經同佢講屋企用哂d乜就買反屋企用開個牌子, 但係佢又吳聽, 好似教佢煲粥仔比bb食,叫佢d菜最尾先落, 點知佢又吾聽我講, 佢有佢自己煮法, 我知道佢鍾意自己話哂事, 我都吳洗佢喂bb食粥,叫佢比我媽咪喂, 點知佢又自己走去喂, 呢樣野都吾係大問題最大問題係佢成日係奶奶面前講我媽咪是非, 個個媽咪都錫自己個孫架啦, 好似bb吾鍾意食糊仔, 食左好少bb吾肯食, 我媽咪未由佢羅, 點知個工人又話比奶奶聽婆婆吾比bb食糊仔, 奶奶又緊張bb, 話甘樣吾得架喎, 我知工人成日講我媽咪是非, 已經叫左佢, bb有婆婆湊你負責清潔屋企得啦, 婆婆有需要會叫你架啦, 佢又吳聽成日腸左bb去,仲有話左佢好多次叫佢吾成日抱bb, 話極都吳聽

大宅

國民生產總值:1296

Re: 你地工人有冇自把自為

Maid used to do that<好似教佢煲粥仔比bb食,叫佢d菜最尾先落, 點知佢又吾聽我講, 佢有佢自己煮法, 我知道佢鍾意自己話哂事>,
you know, I throw away the 粥仔 and have her re-do it according to my way...
things if they like to do their way and you want to teach them a lesson... I will ask her to re-do it immediately.. never settle for less..... If you say okay this time.... then, next time she knows you can accept other choices.
One time, my maid cook something I don't eat... I had told her before... when dinner came, I throw away the food in the trask and ask her to go to market to buy food to re-cook dinner... then, i ordered pizza when she left. when she came back... she started cooking.. and when she finished, I told her I've eaten already.. ( save the food for tomorrow).... that night.. after she cleaned up the kitchen... it was almost 1am... !!!

男爵府

國民生產總值:5927

再煮過okay,但自己悄悄地食了野,由得她自己煮過,最後又唔食..我覺得會唔會過份了些少呢?大家都係打工..如果我老闆咁樣對我..我會很唔開心的..做錯係要話或處分..但我又覺得如果下下都係咁..真係唔想做..

買錯牌子叫她落去換過,唔俾換就叫她自己俾錢買合心水的,煮錯野食..再煮過羅..獎懲分明..但唔想玩人,對調個位置,她心有不忿玩番自己都唔知..過得人過得自己。

純粹個人意見only。

複式洋房

國民生產總值:326

I am very passive. If she always 自把自為, not follow my instruction, (after many methods, include ask agent to talk to her. )If she is no improvement, I will not trust her to take care my baby, then I will fired her and employ a new one to replace her. Cos I think that during the beginning , we still have honeymoon period, she still not obey, what is the conditions after she settle all finacial payment? Characters are hard to change, especially she think that u can't control her. At the end, we may very angry and fired her at the end. (hard to tolerate 2 yrs if requires her to take care children)

該用戶已被刪除

複式洋房

國民生產總值:79

Tweetybird,

極之贊成您的說法,獎懲分明,過得人過得自己。Just like my maid, she asked me last night if I was happy with her? I replied to her, "If you are happy, I am happy!"

禁止訪問

國民生產總值:6433

大宅

國民生產總值:1128

我個舊工人,以前唔覺佢d行為係自把自為,而家覺得係。

好似俾$10佢,叫佢去百佳買蒜頭。佢買完番黎無錢找,問佢點解,佢話買晒$10蒜頭!!激死我 咪問佢點解買$10蒜頭咁多,佢話屋企有位放,費事找錢!!

同佢行超級市場,借d意問佢點解屋企用晒橙威寶唔出聲叫我哋買,佢話諗住我老公逢星期日都自己抹地,實知! 咩態度呀!

俾$100佢,叫佢買今晚晚餐返黎,又係無錢找,睇佢買咗d乜,原來買咖啡同咖啡伴侶俾佢自己早餐飲。我話你唔同我講你要買呢d,我諗住你買完餸找番黎d錢我擇袋嘛!

