論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

Re: 你地工人有冇自把自為

自把自為事件薄 

1)不管天氣熱定凍,每日帶著bb去公園和自己d fd見面
以及抱住bb長時間在管理處和看更吹水,上班的我們一
直不知道,是看更自己說出來。

2)bb半夜發熱,不報告不特止,清晨自把自為喂bb吃藥,
分量多少我都未記得,佢真係冇厘頭到以為bb係佢的玩具。

3)每次我shopping完以後,佢一定第一時間”摷”或打開 
我隨手放在入門口處,剛買回來的東西,然後會問,這個
是什麼,那個有什麼用等等,冇晒私穩,好激氣。

還有太多太多,不能盡說,話說回來,是我們在最初沒有
set好規矩,對佢太寛容所致,結果,我真係頂不住佢的
態度,以hk$8000將佢送走了,e+真係有工人恐懼症。

水晶宮

真系睇到心寒
少奶奶的身份,丫頭的命...

男爵府

睇到咁樣,我即刻覺得我個印姐好好TIM

複式洋房

wan-wan-ma 寫道:
講真果句:工人係睇人黎蝦!

自把自為皆因覺得主人唔緊唔要!如果主人清醒 d,知道個工人最緊係份工,係 d錢或者係面子。而作為主人,我有絕對話事權。只要知己知彼,佢地會 sense 到,唔會咁放肆!

依家情況係倒轉,你俾佢知道你最緊個細路,佢地咪懶得就懶 law。其實佢買錯野,我會寫張紙叫佢帶埋去超市,叫佢俾超市經理睇,無論行多幾多轉,目標係換 arm我要果 d野!我唔會妥協!你俾佢知後果要佢付,佢唔會有下次。但若果第一次佢買錯野,你唔出聲,即係你鼓勵佢做錯野兼以後唔駛尊重你,事關你 mud 都無所謂!

工人做錯事又唔駛負責同承擔後果,佢自己會同自己講點解唔照自己喜歡既方式做事?話之佢講 mud,總之方便我自己就得喇!佢(雇主)又唔會點既,佢就算炒我,我都有一個月補番!(成我半年以上人工!)

呢個時候,一封寫得企理既警告信就最令果 d谷鬼氣既雇主消暑解悶!事關到最後,可能就係封信,令雇主唔駛無理補錢佢走!同埋可以幫其他雇主殺一警百!

:-P

首頁

尾頁

跳至