意見反饋
義工

母乳餵哺 今日: 5|主題: 84843

我精神好困擾....係唔係要補奶粉

民房

國民生產總值:97

我精神好困擾....係唔係要補奶粉

我已經全人奶4.5個月
最近我自己湊番bb, 日日埋身, 但bb 就由我之前俾人湊時每晚醒一次, 至而家醒4-5次, 我已經開始唔夠休息,同愈來愈少奶,,,

bb 個幾鍾食一次, 到晚上10時訓, 2 時, 3時, 4時, 5 時, 7 時都起身...

係唔係要補奶呢, 有沒有辦法令bb訓得好d

請各位有經驗的奶媽幫忙

係唔係我唔夠奶呢

男爵府

國民生產總值:9381

Re: 我精神好困擾....係唔係要補奶粉

唔好第一時間就懷疑自已唔夠奶啦!對自己有d信心先得咖!

每個bb都唔同,看過一本"從零歲開始"的書,自己一直有按書中的方法做,書中的內容有人會反對,因為不提舉feed on demand,以下是根据書中內容的看法,供你參考:

日日埋身餵: feed on demand嗎?如是可慢慢調較bb每餐相距時間長點,每週extend半小時,最終至4小時一次.
->理論:對這樣月齡的bb feed on demand,bb每次吃時都不是非常肚餓,所以只會吃很小,而且知道幾時想食都有,所以亦不會落力吃,結果每餐相距時間很短

介夜奶:為bb日間建立一個作息時間表,包括可時吃,睡,玩的時間表,這樣bb生理時間表得以建立,讓他知道夜間要睡,生理的消化基能也應停下休息,書中認為日間有時間表,夜奶就自然會戒.我bb在二個月大便戒了,我是在他6週大開始建立飲食時間表的.

->當然還有很多原因使bb夜間起得較頻,如出牙,不舒服,太熱太冷等,你要看看,如他不舒服便讓他埋身,安慰下他

不夠奶的話多吃增奶食物,如豆漿,多奶茶,魚湯等,

努力啦,多點信心,不一定是不夠奶,但也多吃增奶食品.

民房

因為每次到晚上他都哭很勵害, 我已在睡前給他食儲備,情況沒有改善, 你本書在 那裡買,

男爵府

國民生產總值:9381

基督教書室click

民房

我都好唔想接受我唔夠奶的事實,,, 但可以怎樣呢

複式洋房

國民生產總值:351

bb是否只是在晚上才吃得這麼密?日間又如何?
If daytime ok,這表示你並非不夠奶。[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_1278.gif[/img]
樂樂B係06年5月尾出世。 :-)[img][url=http://www.babyhome.com.tw/bb/173039[/img]]入嚟睇吓我啦![/url]

別墅

國民生產總值:807

weiwei17306

有時係因為bb習慣了夜晚起床,就算佢要食,都可能因為滿足下,非肚餓。嘗試半夜唔好理佢(我知好難,我有時都做唔到),或等佢喊一陣先好理佢,唔好俾佢習慣。到最後,如果真係唔得,就試下俾水佢飲,呢個方法對我都work

男爵府

國民生產總值:6025

我囡囡係 4 個幾月時都係咁, 一晚起好多次身, 每次啜幾啖就唔啜, 初時我以為佢肚餓, 但慢慢地當我捱唔住時, 我晚上就將 bb 交俾工人湊, 發覺 bb 竟然可以一覺訓到大天光, 完全唔需要起身飲 mama milk, 當時我開始懷疑 bb 之前並唔係肚餓, 於是我晚上又將 bb 跟番我, 睇o下情況會點, 點知 bb 唔再起身要 mama milk, 當然依家偶然都會有咁o既情形, 但起碼唔會每晚如是, 同埋最多只會起身一次, 我估 bb 之前一晚起幾次身係要 mama 安慰, 佢知佢一喊, mama 就會將佢抱入懷中. 我估妳 bb 都有可能係咁o既情況, 好似 jsbaggio 咁話, 試o下唔好理佢, 如果真係唔忍心 & 有工人, 都可以試o下我o既方法, 希望幫到妳 la.

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.