意見反饋
義工

香港18區媽媽會 今日: 70|主題: 153441

[深水埗區] 有冇mama準備幫bb報讀n1 or k1, 請分享吓

大宅

國民生產總值:4057

有冇mama準備幫bb報讀n1 or k1, 請分享吓

有冇mama準備幫bb報讀n1 or k1, 請分享吓

大家會選擇這區的幼稚園, or 去其他區(eg. 九龍塘)

因為我想幫囡囡報九龍塘 or 又一村那區的學校, 但我又咩都唔識, 所以想請教吓 其實這區有冇邊間好學校, or 出去其他區 ?-(

請大家分享吓

大宅

國民生產總值:1976

Re: 有冇mama準備幫bb報讀n1 or k1, 請分享吓

你可以參考吓討論區中 "談幼稚園"

洋房

國民生產總值:81

Re: 有冇mama準備幫bb報讀n1 or k1, 請分享吓

其實我而家都睇緊,不過有d心大心細,因唔想小朋友太過辛苦,要搭校車。但又想比佢讀d好d幼稚園,知唔邊間好!!

屋企附近就要行到海麗村得一間仁愛堂既幼稚園,大家知唔知呢間學校好唔好?

水晶宮

國民生產總值:62361

好媽媽勳章 畀面勳章

仁愛堂個校長成日講佢用九龍塘式教學
又話佢以前都係O係九龍塘幼稚園做校長
我真係好頂佢唔順
不過∼D老師的確係幾好
會個個月打電話同你傾下小朋友O係學校學左D乜呀
有咩唔識∼咁
不過你要預左好多新移民家長
其實九龍塘幼稚園都有好多
最緊要係你覺得邊一間學校適合小朋友
有d係玩∼有d係傳統學校
真係五花八門乜都有
有平有貴
真係要慢慢細心選擇
而最適合你自己小朋友讀邊一間∼只有做媽媽先知道
bk媽媽只可以介紹下∼有關果一間幼稚園係用咩教學法
等你有個參考
而我只係知道仁愛堂係一間咩學校
因為我小兒岩岩O係果度畢業
佢地係活動教學
而英文堂會用外籍老師教學上課
普通話堂都係請番用普通話作母語O既老師黎教
同一般幼稚園一樣
有好多課外活動參加
有時仲要上下報紙同電視
因為個校長都喜愛做埋呢D咁O既野
就今個月∼K2同K1 O既小朋友
就可以上電視台O既咩DEDEDADA(好似係咁串)
呢D係我朋友同我講
佢個仔仔都仲O係呢間學校讀書

男爵府

國民生產總值:5277

好媽媽勳章

hello,

我幫囡囡報左寶血幼兒園, 而幼稚園我覺得德貞都唔錯, 因有直屬小學 , 因我囡囡未夠歲數, 佢地話若夠歲可俾我囡囡插班, 當然出年要留班讀多1年k1啦

洋房

國民生產總值:81

揚莉煒媽咪 :

我諗新移民都唔係一個大問題,因為而家既香港,周街都有新移民,即使九龍塘都會有。以你係度讀咁耐,d新移民係咪好trouble?

你小朋友讀成點? 佢地小一派位如何?

洋房

國民生產總值:33

揚莉煒媽咪 寫道:

咦,原來葉校長係九龍塘做過校長咩? 咁我唔知wor,無聽佢同簡主任提過。

我都好認同ice-skating講,而家香港地到處都有新移民,好難避免。so far我小朋友講左咁耐,都好好。

其實係校長都會誇獎自己同學校,實講到自己有幾好,不過我就覺得老師點對小朋友、小朋友讀得開唔開心係無得齋talk law。

係呢,你小朋友係邊個老師教? 可唔可以同大家分享下。

洋房

國民生產總值:352

joan121 寫道:
hello,

我幫囡囡報左寶血幼兒園, 而幼稚園我覺得德貞都唔錯, 因有直屬小學 , 因我囡囡未夠歲數, 佢地話若夠歲可俾我囡囡插班, 當然出年要留班讀多1年k1啦

joan,我仔仔黎緊9月都係寶血幼兒園讀n.1喎,你囡囡讀半日定全日呀??

水晶宮

國民生產總值:62361

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 有冇mama準備幫bb報讀n1 or k1, 請分享

simon_cheng

我個仔係林老師教
佢都幾好架
simon_cheng 寫道:
揚莉煒媽咪 寫道:

咦,原來葉校長係九龍塘做過校長咩? 咁我唔知wor,無聽佢同簡主任提過。

我都好認同ice-skating講,而家香港地到處都有新移民,好難避免。so far我小朋友講左咁耐,都好好。

其實係校長都會誇獎自己同學校,實講到自己有幾好,不過我就覺得老師點對小朋友、小朋友讀得開唔開心係無得齋talk law。

係呢,你小朋友係邊個老師教? 可唔可以同大家分享下。

別墅

國民生產總值:720

JJ2005,

For N1, I target to send my little boy to Yan Oi Tong West Kowloon Nursery located in Kowloon Station or YWCA's 紹邦 nursery in Kowloon Tong. You can take a look at these two if you are interested.

Joyce
祝善謙氣宇軒昂、俊逸不凡! 善良忠實氣宇軒, 謙遜有禮俊逸顯。 Thanks to Joycelyn for such a nice poem!

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.