意見反饋
義工

自由報料 今日: 10|主題: 264580

如果5個月bb出水痘問題?

大宅

國民生產總值:2204

如果5個月bb出水痘問題?

昨天到老師處學琴,今天先知老師出水痘,雖然囡囡打過水痘針,被傳到相信都唔會太辛苦,但最怕她傳給仔仔,他只得5個多月,要怎樣做?心真是很驚,雖然有人話水痘早些出好過大了先出,但未面對過,真是唔知會怎樣,而老公都話他未出,那到時只有我一人照顧他們,唔知現在我可以做什麼預防?

大宅

國民生產總值:3812

Re: 如果5個月bb出水痘問題?

冇得預防, 如果真係中0左, pm比我, 我分享下的方法比你.

男爵府

國民生產總值:8421

水痘唔係1歲先都唔會出架咩??

伯爵府

國民生產總值:17542

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

邊度有得預防?咁細BB有無得打水痘針?水痘大人細佬都會出!

大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸ammy、羊媽媽sandy、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

子爵府

國民生產總值:13861

2018勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

妳自己本身出咗未 如果出咗,BB半歲前有媽咪ga抗體,唔洗咁擔心,我個仔上年年尾出,表弟得幾個月,我驚傳比表弟,醫生係咁答我!

嘿嘿,

會出架,我個仔個同學八個幾月已經出

大宅

國民生產總值:2204

我出了水痘.

大宅

國民生產總值:1783

2018勳章

我個仔這兩天出呀!佢好辛苦,點好??分享下方法比我啦!
thanks!

大宅

國民生產總值:1254

我亞媽話可以煲d竹蔗茅根水(記住加芫茜及馬蹄)清熱呀...小朋友比緊就唔好同佢去打針stop佢,如果細時出唔晒,大時出比較辛苦同埋會係生"蛇".

仲有如果屋企有小朋友出,盡量要保持空氣流通,假如有更細的小朋友最好是隔離(如不可能),那麼細果個一定會出得比大果個多一倍.(因我嘅小朋友都是這樣).

民房

國民生產總值:68

我個仔19個月仲未出, 唔好打針呀?

大宅

Ravyma,

打咗針都有機會出的, 不過會係好少,但有d小朋友未必會出的,有人話出過大d就一定唔會出, 我睇不是每一個人都會這樣的,之前我有個同事嘅husband都係以為係皮膚敏感,點知去睇醫生,醫生問佢細個果時有冇出過水痘,出得多唔多,佢答有出過,跟住醫生話可能係d菌清唔晒,所以佢e+再出嘅時候就變咗生蛇,係好痛+. :-( :-(

佢出嘅時候你煲多d清熱嘅湯水就可以喇~~~~~

民房

Honeytracy,

咁即係比佢自然咁出水痘,還是都係打預防針好?

Thanks.

大宅

國民生產總值:1225

打左唔係一定會唔出,只係真係出時會小d,因為出水痘會癢,小朋友細會抓......

大宅

洗澡 ~~
芫茜水幫助的水痘起得快的
草銀花幫助去水痘快的
煲約半個鐘之後風涼用, 千萬不要用生水洗澡
止痕 ~~
立梅油藥房買約$5, 好過西醫的藥膏
食 ~~
膨魚腮(中藥)用作煲粥, 去毒

大宅

自然
Ravyma 寫道:
Honeytracy,

Thanks.

子爵府

國民生產總值:11401

仲有所有有色

大宅

agreed.

karench999 寫道:
自然[quote]
Ravyma 寫道:
Honeytracy,

Thanks.
[/quote]

民房

Thanks

子爵府

國民生產總值:13861

2018勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都係用karench999的方法!

最好笑,我個仔出果時,我同佢講,你已經唔靚仔,你唔好去抓,抓損咗就更加唔靚仔,咁婆婆都有打電話問候佢,問佢痕唔痕,有無抓呀?佢同婆婆講,好痕呀,但係抓損咗就唔靚仔ga,笑c婆婆!

karench999 寫道:
洗澡 ~~
芫茜水幫助的水痘起得快的
草銀花幫助去水痘快的
煲約半個鐘之後風涼用, 千萬不要用生水洗澡
止痕 ~~
立梅油藥房買約$5, 好過西醫的藥膏
食 ~~
膨魚腮(中藥)用作煲粥, 去毒

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.