最經典要數就係我大仔仲係bb嗰陣,因為工人大意,開完奶無lock番個暖水壺,個仔又學佢"禁"熱水,俾熱水淋親個肚。個仔喊得好勢利,當時喺半夜12點,我訓緊覺,佢都唔叫醒我,自把自為想用vaseline搽個仔個肚,我聽到個仔喊即刻走出黎見到咁,叫住佢唔好搽。鬧完佢點解唔話我知後即刻送個仔去急症室。

大宅

國民生產總值:2850

我工人多數係 cooking 自把自為, 我本鐘意青炒菜, 有時佢去自已加蝦膏, xo 醬, 咸魚....問佢, 佢話好耐無食過, 試過買d蝦 (成50-60蚊斤) 緊係白灼, 有同佢話, 佢煎左佢, 真係想打死左.

男爵府

國民生產總值:8168

我諗好難搵到一個唔自把自為的工人, 我印印都係咁, 好似今早叫佢去買"粉葛"煲湯, 佢買左個細size返來($10), 我覺得個size好似唔夠大, 佢之前巳經買過幾次, 我以為個size佢知要買幾大(我巳經同佢講買一個大約$15左右啦), 咁我問佢點解買個咁細個, 應該只係勉強夠煲湯用, 佢的答案居然話: 我知唔夠大呀, 但成日街市最大係呢個喎!! 搵鬼信咩, 你明知唔夠大一係買2個, 一係打比我問下我想點, 買錯咪返來一定比我罵

我覺得印尼工人永遠當正自己好醒咁, 又唔知佢地真係stupid, 唯一好處係僱主可以食住印印. 真係好想試下賓妹會唔會好d

珍珠宮

國民生產總值:41995

我工人又係成日想表現自己有幾醒,話得佢多佢又無忍,自己又煩,現在唔太過都算,因佢都就走.

複式洋房

國民生產總值:452

我個工人可能係最經典 :-(

事原我有兩個工人, 照顧一個有濕疹同好易敏感既bb(十八個月大), 有日細姐姐call 我話bb出 "fung nan"好很好很, 我叫佢同大姐姐及bb落樓下, 大姐姐之後call 我話bb 很得不得了, 我叫佢 keep claim, 同bb 去一間私家醫院睇醫生, bb 可能需要打針, 我都會即刻(係公司)搭車去...

點知:
1. 當時大姐姐同bb行左去商場, 唔係係平台
2. 大姐姐唔係即刻同bb 去醫院, 佢叫細姐姐返屋

大宅

國民生產總值:1296

tweetybird, joanthony and myviolet,
I know it may sound a little harsh... but I only do it when I've told her " ONE THOUSAND TIMES" + all she needed is to re-do again.. ( at my cost)

If I told her many many many times, and she still choose to do it her way, I really don't know 她玩我.. or 我玩她????!!!!!

this is my ultimate way... of course, this is only after I 've kindly asked her, I've talked to her, I repeatedly reminded her, I begged her, I warned her, I yelled at her..........

過得人過得自己.... I believe I can! See the thing is, this is my way of telling her, I will not accept anything less.... I will eat the food the next day.
I just wanna make sure she knows... my way or the high way!

Sorry, just my opinion... but I know why some of you feel that way just by listening to part of this.

男爵府

國民生產總值:7205

我都好憎工人自把自為, 有時問佢點解唔講, 佢就諸多解釋, 成日話"我諗住.....", 我工人都試過幫我用藍威寶洗BB衫, 佢話因為啲果汁漬洗唔到喎, 洗到件衫薄晒, 激死
遇到咁情況, 試下同佢好聲好氣講清楚, 你需要佢尊重佢, 先生太太既order佢一定要聽, 同埋叫得佢做一定有原因, 再犯先丙佢
我都試過鬧我工人, 新衫叫佢用手洗, 幫我放入機, 攪到啲衫染晒色, 佢仲話有洗, 洗完先再放入機喎, 我問佢洗完點解要再放入機, 佢即時冇野講, 跟住我問佢係咪浸咗之後放入機, 佢話浸過都冇脫色, 我咪鬧佢"如果浸完放入機既話, 我唔使你幫我做啦, 我自己做都得啦, 不如你做太太, 我幫你打工好唔好? 我都係出黎打工, 我永遠唔會唔聽老闆話架, 好似你咁, 我一早比老闆炒咗啦" 鬧完佢先同我say sorry

子爵府

國民生產總值:10622

醒目開學勳章

嘩!你地可以忍埋咁多呢D工人衰野o既?我就肯定唔得!
自問我係個好講原則同求開心o既人,如果工人用呢D心態同態度做野,我一定唔要。
我覺得賓賓有呢幾個優點:
衛生好D、比較務實、做野快手、團結同聰明過印(係D衰工人case度睇)
缺點:
太聰明、講原則、死心眼、唔易認巢...
不過最重要係好唔好彩請著個好工人...唔係都幾激心!

