義工

香港18區媽媽會 今日: 67|主題: 153066

[元朗區] 天水圍天恩邨一期

大宅

國民生產總值:2519

天水圍天恩邨一期

想請問各位媽媽:
天水圍天恩邨一期既3 人單位是怎樣的
是不是沒有房的?
個toliet 細成點樣嫁呢?
廚房呢又是怎樣的呢?
麻煩各位!!!!

大宅

國民生產總值:1645

Re: 天水圍天恩邨一期

好似之前係用黎做中轉屋,後尾有沙士個時好似比左d醫護人員住,但係唔知有冇住到,而家就用黎做公屋,我係住佢對面,唔係住天恩,所以唔清楚入面間格。

子爵府

國民生產總值:12934

是沒有房的/toliet是很細的(報紙都有報導過)/廚房就不知道(因為我不是住在那邊)

你可在yahoo網搜尋打天思後入xxx議員 office check吓入面有單位圖則 (因為我的朋友的朋友派天恩不過沒有要)

你看可否幫到你呢!

大宅

國民生產總值:4069

好媽媽勳章

我阿嫂住天恩一期,係冇房既,廁所勁細,基本上你坐左係座廁上係可以掂到前面度牆,而廚房就只可以一個人入去,兩個人入去做野,冇可能,入面只可以放一部20吋x20吋既洗衣機,你仲要拆左度廚房門先可以放入去,雪櫃一定要放係廳,真係細到冇人有~

歡迎大家參觀"李家的牧場物語"李家牧場,有隻好勤力賺錢既大老鼠,一隻兇惡既大白兔,一隻成日俾大白兔鬧既馬女,一隻入左金霸王電芯既雞女,而家多左隻豬仔添呀∼

大宅

小巫女女 寫道:
我阿嫂住天恩一期,係冇房既,廁所勁細,基本上你坐左係座廁上係可以掂到前面度牆,而廚房就只可以一個人入去,兩個人入去做野,冇可能,入面只可以放一部20吋x20吋既洗衣機,你仲要拆左度廚房門先可以放入去,雪櫃一定要放係廳,真係細到冇人有~

嘩~咁好似會住得好辛苦wor~
冇房既話, 如果自己間出來得唔得呢? 可以間到2 間房嗎?
真係會細成咁,雪櫃放係個廳好似唔係幾好wor.....

大宅

joey.mama 寫道:
[quote]
小巫女女 寫道:

小巫女女,
妳阿嫂是3 人家庭嗎?
因為我聽過話如果肯要天恩一期就可以快d 派屋的
妳既阿嫂又用了多久時間呢?

大宅

362436 寫道:
是沒有房的/toliet是很細的(報紙都有報導過)/廚房就不知道(因為我不是住在那邊)

你可在yahoo網搜尋打天思後入xxx議員 office check吓入面有單位圖則 (因為我的朋友的朋友派天恩不過沒有要)

你看可否幫到你呢!

謝謝你, 我已click 過去睇
我睇到d 廁所照片
真係好細
不過我真係好想睇下3 人家庭既係點既樣
因為我唔識看圖則啊

複式洋房

國民生產總值:431

如3 人家庭的話,好可能比D兩個單位打通果種,但廚房/廁所係好細

子爵府

對不起, :cry: 應該是單位平面圖

網: www.ericcheung.net (張文輝議員)

你看看 !

大宅

國民生產總值:4069

好媽媽勳章

BB囡囡 寫道:
如3 人家庭的話,好可能比D兩個單位打通果種,但廚房/廁所係好細

我阿嫂就係呢種單位,佢用左半年時間就上左樓,不過如果真係要申請,我建議而家唔好申請住,因為而家天富隔離起緊新樓,睇落應該唔會太細,所以其實可以等遲D先申請都未遲~
歡迎大家參觀"李家的牧場物語"李家牧場,有隻好勤力賺錢既大老鼠,一隻兇惡既大白兔,一隻成日俾大白兔鬧既馬女,一隻入左金霸王電芯既雞女,而家多左隻豬仔添呀∼

子爵府

國民生產總值:13016

2018勳章

小巫女女 寫道:
[quote]
BB囡囡 寫道:

我阿嫂就係呢種單位,佢用左半年時間就上左樓,不過如果真係要申請,我建議而家唔好申請住,因為而家天富隔離起緊新樓,睇落應該唔會太細,所以其實可以等遲D先申請都未遲~[/quote]
mug果度係起公屋架 , 好似都唔差喎
之前睇電視 , 唔記得係未天恩 , 個廁所肥d既人入到去都郁唔到呀
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

子爵府

joey.mama
其實你申請幾來, 我在1999年年頭申請公屋, 2001年年中就入伙
如果你申請已有一段時間, 就等待吧!

:lol:

男爵府

國民生產總值:5935

好媽媽勳章 畀面勳章

CutieSo 寫道:
[quote]
小巫女女 寫道:
[quote]
BB囡囡 寫道:

我阿嫂就係呢種單位,佢用左半年時間就上左樓,不過如果真係要申請,我建議而家唔好申請住,因為而家天富隔離起緊新樓,睇落應該唔會太細,所以其實可以等遲D先申請都未遲~[/quote]
mug果度係起公屋架 , 好似都唔差喎
之前睇電視 , 唔記得係未天恩 , 個廁所肥d既人入到去都郁唔到呀[/quote]

太約 2008年(四座)同2009年(三座)就會起好 :lol:

大宅

我有朋友申請左幾個月,就派左俊宏軒。

大宅

362436,

你好呀,
下!!! 你咁快既? 點解你會咁快有屋既
你係咩區嫁?
其實我是7月中先寄申請表炸, 但係我聽人講話如果肯要天恩村一期就會好快, 所以我咪好想知道到底,天恩村一期可唔可以接受low~
我真係好想睇下天恩村既屋, 個樣係點呀
但係你比我個website 只係可以睇到廁所既相, 都睇唔到間屋既相, 所以有d 失望law~ 哈哈, 我個人比較急進左d~
362436 寫道:
joey.mama
其實你申請幾來, 我在1999年年頭申請公屋, 2001年年中就入伙
如果你申請已有一段時間, 就等待吧!

:lol:

大宅

billman ,
你好~
聽講俊宏軒d 單位原先係居屋
所以都幾大, 對嗎?
billman 寫道:
我有朋友申請左幾個月,就派左俊宏軒。

子爵府

天水圍,
(因為那時建屋高峰期, 又停賣居屋, 將居屋轉公屋)

大宅

joey.mama ,
係呀,個大堂重好靚,有兩/三房,但係係廳到就無啦啦有條水候,同埋窗口太細冇咩景觀。 ?-(

大宅

billman 寫道:
joey.mama ,
係呀,個大堂重好靚,有兩/三房,但係係廳到就無啦啦有條水候,同埋窗口太細冇咩景觀。 ?-(

billman,
咦~ 你朋友係咩年份申請嫁?
唔知而家重有冇個d 單位呢?

大宅

joey.mama ,
唔係好記得,好似三/四年前,佢有左先申請,幾個月就批左。

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.