論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

點揀呢

我想請個印印照顧兩個bb..一個係剛出世..一個係歲半
咁呢兩個..你地會點揀呢
1. 24歲..己婚..有一小孩..三歲..曾係新加坡工作兩年..那時照顧的都係12,15歲的細路..
2. 21歲, 未婚, 亦曾係新加坡工作兩年..那時負責照顧十個月, 兩歲大的細路..

另外.想問..請overseas的外僱..可能我間公司細.佢地只提供文件.照片俾我揀人...不知其他的是否有得同那些印印視象對話的呢..

thanks

大宅

Re: 點揀呢

Freak ,
我會揀(2),因為佢有care baby既經驗,但我remind你一樣野,喺新加坡做過唔代表佢有好足夠既經驗,因為我試過...新加坡既家庭生活模式係大大不同香港,佢地係大家庭居多,即係話屋企有一至兩位既老人家(父母)跟吓,玩下手係d老人家跟d baby tim,而果個工人只係負責跟頭跟尾打掃下,洗吓碗,况且履歷冇得查,任佢寫啫,係咪???....而香港既家庭生活模式係小家庭,兩夫婦都要為囗奔馳先請外傭...所以如果你屋企有老人家跟吓,你不妨請印傭....但唔好期望佢地個衛生意識同緊急意識好足夠...佢地....真係...好污糟架同成日扮唔明你講野,跟印傭起碼你要跟一年....所以如果你考慮係照顧兩個bb,又冇老人家跟...建議你諗諗菲傭,始終佢地幾衰,都讀到hign school,起碼都乾淨小小...但兩邊都係咁古或架喇,睇你點樣同佢鬥智鬥力架姐 :mrgreen:

複式洋房

我都0係揀第(2)位, 話晒有care baby既經驗.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都會選第二.

我用的agency只有vcd睇, 可以聽下個工人講英文.

子爵府

2019勳章

兩個都唔揀, 第一個無new born經驗, 第二個要考慮年幾太young, 更怕佢地報大年齡, 又無真實經驗, 到時來到都未必幫到手.

除你有是全職媽咪/有老人家响屋企, 我都讚成開門見山的提議!

你可以搵多幾間agent慢慢揀, 有d細公司都有video and 視像對話ga!

複式洋房

[size=xx-large]結果係點呢咁 ?

首頁

尾頁

跳至