意見反饋
義工
跳至
[2005年] 有無人話我知, 點樣煎香腸, 可以唔會煎到又燶又出白煙呀?

大宅

國民生產總值:2474

有無人話我知, 點樣煎香腸, 可以唔會煎到又燶又出白煙呀?

點解我次次煎親香腸都會又燶, 個獲又出白煙, 啲香腸好大油煙味呢
(請大家唔好笑我, 我都係啱啱做全職媽咪 jack)

大宅

國民生產總值:4703

Re: 有無人話我知, 點樣煎香腸, 可以唔會煎到又燶又出白煙呀?

燒熱隻煱, 用慢慢火煎應該ok ka,試下la(我都唔你好識ka)
HAPPY-BABY 寫道:
點解我次次煎親香腸都會又燶, 個獲又出白煙, 啲香腸好大油煙味呢

該用戶已被刪除

Re: 有無人話我知, 點樣煎香腸, 可以唔會煎到又燶又出白煙呀?

公爵府

國民生產總值:28259

Re: 有無人話我知, 點樣煎香腸, 可以唔會煎到又

crystal,

你煎腸仔前 & 煎腸仔時, 係咪開好大火呀? 細火 d 慢慢黎試下, 個鑊燒得太紅, d 野好易火農, 唔夠油又大火, 會標白煙.

d 腸仔係大人食定琪琪食? 如果比小朋友, 不如你o係個鍋度, 落 dd 水去煮咪仲好 (注意, 小心水溝油, d 水會周圍彈)

[/url]

大宅

唔係呀, 我自己食咋, 不過試過細火都會標白煙, 點解呢?
原來煎腸仔都咁難

子爵府

國民生產總值:13415

畀面勳章

算吧! 我同妳得閒都要re-training la

大宅

國民生產總值:2079

HAPPY-BABY,

應該真係燒紅個鑊後轉細火係可以. 會唔會腸仔仲濕? 要印一印乾呢?

大宅

PW530

我唸我同你要上烹飪班囉

大宅

多謝各位媽咪指點, 等我再試下先, 因為我係JUSCO買咗幾包貴腸呀, 唔係就WASTE :lol:

大宅

國民生產總值:1004

Happy-baby,

你就好可以做全職媽咪, 加油呀~~
白煙可能係你啲香腸好濕呀~~

大宅

AhMic

我都唔知做全職媽咪得唔得架! TRY MY BEST

大宅

國民生產總值:1622

hehe~請問有無人教我點整雞wing ?
係超市買的雪雞wing, 99已教, 要鹽水浸, 再用熱水煮出水,
但唔知係工人火大, or ? 原因, 每次的雞wing都係出邊焦黑, 內面總係有紅色/血水. 就算我買的好細雞wing, 都係咁,
我自己整都係麻麻...
點整最正呢 ? ?-(

大宅

芷殷媽,

烹飪班睇怕都要預埋你囉, 哈......

大宅

芷殷媽,

烹飪班睇怕都要預埋你囉, 哈......

如果有, 我上埋都ok ka. but我煮餸都ok (同唔識煮個的比), 老公都讚, 不過同99比都有排比唔上

子爵府

畀面勳章

我會早兩三個鐘叫工人攞定出嚟溶雪&醃咗佢law...然後燒熱只易潔鑊,再中火慢慢煎

有雞翼食譜click here好似四月mami send 出嚟ka...
芷殷 寫道:
hehe~請問有無人教我點整雞wing ?
係超市買的雪雞wing, 99已教, 要鹽水浸, 再用熱水煮出水,
但唔知係工人火大, or ? 原因, 每次的雞wing都係出邊焦黑, 內面總係有紅色/血水. 就算我買的好細雞wing, 都係咁,
我自己整都係麻麻...
點整最正呢 ? ?-(

大宅

其實我都應該識煮飯架, 睇下食嗰個要求幾高喇!

大宅

[quote]
PW530 寫道:
我會早兩三個鐘叫工人攞定出嚟溶雪&醃咗佢law...然後燒熱只易潔鑊,再中火慢慢煎

有雞翼食譜click here好似四月mami send 出嚟ka...[quote]

有呀, 但唔明點解都係差, 我個工人成日煮食開好大火 你個web好呀, 我又add左係我個私家煮寫資料庫了

子爵府

畀面勳章

芷殷
咁我個工人就跟足我procedure,我做吔佢做吔law,我5識煮佢又係5識煮,我最叻整雞翼,所以佢都係最叻整雞翼

公爵府

國民生產總值:28259

crystal,
你果幾條腸仔點呀?

如果隻鑊唔燒太紅, 又唔太大火煎, 應該冇問題架啵 ?-( ?-(
[/url]

大宅

蝦蝦

嘿嘿.... 今朝都係老公幫我煮咗嚟食呀  不過我會努力學煮嘢架喇... :lol:

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.