論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

Help! 工人就走了, 但老公話唔識換鎖, 點算?

如題

別墅

Re: Help! 工人就走了, 但老公話唔識換鎖, 點算?

最簡單就係比錢搵人換鎖,淨換鎖膽會平d。

大宅

Re: Help! 工人就走了, 但老公話唔識換鎖, 點算?

請問知唔知淨換鎖膽要幾多?

ling媽 寫道:
最簡單就係比錢搵人換鎖,淨換鎖膽會平d。

子爵府

醒目開學勳章

你落街,搵最近果間換鎖報下價咪得囉,唔同鎖有唔同價,點答你哩?!
我呀哥乜都識,幫我全屋換哂全部鎖膽都係幾百搞掂,已經係頂級鋼閘、老虎鎖等,你老公唔識換,咁你就要預三百樓上係師傅費,鎖膽另計...
咁答完你,我都覺得自己無答過咁,Sorry!幫你唔到。

大宅

我唔知你果把係乜鎖,你認實佢鎖胆個樣,去砵蘭街d五金舖或附近d睇睇....咁你買咗返嚟,你就喺屋企內望到門個鎖頭同門邊個鎖位,呢兩度有羅絲既就拆咗去...然後你炆個鎖頭落嚟,你就會見到鎖胆,鎖胆入面又有一粒羅絲,又折咗佢,咁個鎖胆就會甩,然後你擺返個新既上去...咁鎖胆入面有條細鐵條(呢條細鐵條就係令到個鎖可以鎖門既),你睇實個位篤返入去門個窿位到,咁你照拆落嚟d步驟上返哂去...寧返實d羅絲(要寧到好實架)就插條key入去試下轉唔轉到(打開度門先好試呀)....就搞掂...普通鎖胆幾十蚊(大陸做),臺灣做靚好多既約二百蚊到....但你叫人換就真係為到winnie媽話dry要預三百樓上係師傅費,鎖膽另計...

大宅

叫人上 lai help you la. ( 鎖店 )

大宅

開門見山,

好多謝你詳細的講解, 但聽落似易非易,似難非難, 是否只要跟足Dsteps就可以? 有冇技巧的? 是否熟手技工才可以換?我驚一陣換到一半搞唔掂就弊,但三百元又好貴!

還有怎樣配鎖胆? 如你所說我要拆咗出來先有得睇?可否只show條key ?

別墅

醒目開學勳章

我上個月搵人上門換 $300
唔洗自己煩

大宅

cocopig,
你用相機影咗個屋企內望落去個鎖頭,同出面插key果個位,就試吓揸住幅去揾吓有冇類似呢隻鎖胆,多數有鎖胆既鎖頭都係呢個方法,豪宅門果d另計,因為佢地只有門冇鐵閘,所以佢地內胆就比較複雜...我屋企d門既鎖都係我自己換架....因為...就係比個衰工人試過有次反鎖我地喺屋(佢成個鎖頭抆咗落嚟,我喺屋入面開唔到門呀)...局住要識呢d野嚟旁身... :-( ....

大宅

開門見山,
照你所講一個女人可以換嗎?

大宅

我都係女人,你話呢 :mrgreen:
cocopig 寫道:
開門見山,

大宅

你住邊架

水晶宮

一定要換呢D錢唔慳得
少奶奶的身份,丫頭的命...

大宅

如果妳平時都好小diy的話, 其實又唔係咁易換, 不如找個男人幫妳手, 鎖膽可以在附近的五金或開鎖鋪搵, 講出妳坐邊個屋苑, 佢地就知妳用嘜鎖膽。
cocopig 寫道:
開門見山,

大宅

嘩!咁你好本事呀!
唔怪得咁多人問你嘢啦!!

開門見山 寫道:
我都係女人,你話呢 :mrgreen: [quote]
cocopig 寫道:
開門見山,
[/quote]

首頁

尾頁

跳至