別墅

國民生產總值:574

講真果句:工人係睇人黎蝦!

自把自為皆因覺得主人唔緊唔要!如果主人清醒 d,知道個工人最緊係份工,係 d錢或者係面子。而作為主人,我有絕對話事權。只要知己知彼,佢地會 sense 到,唔會咁放肆!

依家情況係倒轉,你俾佢知道你最緊個細路,佢地咪懶得就懶 law。其實佢買錯野,我會寫張紙叫佢帶埋去超市,叫佢俾超市經理睇,無論行多幾多轉,目標係換 arm我要果 d野!我唔會妥協!你俾佢知後果要佢付,佢唔會有下次。但若果第一次佢買錯野,你唔出聲,即係你鼓勵佢做錯野兼以後唔駛尊重你,事關你 mud 都無所謂!

工人做錯事又唔駛負責同承擔後果,佢自己會同自己講點解唔照自己喜歡既方式做事?話之佢講 mud,總之方便我自己就得喇!佢(雇主)又唔會點既,佢就算炒我,我都有一個月補番!(成我半年以上人工!)

呢個時候,一封寫得企理既警告信就最令果 d谷鬼氣既雇主消暑解悶!事關到最後,可能就係封信,令雇主唔駛無理補錢佢走!同埋可以幫其他雇主殺一警百!

子爵府

國民生產總值:10622

醒目開學勳章

wan-wan-ma,
[img align=left]http://pics.taobao.com/wangwang/046.gif[/img]

大宅

國民生產總值:3946

我件仲....
有朝我發覺佢ling 著我絛 buberry c 巾(放係櫃度).....我問佢做ling著呀???仲笑著扮醒話冇哂抹巾 ma............

唔見左條 gucci 頸"成"幾日後.........發現扎著個窗抦,佢笑著扮勁話方便易 d 關窗(有個蚊網阻住) ............

勁呢..... 不能錄.........

大宅

國民生產總值:2433

非常同意
wan-wan-ma 寫道:
講真果句:工人係睇人黎蝦!

自把自為皆因覺得主人唔緊唔要!如果主人清醒 d,知道個工人最緊係份工,係 d錢或者係面子。而作為主人,我有絕對話事權。只要知己知彼,佢地會 sense 到,唔會咁放肆!

依家情況係倒轉,你俾佢知道你最緊個細路,佢地咪懶得就懶 law。其實佢買錯野,我會寫張紙叫佢帶埋去超市,叫佢俾超市經理睇,無論行多幾多轉,目標係換 arm我要果 d野!我唔會妥協!你俾佢知後果要佢付,佢唔會有下次。但若果第一次佢買錯野,你唔出聲,即係你鼓勵佢做錯野兼以後唔駛尊重你,事關你 mud 都無所謂!

工人做錯事又唔駛負責同承擔後果,佢自己會同自己講點解唔照自己喜歡既方式做事?話之佢講 mud,總之方便我自己就得喇!佢(雇主)又唔會點既,佢就算炒我,我都有一個月補番!(成我半年以上人工!)

呢個時候,一封寫得企理既警告信就最令果 d谷鬼氣既雇主消暑解悶!事關到最後,可能就係封信,令雇主唔駛無理補錢佢走!同埋可以幫其他雇主殺一警百!

大宅

國民生產總值:2433

咁都得
佢係米"駁"你唔要比佢呀
babysamsam 寫道:
我件仲....
有朝我發覺佢ling 著我絛 buberry c 巾(放係櫃度).....我問佢做ling著呀???仲笑著扮醒話冇哂抹巾 ma............

唔見左條 gucci 頸"成"幾日後.........發現扎著個窗抦,佢笑著扮勁話方便易 d 關窗(有個蚊網阻住) ............

勁呢..... 不能錄.........

跳至
  • 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.